nazad na vrh

Fantomi iz Savamale dobitnici nagrade za urbanizam grada Beograda

N1
Ovom nagradom, Beograd pokazao da ume da ceni inovativnost i kreativnost mladih stručnjakaFOTO: N1

BEOGRAD, 24. april 2017, (Njuz) – Osobe koje su pre godinu dana porušile Hercegovačku ulicu u Beogradu dobitnici su gradske nagrade za urbanizam, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Siniše Malog. Ovom nagradom grad se na najbolji način odužio onima koji su učestvovali u uređenju Savamale i njenom ulepšavanju.

– Urbanističko rešenje ovog dela grada predstavlja vrhunac kreativnosti i praktičnosti. Savamala se danas savršeno uklapa u ambijent i predstavlja neodvojivi deo projekta Beograda na vodi – kaže gradonačelnik Siniša Mali.

– Pre njihove akcije Savamala i tih nekoliko udžerica u njoj su predstavljali ruglo Beograda. Njihovim rušenjem dobili smo potpuno drugačiji vizuelni identitet, a moramo istaći efikasnost i nekonvencionalne tehnologije kojim je ovaj projekat ostvaren. Bageri, bajzbol palice, lisice su u slučaju Svamala dobili potpuno novu primenu i otvorili nove mogućnosti u urbanizmu i građevinarstvu. Ovom nagradom, Beograd pokazuje da ume da ceni inovativnost i kreativnost mladih stručnjaka koji su dali nemerljiv doprinos razvoju našeg grada – rekao je gradonačelnik objašnjavajući razloge kojim se komisija vodila prilikom donošenja odluke.

Ekscentrični urbanisti iz ove grupe, poznati i kao “Fantomi iz Savamele” su privukli pažnju građana i misterioznim nastupom jer svoj identitet sakrivaju ispod maski tzv. fantomki. Odmah po obavljenom poslu, oni su se povukli iz javnog života i još uvek kriju svoja imena od šireg auditorijuma. Gradonačelnik i njegovi saradnici kažu da će poštovati anonimnost članova ove grupe koje neki nazivaju i “Totalni idioti” i da će im nagrada koja se sastoji iz plakete i novčanog dela biti uručena daleko od očiju javnosti.

Bojan Savić

  1. Nagrada valjda ima i finansijsu vrednost da pomogne budućem nekandidatu za gradonačelnika da se snadje posle mandata!

  2. Da je ziveo u njegovo vreme mali bi i hitleru dao nagradu za rusenje i spaljivanje Narodne biblioteke.

  3. Hoće li dobiti i orden od Tome

  4. pravda za Nadu i “Savski Biser”

  5. Džabe,sad ih više nećemo otkriti jer su se maskirali u ljude.Mada pošto ih i dalje često pominjemo najsumnjiviji su oni što štucaju.

  6. Jedan od fantoma – Heroj Sa Jarinja je već prethodno nagrađen medaljom ”Zlatni Čume”…

  7. Zasto stalno pisete Sava Mali?
    Zar se ne zive Sinisa Mali?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix