njuz-autor

AUTOR: Tekstovi citalaca

01. apr. 2018

Grad Niš odlučio da pokloni sebe državi i Beogradu

NIŠ, 1. april 2018, (Njuz) – Gradsko veće Niša jednoglasno je usvojilo odluku da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, računajući i stanovništvo preseli u Beograd, saznaje Njuz.

Kako gradonačelnik Niša Darko Bulatović poručuje ubuduće će se sve odluke vezane za Niš i Nišavski okrug donositi u Beogradu, a kako kaže iz razloga što je vlada Srbije u Nišu prepoznala lokomotivu razvoja Srbije u tom delu države, pa je logično da grad Niš ne može sam odlučivati o svom daljem razvoju i napretku.

– Za početak prenećemo statut grada i akte gradske skupštine u Beograd, kao i sedište gradonačelnika, skupštine i okruga. U drugoj fazi prenećemo javnokomunalna preduzeća i firme čiji je grad osnivač, kao i njihovu imovinu. U trećoj fazi prenosiće se sva kulturna i javna dobra Niša, a u poslednjoj fazi preselićemo stanovništvo. Ono što će ostati u Nišu jeste 600km2 praznog prostora, koliko Niš trenutno zauzima, a koji će vlada Srbije ustupiti jednom od stranih investitora koji je najavio svoj dolazak u Srbiju. Međutim, pošto tu neće biti stanovništva, država će subvencije davati po metru kvadratnom koliko investitor bude zauzeo – poručuje gradonačelnik.

Da je ovakva odluka gradskog veća opravdana smatra i načelnik gradske uprave Ljubiša Janjić

– Apsolutno je u interesu Nišlija donošenje ovakve odluke. Zamislite samo kada na leto, u jeku turističke sezone, prebacimo Ćele-kulu u Beograd, na primer u Stepojevac, gde će moći da je vide svi turisti koji dolaze u Beograd. Ili kada spomenik oslobodiocima Niša iz centra grada bude krasio neki od beogradskih blokova. Što se tiče tvrđave, složili smo se sa predlogom odlazećeg gradonačelnika Beograda, Sinišom Malim, da nju iskoristimo kao dogradnju Kalemegdana, ali na onom delu koji je okrenut ka Borči, kako ne bi kvarila koncepciju dolazećeg projekta Beograd na vodi – smatra Janjić.

Ipak, naši sagovornici su se jednoglasno složni da ovakva odluka najviše pogoduje samim građanima Niša iz više razloga.

– Najpre Nišlije koje rade u Beogradu, a procena je da ih je preko 10 000, više neće morati da putuju tri sata autobusom autoputem Niš-Beograd, koji bi takođe mogao da promeni ime u „autoput Beograd“, već će sada moći da putuju tri sata do posla GSP-om, ali beogradskim ulicama. Međutim, najvažnije je to što Nišlije kada se budu preselile u Beograd neće više morati da trpe podsmeh i omaložavanje ostalih sugrađana zbog svog specifičnog govora, naročito kada ih neko iz Beograda pita ono čuveno ,,Jel si iz Niš? Jel tako kažete vi, jel da!? – kaže jedna od osoba sa kojom smo pričali na ulici.

Konačna odluka očekuje se na narednoj sednici gradske skupštine koja bi trebalo da aminuje odluku gradskog veća, te se prve Nišlije u Beogradu očekuju već početkom naredne godine. Do tada će se, kako kažu naši sagovornici, sva imovina i infrastruktura već nalaziti u Beogradu.

Damjan Anđelković

 1. Unutrasnji kaže:

  Ako se za ovim svetlim primerom povedu gradjani Krusevca, Uzica, Kragujevca…unutrasnji dijalog vise nece biti potreban i Veliki vodja moze na zasluzeni odmor. Uz Knezevinu Monako nazire se jos jedna, Knezevina Jajinci sa Beogradom kao gradom kockarnica i trkom F1.

  1. qgo kaže:

   SVe, sve, ali Cele kulu ne diraj! Tu sam proveo detinjstvo i mladost, bice velika frka ako probate da je maknete za Beograd.

  2. Радојица kaže:

   Нешто слично је и Хитлер планирао: схвативши да поједини Срби ништа нису научили из априлског пораза, него и даље ‘оће да се играју рата, наменио је Хрватима целу западну, а Бугарима целу источну Србију, па да ови заводе ред. Граница – на Морави. За Немце је оставио само Belgrad mit Umgebung као главни штаб за југоисток. И у Београду његови гаулајтери. Е сад да није било Милана Недића и оно мало мудрих Срба око њега стварно бисмо отишли у историју и то ону заборављену, прећутану, комунистичку . . . Зовите је како ‘оћете.

 2. Dusan kaže:

  To se radi iz razloga da ne bi ostalo Albancima koji ce uskoro biti redovni stanovnici okoline. Jer na KiM je ostalo puno toga na poklon al sad smo pametniji, pa im necemo tako olako dati svu infrastrukturu i ostalo sto ide u pride tome pa i stanovnistvo (vidite sta se desava na kosovu ubijanje hapsenje silovanje, o ovome zadnjem nas ne obavestavaju).
  Koji investitor ce doci, naravno brat Arapin, po verskoj opredeljenosti slican Albancima…

 3. Mislim dakle postojim kaže:

  Bilo bi smešno da nije tužno

 4. Bora kaže:

  Lepa prvoaprilska šalica.

 5. voya montoya kaže:

  Vidim ja,da ce naplatna rampa Vrcin,uskoro biti novi granicni prelaz,kao posledica srpskog unutrasnjeg dijaloga…!!??

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *