njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

13. okt. 2020

Formiranje vlade kasni jer niko ne zna kako se pravi vlada bez Rasima Ljajića

BEOGRAD, 13. oktobar 2020, (Njuz) – Najava Rasima Ljajića da neće biti ministar u novoj vladi dovela je mandatarku Anu Brnabić pred gotovo neperemostivu prepreku pošto niko u Srbiji ne zna kako je uopšte moguće formirati vladu bez njega. Ovo je i glavni razlog zašto se mesecima čekalo na izbor mandatara i imena novih ministara.

– Na početku je sve izgledalo lako. SNS je, na izborima, osvojila ubedljivu skupštinsku većinu i izgledalo je da će formiranje vlade teći glatko. Onda je Ljajić najavio da neće da bude ministar u novom mandatu i sve se zakomplikovalo – priča Ana Brnabić. – Uradili smo sve što je u našoj moći. Na sve moguće načine smo kombinovali ministarske resore i imena potencijalnih kandidata, ali i dalje ne uspevamo sastavimo vladu bez Ljajića. Konsultovala sam bivše premijere, ministre, ugledne politikologe, ali niko od njih nije imao ikakvu ideju kako da to uradimo – jada se ona i nastvlja svoju ispovest. – Pokušala sam da primenim i različite matematičke modele, pričala sa ljudima koji se razumeju u kombinacije, ali rezultat je uvek isti. Nemoguće je napraviti vladu bez Ljajića! Svi smo čuli da je takvih slučajeva bilo u prošlosti, ali to je bilo toliko davno da živih svedoka gotovo da nema – zaključila je Brnabić i zamolila javnost da izvrši pritisak na Ljajića kako bi promenio svoje mišljenje.

Politička kriza izazvana Ljajićevom odlukom mogla bi da potraje, slažu se analitičari, a formiranje vlade bez njega najvećim iskušenjem novog parlamenta.

– Ana Brnabić ima iskustva u vođenju vlade, ali plašim se da je ovo preveliki teret za tako mladu osobu. Predsednik Vučić je definitivno dugo vagao kome da poveri ovaj nezahvalan posao. Poverenje koje je ukazao dosadašnjoj premijerci je, ipak, mač sa dve oštrice i definitivno ne bih voleo da sam na njenom mestu – jasan je Boris Radošević sa Instituta za politikologiju i kombinatoriku iz Sremske Kamenice. – Ministarski položaj Rasima Ljajića je konstanta srpske politike i gotovo je nemoguće zamisliti vladu bez njega. U teoriji je možda moguće, ali stvarno ne znam kako to sprovesti u praksi – istakao je on i dodao da svi znaju da je u Bosni burek samo sa mesom, a u Srbiji vlada isključivo sa Ljajićem.

Nenad Milosavljević

 1. Turso kaže:

  Vlada bez Rasima .. blasfemija

 2. Milan (nisam odavde) kaže:

  Nažalost, u vreći, iz koje Ana vadi, ima mnogo više rogova od Rasima Ljajića!

 3. Радојица kaže:

  А што мора увек бурек? Нек буде и сирница који пут. За промену. Не видесмо одавно како то беше изгледа.

 4. Никола К. kaže:

  Браво за нашу Ану. Успела је!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *