Građanin koji ne može da priušti automobil snimljen kako obeležava dan bez automobila
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

23. sep. 2016

Građani bez automobila obeležili Svetski dan bez automobila

CELA SRBIJA, 23. septembar 2016, (Njuz) – Građani Srbije koji ne poseduju svoje vozilo obeležili su juče Svetski dan bez automobila, javljaju domaći mediji. Prema podacima Auto-moto saveza Srbije (AMSS), većina od oko 5 miliona punoletnih potencijalnih vozača koji nemaju automobil obeležilo je ovaj značajan datum šetnjom do svog posla, autobuske stanice, prodavnice ili vrtića.

Jedan od nemalaca automobila, Stevo Miličić iz Zaječara, kaže kako svake godine mirno i bez pompe proslavlja ovaj dan u krugu ljudi koji nemaju šta da voze.

– Od kada sam saznao da postoji ovaj praznik, svake godine ga proslavljam isto kao i svakoga dana, koristeći samo svoje noge. Drago mi je da su i vozači izašli u svojim četvorotočkašima da nas podrže jer mi se čini da je juče na ulicama bilo mnogo više vozila nego inače – kaže ovaj građanin bez svog auta.

S druge strane, oni koji poseduju svoje vozilo, misle da su nepravedno zanemareni i da bi javnost trebalo da obrati više pažnje na njih.

– Mi, vlasnici automobila, predstavljamo manjinu u ovoj zemlji i zato mislim da bi trebalo uvesti i Svetski dan automobila kako bi se skrenula pažnja na naše postojanje. Moja žena, moj sin i ja imamo po automobil, te smo i juče, kao i uvek, koristili kola da pozavršavamo neke obaveze, ona se odvezla do vrtića po dete, ja do prodavnice po sladoled, a stariiji sin da baci đubre, ali niko nam za to nije odao priznanje, niti to tražimo. Sve što želimo je da se i naš glas čuje, a ne da nas ovi bez kola gledaju popreko kao da smo izopšteni iz društva – rekao je vozač Stevan Radović iz Beograda.

Kako saznajemo, među velikim brojem građana postoji opravdani strah da, zbog naglog porasta standarda, uskoro neće imati ko da proslavi Dan bez automobila, a slično je i sa Međunarodnim danom siromašnih.

Miroslav Vujović

 1. Ja sam kaže:

  I mali covek, sinisa, je juce pesaceci obisao par krugova u svojoj kancelariji a onda, u znak podrske neautomobilistima, niti je sam vozio niti je kuci otisao svojim kolima- vec sluzbenim.

  1. Sremac kaže:

   ‚‚Ja sam‚‚ lažeš. Nisi ga mogao prepoznati jer je nosio fantomku koju nosi uvek kad nije na poslu ili pred kamerama, a naročito noću.

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Nažalost mnogima koji isključivo idu od kuće do kontejnera, auto ustvari i nije potreban!

 3. milan (nisam odavde) kaže:

  Zašto niste pomenuli i podzakonska akta, koja jasno definišu da se zakon odnosi samo na studente koji su dobili produženje studija za još dve godine, pod uslovom da u medjuvremenu kupe diplomu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *