njuz-autor

AUTOR: Bane Grkovic

16. jun. 2013

Festivali u znak podrške vraćaju Ministarstvu kulture novac koji su godinama dobijali

Festivali su odlučili da pomognu državi u teškim vremenima

NOVI SAD/NIŠ/SUBOTICA, 16. jun 2013, (Njuz) – Muzički festival “Egzit”, džez festival “Nišvil” i Festival evropskog filma “Palić” odlučili su da Ministarstvu kulture vrate sav novac koji su proteklih godina, kao pomoć, dobijali. Na ovaj način, kako je saopšteno, festivali žele da pomognu državi koja se nalazi u veoma teškom ekonomskom trenutku.

Ova odluka doneta je na hitno održanoj zajedničkoj sednici organizacionih odbora sva tri festivala.

– Svaki od ova tri festivala u najkraćem roku formiraće komisiju koja će imati zadatak da utvrdi koliko je koji festival, od svog osnivanja pa zaključno sa 05.06.2013. godine, tačno dobio sredstava od Ministarstva kulture. Kada to bude ustanovljeno, svaki festival će utvrditi dinamiku vraćanja dobijenih sredstva – kaže Blažo Perović, direktor Festival evropskog filma “Palić”.

Kako bi se izbegla mogućnost kašnjenja ili odugovlačenja sa vraćanjem novca, Perović je rekao da su se festivali obavezali da svoje obaveze prema državi izmire do 1. oktobra.

U Ministarstvu kulture ne kriju zadovoljstvo ovom odlukom, ali za sada ne žele da žure sa komentarima.

– Gest je lep, štaviše za primer drugima, ali dobra namera i obećanje su jedno, a konkretni potezi i realizacija su nešto sasvim drugo. Kada ova odluka bude konkretizovana, onda ćemo davati komentare i pohvale – kratko je za Njuz rekao resorni ministar Bratislav Petković.

Nakon ovog poteza tri velika festivala, mogućnost da vrate sav dobijeni novac od države najavili su i mnogi drugi manji festivali među kojima su Festival kulture mladih Srbije, Zmajeve dečje igre, Dečji kulturni centar, Književni festival za decu Krokodokodil i Beogradski aforističarski krug.

Bane Grković

 1. Tagore kaže:

  Srpsko Ministarstvo kulture je po uzoru učinka i dela poznato od Brisela do Hondurasa.
  Malta, Kipar i Grčka očekuju našu kulturnu pomoć, ali mi odbijamo i kažemo – polako…

  Moj đeda Miloje je prodao celu svinju za kupovinu veštačkog đubriva i fosfata u našoj sali kulture, i ja se samo njemu divim.

 2. aleksandar kaže:

  Iskreno i ozbiljno mislim da je bolje i korisnije da se za te pare klinci izponapijaju uz glasnu muziku, reflektore i lasere, nego da ih potrosi Vlada Republike Srbije, gomila zadriglih pjandura u tisini i mraku.

  1. celtic kaže:

   Bez lasera, to implicira na neko elektronsko smeće.

   1. aleksandar kaže:

    i laseri su bolji od dinkica sa gitarom (ukoliko mu je u rukama)

 3. Miloje kaže:

  Toma kuje ordenje…

 4. Ender kaže:

  Jok. Te pare da se preusmere u Mrkino ministarstvo i da se finansira nesto pametnije i kulturnije – serija koncerata Ane Bekute. Onda ce svako selo da dobije koncert i pride im se napravi put. Kud ces lepse.

 5. Kiro kaže:

  Tako, sada će Dačić moći da kupi nove pendreke za njegovu korumpiranu policiju, ili jedan točak za jednog od novih Vučićevih Migova 29, koji su nam baš sad bili najpotrebniji. A svi kojima se sviđaju filmski i muzički festivali naka lepo odu na Guču ili Mokru goru pa nek urlaju i piju i jedu do mile volje, to će država da izfinansira lepo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *