njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

16. aug. 2014

Građani Srbije danas obeležavaju 10 godina od prvog citiranja Duška Radovića na Fejsbuku

Srpski student citirao Radovićevu misao “nemojte biti sebični. Udelite malo svojih žena i muževa onima koji ih nemaju”

Srpski student citirao Radovićevu misao: “Nemojte biti sebični. Udelite malo svojih žena i muževa onima koji ih nemaju”

MENLO PARK/BEOGRAD, 16. avgust 2014, (Njuz) – Građani Srbije danas obeležavaju desetogodišnjicu od prvog citiranja neke misli pesnika Duška Radovića na društvenoj mreži Fejsbuk.

Iako je Fejsbuk tada postojao tek nekoliko meseci i služio za internu komunikaciju studenata Harvard univerziteta, prvi citat Radovićeve misli pojavio se na toj društvenoj mreži 16. avgusta 2004. godine, a napisao ga je student iz Srbije Milan Petrić.

Petrić, koji je inače u to vreme i sam bio student na Harvardu, tada je napisao: “Nemojte biti sebični. Udelite malo svojih žena i muževa onima koji ih nemaju”.

Na ovaj veliki dan, uspeli smo da stupimo u kontakt sa Petrićem, koji ekskluzivno za Njuz govori zašto je napisao baš ovaj aforizam Duška Radovića.

– To je jedna simpatična anegdota, naime, noć pre tog 16. avgusta sam proveo u provodu u Las Vegasu, gde sam upoznao divnu devojku i na kraju smo završili u krevetu. Ispostavilo se da ona ne samo da je udata, već i da joj je muž igrač američkog fudbala, pa mi je noć sa njom umalo presela, ali se na kraju sve dobro završilo. Kada sam stigao u kampus, bio sam revoltiran što ljudi sve shvataju tako ozbiljno, pa sam odabrao ovu misao Duška Radovića da izrazim svoja osećanja – rekao je Petrić u izjavi za Njuz.

Petrić tada nije ni sanjao da će status, koji je u trenutku objavljivanja video samo Mark Zakerberg jer je jedini bio budan u 6 sati ujutru, biti početak istorije koja traje i dan-danas.

Deset godina kasnije, veliki broj građana Srbije obeležava objavljivanje prvog Radovićevog citata postovanjem raznih misli ovog pesnika i aforističara, a u Srbiji ne prođe dan da neki njegov citat ne osvane na Fejsbuku.

Kako nezvanično saznajemo, ta društvena mreža će narednih dana odati počast citatima Duška Radovića tako što će opcije filtriranja u News Feedu ubuduće imati tri stavke i to: Top Stories, Most Recent i Dusko Radovic.

Nenad Milosavljević

 1. crni Gavrilo, šta uradi? kaže:

  Da smo pojedine citate i aforizme cenjenog Duška Radovića koristili u svakodnevnom životu i po njima se rukovodili, danas bi kao narod bili mnogo pametniji i mudriji nego što jesmo.

 2. Svetislav kaže:

  O Dušku Radoviću sve najbolje. Nije izmislio fejsbuk, ali je od radio programa prvi napravio pravu povratnu komunikaciju. Svi su slušali i prepričavali šta je autor hteo da kaže. Biti njegov savremenik i slušati svako jutro šta poručuje naciji, još uvek nije dostignuće koje je prevaziđeno.

 3. celtic kaže:

  Čuj, citiranje pjesnika? Pa oni su pismeni! Šta je sljedeće, kad se nađemo u problemu, da stručnjake pitamo za rješenje? Fuj!!!!

 4. Ariela kaže:

  Lepo je rekao veliki Dusko Radovic: ” Pocnite zivot ispocetka..prvo nadjite nekog ko vam je za sve kriv… mora tako njega svako ima”

 5. Petar kaže:

  Sad citamo citate “velikog” A.Vucica, svakodnevno…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *