njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

19. okt. 2014

Filozofska tribina prekinuta zbog tuče pri rezultatu 3:1 za egzistencijaliste

filozofski fakultet

Sumnja se da su provokaciju izveli filozofi naklonjeni racionalizmu

BEOGRAD, 19. oktobar 2014, (Njuz) – Masovna tuča učesnika prekinula je sinoć tribinu pod nazivom „Egzistencijalizam u Srbiji“ na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nakon što je u prostoriju u kojoj se tribina održavala uleteo dron sa zastavom na kojoj je bio lik poznatog racionaliste Renea Dekarta.

Iako je istraga još u toku, sumnja se da su provokaciju izveli učesnici tribine koji zastupaju racionalističku filozofiju, s obzirom da su njihovi protivnici egzistencijalisti u dotadašnjem delu diskusije bili dominantniji i u trenutku prekida vodili rezultatom 3:1.

Jedan od egzistencijalista je, kako saznajemo, skočio na sto i odatle dohvatio transparent na kojem su bili Dekartova slika i natpis „Dualizam rules!“, posle čega su se umešali racionalisti pokušavajući da spreče protivnike da prisvoje zastavu.

– Bilo je strašno. U jednom trenutku u prostoriju je utrčao i poznati anarhista Miodrag Zarić, koji je više puta prekidao filozofske tribine, i počeo je da čita Kropotkinove radove. Nikome nije jasno kako je uspeo da uđe i zašto mu nije zabranjen pristup Filozofskom fakultetu – rekao je Njuzovom reporteru jedan učesnik tribine.

U tuču se umešala i publika, koja je preskočila sto i počela da napada racionaliste, ali su egzistencijalisti zaštitili svoje protivnike i pomogli im da pobegnu sa fakulteta.

Da skandal bude još veći, u kameru koja je direktno prenosila ceo događaj preko interneta, više puta je uletao još neidentifikovani muškarac iz publike skandirajući „Veberu, pederu!“.

Trenutno nema detalja o tome koliko je daleko odmakla istraga, ali je javnost jednoglasna u jednom oceni – filozofsko nasilje još jednom je odnelo prevagu nad razmenom argumenata i teorijskim fer plejem.

Nenad Milosavljević

 1. wasap kaže:

  inspiracija: monti pajton (filozofski boks mec)

 2. Monika kaže:

  Eto, dokle je dovelo ukidanje Marksizma! Da je kao ‘u srecna vremena’, sad bi oni zagrljeni sedeli i ispaljivali po jedan citat Marksa…

  1. celtic kaže:

   Da, a EI Niš i Čajavec bi pravili smartphone marke “Marks i Engels”. Radili bi i na suncu, vjetru, Androidu, Windowsu, Commodoreu 64 i Golfskoj struji. Ali, ne postoji više JUS, pa možemo….

   1. mark kaže:

    A MINISTAR STEFANOVIĆ BI DOKTORIRAO for real U PEĆI na temu ENVER-HODŽIZAM u liku i delu NAŠEG VELIKOG VVEBERA i tako postao akademik policijskih nauka!

    1. celtic kaže:

     Da, ali se ja nisam šalio u svom komentaru.

 3. Gagi kaže:

  Montipajtonovski – svaka čast!

  https://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8 Monty- footbal philosophers

 4. Ender kaže:

  a gde je bila policija da obezbedjuje ovaj skup visokog rizika?
  ministre stefanovicu, daj ostavku!

  1. Monika kaže:

   Ne moze policija sve, moraju nesto i gradjani sami. Zamislite, kada bi se policija mesala u ‘decje tuce’. ‘ajte molim vas, pa to su studenti – omladina, normalno je to za njihov uzrast. Kao sto je normalno da kada psihopata seta gradom, uradi nesto nenormalno! Preuzmimo odgovornost i odrastimo kao drustvo, sto bi, sa malo vise eufemizama rekli ovi nasi s najviseg vrha…

   E Srbijo, medj’ sljivama!

 5. Sinner kaže:

  Reci NE stigmatizaciji anarhista u Srbiji. Pravda za Kropotkina!!!

 6. Teoretičar zavere kaže:

  Ja, Monika kao građanin pokušao sam da sprečim tuču na fakultetu, jer sam se tu našao u publici. Međutim nije mi uspelo – ja sam,a njih desetine. Tuča je nastala posle rasprave o tome da li je egzistencijalizam u Srbiji više racionalan ili je racionalizam na momente egzinstencijalan. Pošto me je tema zainteresovala jer je od krucijalne važnosti po nas Srbe i od životnog pitanja, ostao sam da slušam, ali su se stvari otele kontroli. Nisam saznao ko je bio jači – egzistencijalisti ili racionalisti. Zastava sa slikom filozovskog fakulteta sa 4 sprata više nego što ima (veliki fakultet), završila je kod dekana kao korpus delikti. Ne znam da li je Miodrag Zarić uhapšen zbog vređanja lika počivšeg Maksa Vebera, ili mu je to on oprostio na onom svetu.

  1. Monika kaže:

   E, ti si pravi poslusni gradjanin. Nisi cek'o policiju (bila na stadionu Partizana), vec si uz'o stvar u svoje ruke i pokusao da sprecis tucu. Vrlo dobro! Uskoro cemo, ako nas neko napadne, sami morati da raspravimo stvar – da ne bismo uznemiravali policiju.

   Vazi!

 7. monty python kaže:

  O tempora, o mores! Quousque tandem abutere, Zaricu, patientia nostra?

  1. aleksandar kaže:

   Mala herba cito crescit in corpore sano, iliti vucicu pederu….

 8. gradjanin kaže:

  Veber je “peder” jer uživa u patnji naroda koji ga je izabrao za vođu. Nije on slepi vođa iz pripovetke Radoja Domanovića, on svesno vodi celu državu u propast, da bi mu pripala korist od toga.

  1. aleksandar kaže:

   Ako je Veber peder, a peder je Vucic, induktivno zakljucujmo da je Veber Vucic, sto nije tacno. Dakle, jedna od pretpostavki nije tacna. Ili Veber nije peder, ili Vucic. Posto znamo da Vucic sigurno jeste peder, onda Veber mozda nije.

 9. veber peder kaže:

  ja sam konsterniran…

 10. Obavezno ime kaže:

  na kraju teksta “jednoglasna u jednom oceni -…”

  ispravite ovo. ili samo skinite “oceni”, ili “jednoglasna u jednoj oceni” ne znam sta ste hteli, ili “jednoglasna u oceni – …”

  pozdrav!

  1. Aleksandra kaže:

   oooo, suze radosnice mi teku. pa prakticna filozofija ulazi u diskurs glavnog toka!
   nenada za sokrata!

 11. Mizantropikus kaže:

  Kako li je sve ovo izgledalo ocima cinika?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *