Ovom nagradom, Beograd pokazao da ume da ceni inovativnost i kreativnost mladih stručnjaka
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

25. apr. 2017

Fantomi iz Savamale dobitnici nagrade za urbanizam grada Beograda

BEOGRAD, 24. april 2017, (Njuz) – Osobe koje su pre godinu dana porušile Hercegovačku ulicu u Beogradu dobitnici su gradske nagrade za urbanizam, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Siniše Malog. Ovom nagradom grad se na najbolji način odužio onima koji su učestvovali u uređenju Savamale i njenom ulepšavanju.

– Urbanističko rešenje ovog dela grada predstavlja vrhunac kreativnosti i praktičnosti. Savamala se danas savršeno uklapa u ambijent i predstavlja neodvojivi deo projekta Beograda na vodi – kaže gradonačelnik Siniša Mali.

– Pre njihove akcije Savamala i tih nekoliko udžerica u njoj su predstavljali ruglo Beograda. Njihovim rušenjem dobili smo potpuno drugačiji vizuelni identitet, a moramo istaći efikasnost i nekonvencionalne tehnologije kojim je ovaj projekat ostvaren. Bageri, bajzbol palice, lisice su u slučaju Svamala dobili potpuno novu primenu i otvorili nove mogućnosti u urbanizmu i građevinarstvu. Ovom nagradom, Beograd pokazuje da ume da ceni inovativnost i kreativnost mladih stručnjaka koji su dali nemerljiv doprinos razvoju našeg grada – rekao je gradonačelnik objašnjavajući razloge kojim se komisija vodila prilikom donošenja odluke.

Ekscentrični urbanisti iz ove grupe, poznati i kao “Fantomi iz Savamele” su privukli pažnju građana i misterioznim nastupom jer svoj identitet sakrivaju ispod maski tzv. fantomki. Odmah po obavljenom poslu, oni su se povukli iz javnog života i još uvek kriju svoja imena od šireg auditorijuma. Gradonačelnik i njegovi saradnici kažu da će poštovati anonimnost članova ove grupe koje neki nazivaju i “Totalni idioti” i da će im nagrada koja se sastoji iz plakete i novčanog dela biti uručena daleko od očiju javnosti.

Bojan Savić

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Nagrada valjda ima i finansijsu vrednost da pomogne budućem nekandidatu za gradonačelnika da se snadje posle mandata!

 2. Ja sam kaže:

  Da je ziveo u njegovo vreme mali bi i hitleru dao nagradu za rusenje i spaljivanje Narodne biblioteke.

  1. Радојица kaže:

   А што не би постхумно? Па и Амер-Енглезе за целу 1944-у!

 3. Tom kaže:

  Hoće li dobiti i orden od Tome

 4. koska kaže:

  pravda za Nadu i “Savski Biser”

  1. koska kaže:

   izvinjavam se zbog intimizacije etra

 5. Malo mnogo kaže:

  Džabe,sad ih više nećemo otkriti jer su se maskirali u ljude.Mada pošto ih i dalje često pominjemo najsumnjiviji su oni što štucaju.

 6. scoby kaže:

  Jedan od fantoma – Heroj Sa Jarinja je već prethodno nagrađen medaljom ”Zlatni Čume”…

 7. Redovni gledaoc farme kaže:

  Zasto stalno pisete Sava Mali?
  Zar se ne zive Sinisa Mali?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *