njuz-autor

AUTOR: Sponzorisan tekst

21. nov. 2016

Gost na slavi opet zaboravio da ima hrane i posle predjela

ČAČAK, 21. novembar 2016, (Njuz) – Dragan Petrović (44), gost na slavi kod porodice Simović ponovo je, već treću godinu zaredom, zaboravio da posle predjela ima još hrane i time sebe doveo u opasnost od prejedanja, saznaje Njuz. Petrović kaže da mu je moć rasuđivanja bilo umanjena zbog količine i raznovrsnosti predjela koje je izneto pred goste.

– Samo mali trenutak nepažnje je dovoljan da se dogodi ovakav propust i da stvari krenu po zlu. Jednostavno, kada vidim kulen, šunku, salamu, čajnu, i ostale mesne prerađevine, mozak više ne percipira stvarnost na isti način. Prošlost i budućnost više ne postoje, postoji samo sadašnjost i potpuno predavanje varljivim čarima predjela, kaže Petrović.

– Kada shvatim da domaćica donosi čorbu, obično je već kasno. Tada moram da se pravim da jedem i sarmice, a pečenje samo malo promrljam po tanjiru u nadi da domaćini neće primetiti, zaključuje on kroz suze.

Stručnjaci se slažu da ovo nije izolovan incident i da ogroman broj građana pati od ovog problema o kojem se slabo govori zbog stigme u društvu.

– Prejedanje od preukusnog predjela na slavama, svadbama i drugim manifestacijama je svojevrsna tabu tema na ovim prostorima, ali istovremeno i problem o kojem se mora proširiti svest među stanovništvom kako bi se izbegle ovakve neprijatne situacije, kaže za Njuz prof. dr Mileva Olujić, predsednica udruženja domaćica Srbije. – Rešenje mora biti u suzdržavanju i samokontroli gostiju, pošto ne dolazi u obzir da mi domaćice stavljamo manje predjela, zaključuje ona.

Nadležni apeluju na građane da jedu raznovrsnije, napominjući kako se među predjelom se ne nalaze samo kobasice, pršuta, pečenica, već i jaje, sir beli i žuti, malo ajvara, pa čak i po koja maslina.

Viktor Marković

 1. Ja sam kaže:

  E Dragane, Dragane!?
  34 godine su te sunke, kuleni i salame smrznute cekale da ih ti smazes…a imao si samo 10 godina, i skakutao si po obroncima Jelice planine, kada su tamo neke cike priklale svince koje ces ti danas pojesti.
  Da si samo znao da u sebi nose miris tvog detinjstva da li bi ih i pored toga halapljivo prozdrao… ili blago, nevinim, detinjim pogledom preko njih presao, pa na skuse iz sedamdesetih i kancerogene somove iz Dunava navalio?

  1. Ja sam kaže:

   A i Vi, Redakcio,
   Samo o Slavamalama pisete, a niko da se zapita ko je neduznu svinju na bedemu ubio!
   Pozdrav,
   Ja sam AV.

   1. Miko kaže:

    “AV”
    Ti si pas ?

    1. Dango motomanijak kaže:

     Av, av, avvv! Auuuu!?

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Dragan je, ne tako davno unazad bio sasvim normalan slavar. Mirno bi čekao da domaćin iznese pečenje koje je obećao za dva, najviše dva ipo sata. Onda se par puta opekao jer je najčešće pečenje bio mali petlić, jedva 41 cm od trtice do šije sa nedopečenim krilcima i jednim batakom koji je bio izvan tepsije. Onda je Dragan došao pameti. Postao je ,, born again ” i udružio se sa ,, Sve Novim Slavarima” i sve što iznesu na trpezu mažnjava. Ponekad zaviri i u špajz da proveri da li je sve izneto. Malo je doduše zadrigo, al misli da mu lepo stoji. Domaćine uvek izvredja, al kaže da su ga sami zvali. I njemu je lepo a to mu je jedino bitno!

 3. QGO kaže:

  Slava u Pirotu. Predjelo na stolu.
  Domacin – Mezi kume, mezi!
  Kum – Mezim, mezim…
  Domacin – Ne kume, ti JEDES! Mezi bre!

 4. voya montoya kaže:

  Slaaažite višeslojno…!!!A slažite u cugu,i bez politike!!!

 5. Suhi Kruho kaže:

  Nama je vaJno da se ima ovčijih specijaliteta i da se lojavi ovan ili jak na ražnjiću vrti.
  I nešta bez šale:
  U nekom trećem svetu poezije, rime i mira na nekom trećem jeziku ovih dana sam upoznao sam mladu Mongolku, nežnu i lepu kao cvet po visoravnima pustinje Gobi.
  Pričali smo o zaboravljenoj istoriji, o tegobama jaka, o doživljajima, i osetili smo se bliski.
  Plakali smo kao dve Marije Magdalene, i ona mi je naručila SRPSKU TURŠIJU jer i mi Ulaanbaataru nismo nepoznati, a tamo neka napredna Srbija samo srpski narod mrzi.
  Eto, mi smo suzama proslavili sve naše Slave!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *