njuz-autor

AUTOR: Bojan Ljubenovic

25. nov. 2014

Građani Nigerije žale se da Srbi stalno pokušavaju da ih prevare preko interneta

nigerijska prevara

Pojedinim građanima Nigerije nuđena je čak i železara za svega jedan dolar

ABUDŽU, 25. novembar (Njuz) – Nigerijsko ministarstvo telekomunikacija izdalo je danas saopštenje kojim upozorava državljane ove afričke zemlje da ne nasedaju na sve veći broj mejlova koji im stižu iz Srbije, a iza kojih se najčešće kriju sofisticirane prevare.

– Veliki broj državljana Nigerije obraća nam se žaleći se na sve veći broj mejlova koji im stižu iz Srbije, a u kojima im se nude naizgled odlične finansijske pogodnosti, koje po našim saznanjima nisu ništa drugo do obične prevare. Upozoravamo sve koji dobiju takvu poštu da na nju ne odgovaraju i da sve slične ponude ignorišu – stoji u saopštenju Ministarstva telekomunikacija Nigerije.

Mudaširu Bandžo (32) službenik pošte u nigerijskoj prestonici Abudžu jedan je od onih na čiju je mejl adresu stiglo pismo iz Srbije.

– Izvesni Aleksandar Vučić pisao mi je da u Srbiji mogu kupiti železaru sa 5.000 radnika za samo jedan dolar. Poslao mi je i žiro račun i tobožnju fotografiju fabrike. Naravno, da u tako nešto nisam poverovao, ali sam ovih dana čuo da su neki na tu ponudu naseli. Ne mogu da se načudim da takvih ljudi ima – kaže Maduširu.

Uva Taivo (44) agronom iz Lagosa potvrđuje da je umalo postao žrtva prevaranata iz Srbije.

– Izvesna Univerzal banka iz Beograda ponudila mi je kredit od 5.000.000 evra pod neverovatno povoljnim uslovima. Odgovorio sam da ja ni u ludilu ne mogu da garantujem za toliki kredit, ali su mi odgovorili da kao zalogu prihvataju bilo šta. Dovoljno je samo da kažem da se u jalovini iza moje kuće krije zlato ili da imam kokošku koja nosi Faberžeova jaja. Tada sam shvatio da je u pitanju prevara, koja bi banka na svetu nudila takve uslove! – rekao je Taivo

I poznati nigerijski fudbaler Nvanko Kanu nedavno je priznao da je imao slična iskustva:

– Iz dana u dan naizmenično sam dobijao melove od izvesnih Dragana Đurića i Zvezdana Terića, koji su mi nudili da potpuno besplatno postanem vlasnik fudbalskih klubava Partizan, odnosno Crvena zvezda. Shvatio sam to kao dobru šalu i blokirao ih – rekao je Kanu.

Bojan Ljubenović

 1. mini drajver kaže:

  Ovo je sjajno. Ali vidim kakvo smo dno kad ne mogu ni da se nasmejem.

  1. vox populi kaže:

   Ovo nije ni daleko od istine.

 2. MRVOjed kaže:

  Zazalice oni za ovim propustenim prilikama kad uskoro Srbija postane najpozeljnija drzava za zivot i biznis. Samo ne mogu da se setim da li ce to biti 2016. ili 2017.

 3. Monika kaže:

  Hm, kod mene je slučaj ‘totalno drukčiji od drugih’. Meni se, pre izvesnog vremena, putem mejla javio ujka Toma iz Nigerije, nisam ni znala da postoji.

  Draga Monika (je l’ vidite kako poetično zvuči, odmah sam znala da je krvno srodstvo), elem…

  Draga Monika,
  Drhtavom rukom (parkinson, početak), pišem ti lično ovo pismo. Ja, tvoj ujak Toma! Mnogi će te lagati, da je neko drugi ovo pisao, a ti nemoj biti naivna, već veruj tvom ujkici. Želim da ti kažem, da smo tvoja ujna Dragica i ja, prištedeli pare za starost, koje želimo da ostavimo tebi. Molim te prihvati, jer sam u jednom periodu života i glađu štrajkovao za tu ušteđevinu. Ujna ti šalje i najnoviju D&G torbicu, koju je za tebe birala u Emiratima. Dete moje drago, koje si sada poraslo, prihvati ovaj naš dar, kao poklon, za sve godine, koliko te nismo viđali. I neki naši prijatelji su priložili ušteđevinu i videćeš, nakupilo se tu para. Pošto sam čuo da si nepismena, ostavljam ti svoju diplomu, videćeš tamo gde godina početka i kraja studija, i gde piše ime, ti delovi se lako obrišu pa ti dopiši kako tebe volja.

  Tvoj ujak Toma

 4. Teoretičar zavere kaže:

  Ne samo iz Nigerije nego i iz susednih država Kameruna, Nigera i Benina takođe stižu pritužbe na agresivne ponude iz Srbije. Njima se nudi da prihvate i učestvuju u projektu “Najjužniji tok”, koji bi zaobišao dosadašnje države i išao preko Sirije, Egipta pa preko pomenutih država i vraćao se preko Gane i Maroka u Srbiju. Jeste da je malo duži nego ovaj izvikani “Južni tok”, ali bi zarada od njega i za Srbiju i za Kamerun pa i Benin bila mnogo veća. Ove države sa gnušanjem odbacuju ovaj predlog Srbije kao nerealan i preterano skup. Takođe se žale iz Čada da su dobili e-mail iz Srbije od ministra policije, nekog doktora, da je Srbija spremna da pošalje pomoć u borbi protiv ozloglašene organizacije Boko Haram u vidu dobro obučenih specijalaca. Ovu, očigledno lažnu ponudu vlasti Čada i Nigerije su odbile, jer kako može doktor da bude ministar policije.

  1. Ime (obavezno) kaže:

   Meni uopste nije jasno zasto se insistira na tom Juznom toku a niko da pomene davno zapocetu magistralu Srbija doTokija i nazad… Samo kod nas!

  2. zorka kaže:

   E burazeru,to je prevara.Pa doktor ne zna za sve te zemlje sto si nabrojao…Neko se igrao sa globusom.

 5. gradjanin kaže:

  Građani Nigerije se žale na pojedine članove Vlade Srbije da nude na rasprodaji: čeličanu za jedan dolar, hotele u Srbiji za deset dolara, nekoliko hiljada napuštenih fabrika za sto dolara, oranice za pet dolara po hektaru, jezera i reke za nekoliko dolara. Dugačak je spisak svega toga što je u Srbiji na rasprodaji, pa se sumnja da je neka prevara u pitanju jer se ugovori o kupoprodaji overavaju kod notara.

 6. banex kaže:

  Sjajan tekst, bravo Bojane!

 7. celtic kaže:

  “Dovoljno je samo da kažem da se u jalovini iza moje kuće krije zlato ili da imam kokošku koja nosi Faberžeova jaja.” Redakcijo, ovo vam je jedna od najjačih u ovoj godini. Duboki naklon!!!!

  1. redakcija kaže:

   ne primamo nove zaposlene, tako da vam ne vrede ovakvi komentari, bolje da ste napisali nešto duhovito na temu nego što ste kopirali deo našeg teksta

   1. celtic kaže:

    Vidite koliko plusića sam dobio, to ziher ovi sa Megatrenda glasaju za mene. Sigurno mi poručuju da ću upornim kopiranjem jednog dana postati pravi ministar!!!!

  2. Ivan_KS kaže:

   Jel to duboki naklon da primite ljubav redakcije s leđa? :)

   1. celtic kaže:

    Žena me je*e svaki dan, taman posla još i u dupe da primam!

 8. kristijan kaže:

  E susjedi moji, kad god pomislite da je vama lose i da imate nesposobne politicare samo pogledajte malo “na zapad” pa cete vidjeti hrvatsku i odmah cete znati da tako lose ne moze biti.

 9. demagog kaže:

  Žalili se na ponudu za jeftine doktorate i diplome, shvatili da je prevara jer su napisali: Sa našom diplomom stečenom za par dana postanite predsednik ili barem ministar. Za stranke poseban popust. Kupiš dve, treća gratis

 10. ethanol kaže:

  Prva dama Nigerije (počasna zasluga prve dame Srbije) mi javlja da su Turci svemu krivi.
  Zbog ubrzanog gubitka turskog jezika mladi Srbi preko neta sve češće “četuju” na engleskom jeziku i na taj način izvlače milione nigerijanskih “naira” iz džepova lepih pripadnika “Boko Haram” naprednjačke družbine. Po Nigeriji se priča da su mladi naučni Srbi na savršenom engleskom jeziku uspeli da podmite i preko 200 nigerijanskih devojčica.

  Iz osvete sve mlade Nigerijanke ne rađaju više od osmoro dece.

 11. Sremac kaže:

  Prema mojim informacijama i advokat iz Abudže Buruba Kuto je dobio ponudu od izvesnog Selakovića, kako kaže samozvanog ministra pravde, da dođe u Srbiju i da ga naimenuje za notara i da će zarađivati između 5 i 10 hiljada evra dnevno kad isplati sve obaveze državi. Jedini uslov je da nekoj blagajnici nekog SNS-a uplati pola iznosa zarade. Na kraju Buruba kaže: Mislim da me je podcenio taj Selaković, ja sam ipak dugogodišnji advokat i nisam naivan da poverujem u tako nešto

 12. Mladjo kaže:

  Ovakvi su ranije bili clanci na njuzu

 13. hhh kaže:

  jedan od naj tekstova, samo je naslov malo nejasan, ne razumeju svi sta je Nigerijska prevara ako ne procitaju sam tekst.

  1. Olivija kaže:

   To je stvarno pakao. Moras citati celi tekst da bi znao sta u njemu pise?!

 14. da nije tuzno... kaže:

  Ima i bolje,kupis zelezaru za evro i dobijes od drzave 10 000 evra po radniku,od kojih onda 5000 uplatis na privatni napredni racun.

 15. novi_Ca kaže:

  nego mene iskreno zanima gde mogu da nabavim kokošku koja snosi Fabrežeova jaja i gde mogu naći recepte kako se ova jaja spremaju.

  1. celtic kaže:

   Pitaj Džorgovanku.

 16. ethanol kaže:

  WoW!
  Prva nepismena dama Srbije je posetila Abu Zabi i obećala Nigerijancima da više neće…
  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/514948/PRAVOPIS-JOJ-NIJE-JACA-STRANA-Dragica-Nikolic-se-upoznala-sa-SeJkom

 17. petar kaže:

  Ljudi, ovaj tekst je ISTINIT, i to tragicno istinit!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *