njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. feb. 2013

Gazda Jezda osuđen po srednjem kursu iz ‘93. godine

Inflacija "pojela" kaznu Vasiljeviću

BEOGRAD, 20. februar 2013, (Njuz) – Vlasnik nekadašnje piramidalne banke Jugoskandik Jezdimir Vasiljević osuđen je danas na pet godina po srednjem kursu nemačke marke iz 1993. godine.

Presuda Vasiljeviću doneta je u skladu sa prosečnom vrednošću nemačke marke tokom pomenute godine, koja je bila višestruko manja nego što danas vredi evro.

– Sud je morao u obzir da uzme kurs strane valute korišćene u trenutku izvršenja krivičnog dela kako bi bio zadovoljen princip proporcionalnosti i pravednosti. Sudija jednostavno nije mogao da sudi po kursu evra čak ni ako bi u tu valutu preračunao vrednost proneverenih maraka, tako da presuda od svega pet godina nije stvar volje suda već zadovoljenje pravde u skladu sa aktuelnim srednjim kursom – rekli su nam u Službi za odnose sa javnošću Višeg suda.

Analitičar i pravnik Stojan Ristić kaže da je presuda suda očekivana, jer inflacija proždire ne samo novac već i kazne optuženih.

– Ako inflacija „pojede“ dve trećine vrednosti iznosa koji je neko proneverio, bilo bi jako nepravedno da on bude osuđen za puni iznos. Dakle, Vasiljević je osuđen u skladu sa pravom i pravdom. Da se desilo da je marka, na primer, devalvirala, morala bi da devalvira i Vasiljevićeva presuda. Lično mi je drago što vidim da domaći sudovi poštuju bazične principe pravne nauke – ocenio je Ristić u izjavi za Njuz.

Nenad Milosavljvević

 1. technocaja kaže:

  Još jedna istinita vest na Njuz.net.
  Jbš ovu državu.
  Jbš političare.
  Jbš zatvor NEKA JEZDA VRATI PARE!!!

 2. Djura kaže:

  Država se obavezala da vrati pare koje je Jezda “proneverio”, što znači da je Jezda državni projekat. Jezda je Jezda, država je pi….

 3. Malo ja sam kaže:

  Eh, sto nisam kriminalac!

 4. Tetka kaže:

  Колико се ја сећам, немачке марке више нема, тако да није требало ни да га осуде! Сад нека му исплате одштету у еврима, јер је био у затвору за време коришћења те валуте… :D

  1. scoby kaže:

   Tako je! Ako je isplacena odsteta djeneralu aci DB tomicu, za kratkotrajni boravak u corki (nije stigao ni da smrsa, a ni da polozi djeneralski ispit), kakav li je tek gazda jezdin “dusevni bol”?
   Ali tek dolazi njegovo vreme, garant ce se kandidovati za predsednika Srbije, jer kad on dodje na vlast, sve ce “pojeftiniti za preko 100%”!

 5. Stanarević kaže:

  Aiiiiiiii…
  Siroma Jezda…
  Ako je po kursu iz 1993.- zaglaviće bar 146 kvadriliona vekova i pet doživotnih pride!

 6. himalajac kaže:

  oce li ga bar osuditi po srednjem sticovanom ili obicnom kursu? sticovani je uvek bio vishi..

 7. mirko kaže:

  Zato mi i imamo dinar naš koji stalno delvalvira .
  Da imamo jaku valutu , bili bi mirni sad .
  Elita srbije bi bila u zatvoru na dug period.

 8. Ender kaže:

  Ocigledno sudija koji mu je izrekao kaznu nije bio njegov stedisa.

 9. Worf kaže:

  Mora i kazna da mu bude duplo kraca, jer osudjen je u markama a sada imamo evro.

  P'tah!

 10. Ime (obavezno) kaže:

  ni on nije stigao da odjezdi! dobro, bar nesto!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *