njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

21. jul. 2014

Fejsbuk simpatizeri Izraela i Palestine proglasili privremen prestanak komentarisanja

...

BEOGRAD, 21. jul 2014, (Njuz) – Simpatizeri Izraela i Palestine na Fejsbuku objavili su rano jutros 24-časovni prekid komentatorske vatre, tokom kojeg bi trebalo da dođe do pregovora o potpunoj obustavi komentarisanja između dve zaraćene strane.

Tokom vikenda simpatizeri Izraela izveli su do sada najžešće napade komentarima u kojima su korišćeni i linkovi sa sumnjivih blogova, dok su ljubitelji Palestine, sa druge strane, napade vršili dvojako, u komentarima i u inboksu.

Tokom žestokih okršaja na strani Palestine se iz raspravi isključilo oko 50 ljudi, dok je Izrael ostao bez tri komentatora.

Osim samih sukoba, pažnju su privukle i neke metode koje se koriste u njima.

– Utvrđeno je, a to potvrđuju i skrinšotovi, da simatizeri Izraela često prvo ostave smajli kao znak upozorenja, da bi komentar ispalili nekih desetak sekundi nakon toga. Međutim, to i nije neko posebno upozorenje jer je poznato da od smajlija do fatalnog komentara nema mnogo vremena i da nije moguće izlogovati se tako brzo i spasiti se – navodi vojni analitičar Ratomir Lalić.

Prema njegovim rečima, iako obe strane tvrde da napadaju isključivo legitimne borbene ciljeve, veliki problem je što su većina do sada nastradalih komentatora civili, odnosno nemaju direktne veze sa zaraćenim stranama već su se na napadnutim statusima, linkovima i video klipovima našli sasvim slučajno.

Međunarodna zajednica poziva zaraćene strane da se tokom primirja uzdrže od komentarisanja i provokacija u vidu poukovanja kako ne bi došlo do nove eskalacije verbalnog nasilja.

Nenad Milosavljević

 1. bik koji sjedi kaže:

  medjutim,medjunarodna zajednica upozorava da na fb i dalje bijesne ratovi izmedju pristalica asada i pristalica pobunjenika,zatim simpatizera proruskih snaga u ukrajini i ukrajinaca,takodje se rasplamsava sukob zagovornika gay prava i homofoba,dok najzesci sukob bez naznake smirivanja bijesni izmedju fanova sandre afrike i obozavaoca stanije

 2. konkursevolim kaže:

  Mora malo pauza. Jer ko ce, ako ne oni, da analizira pad MH17….

 3. Svetislav kaže:

  Nema tu šta mnogo da se mozga. Ko ima pare taj može da ratuje do mile volje. Vojna doktrina u ” razvijenom svetu” svako primirje smatra gubljenjem vremena, jer se doktrinarna vojna mašinerija bespotrebno hladi zbog tamo nekog fejsbuka, gde se ništa ne rešava, a i ne treba da se reši, samo da rat ne trpi.

 4. scoby kaže:

  Laptop bombarderi! Na današnjem sajtu B92 izašao intervju sa Timom Džudom, koji je izazvao pravu ofanzivu proruskih ”komentatora”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *