FOTO NJUZ: Pronađen deo rimskog puta na Autokomandi, iskopavanja od septembra

njuz-autor

AUTOR: urednistvo

03. aug. 2011

FOTO: Pavle Pajić

 1. Дана kaže:

  хахахахахах :)

  1. Slavisha kaže:

   Sta je smesno?
   Prelazim preko Gazele po sat vremena svaki dan, sad treba samo arheolozi da zatvore Autokomandu radi nekog starog puta? Pa jos od septembra, kad pocinju da rade skole?
   Zatrpati odma jednom asfaltnom zakrpom!

   1. kendes kaže:

    Jel me lozis?

  2. Živojin Ivković kaže:

   Ha, čudna mi čuda, našli rimski put na Autokomandi! Od čega će sve da prave senzaciju! U opštini Sopot se već uveliko, godinama zapravo, restauriraju stari rimski, a bogami i turski drumovi! Sopotska lokalna samouprava koju predvodi verski sledbenik lika i dela JB Tita, Živorad, od milja – Žika, skoro Žikica, Žile, Žića, Milosavljević, rešila je da razvije seoski i etno – u svakom slučaju održivi turizam, pa je u cilju i u svrsi održivosti prestala da asfaltira drumove koji su poželeli Turaka, a kako mi se čini i Rimljane, a to sve kako bi se dočarala autentičnost prohujalih vekova. I – gle čuda! Ispod ostataka asfalta, koji je verovatno služio nekada nečemu, počela je da se pojavljuje, prvo stidljivo a potom, sve sigurnije i samouverenije kaldrma. Sada, arheolozi se spore, da li je to turska ili rimska kaldrma. Ja bih pre bio sklon nekim tvrdnjama da je to kaldrma iz neočlitskog razdoblja. Znate ono, vinčanska kultura, pa, Lepenski vir i ostalo…Pa, Pavluško, da nije to na Autokomandi zajednički projekat Đilasa i Milosavljevića, odnosno DS sa pravnim sledbenikom nadaleko čuvene i ne manje slavne koaqlicije SPS-JUL i baštenikom lika i dela Tita i naličja mama Mire i njenog sina sa gajbicama kojima će, kako u centru Sopota biti podignut spomenik, bar kako zlobnici pričaju.

   1. sandinista kaže:

    Većina puteva u Srbiji liče na rimske stare 2000 godina.

 2. jp kaže:

  hahah :D vrh!

 3. mamamimi kaže:

  Pitajte Krku, on je svojevremeno odobrio taj projekat. Valjda se još seća.

 4. scoby kaže:

  Ovo samo pokazuje kako je temeljno rađena rekonstrukcija Autokomande pre 2 godine. A sadašnji vijadukti na petlji su zapravo ostaci rimskih akvadukata, samo je natrpan asvalt kao i preko ovog puta.

 5. Sesili kaže:

  Kako od septembra? Mene obavestili da je počelo…

 6. wwwlado kaže:

  Шта вам је ово је само трик , какав римски пут ? Као ископавање пута , а у ствари је планирана изградња средњевјековног канала између Саве и Дунава , мада су по мом мишљењу прешироко започели , боље вам је и јефтиније да премјестите владу на калемегдан , а за разлику можете платити још једну војску да вас чува .

 7. Bogdan kaže:

  Ako se ne varam, na slici se vidi i deo rimskih šina i rimski golf trojka; punto verovatno potiče iz perioda rane renesanse.

 8. Dule kaže:

  Lazu, ja tamo ziveo jos od1936 god. i nisam video ni jednog rimljana, mozda turski put-jer se vidi kaldrma!?

 9. sloboda(n) kaže:

  dok si dahiju video?

  1. fat punk kaže:

   ili daciju ( logan)

 10. dule kaže:

  kod mene u kraljevu su uglavnom rimski…. i to znamo godinama. bitno da je u beogradu sve to lepo presvuceno novim asfaltom

 11. lucifer kaže:

  mozda i rimljane pronadjemo kad krenu radovi

 12. deera kaže:

  veća bi senzacija bila da su pronašli neki komad asfalta koji je stavljen prošle godine i još uvek nije prekopan…

 13. DEJAN kaže:

  Verovatno ce svi ti radovi da se zavrse pre roka….

 14. uros kaže:

  Trebalo bi da patentiramo tehnologiju izrade puteva u Srbiji. Po ceni koja je nesto visa od izrade savremenog asfaltnog puta, nasi putari u su u stanju da nam docaraju uzitak voznje po, daleko skupljim, makademskim putevima. Za ovu tehonologiju je potrebno vise godina uklapanja zakrpi, kako bi se vozacima docarao istinski uzitak voznje po putevima kakvi su postojali u vreme Rimskog carstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *