nazad na vrh

Građani studentima predali listu zahteva za koje moraju da se bore na ulici

Screenshot NOVA S
Studenti čekaju da im građani ispostave zahteveFOTO: Screenshot NOVA S

BEOGRAD, 4. jul 2020, (Njuz) – Studenti koji su protestovali u Beogradu zbog najave zatvaranja studentskih domova dobili su veliku podršku građana, ali i spisak zahteva za koje moraju da se izbore na ulici.

Inicijativa je potekla sa Tvitera gde je dobila dosta lajkova i šerova, a odmah zatim i pretočena u konkretan plan.

– Lepo je videti mlade kako se bore za svoja prava, ali neki red mora da se zna. Ne mogu oni brinuti samo o svojim interesima, a zanemarivati ključne probleme našeg društva i čovečanstva – rekao je profesor filozofije Petar Rajić – Dobro je što još ima ljudi koji se sećaju 90-ih i tadašnjih studentskih protesta i koji su spremni da podele znanje i iskustva sa današnjim generacijama. Zato smo sastavili ovaj spisak i predali ga organizatorima studentskog protesta. Sve sem prihvatanja naših zahteva bi samo produbilo razačaranje u današnju omladinu koje, s razlogom, osećamo mi stariji – kaže on.

Na Tviteru se povela oštra polemika oko konkretnih zahteva koji treba ispostaviti studentima, pa je jednoglasno odlučeno da svi budu uvršteni na spisak. Inicijatori očekuje da im studenti studiozno pristupe i ostanu na ulici sve dok ne budu potpuno prihvaćeni.

– Demokratija, slobodni izbori i mediji, ljudska prava u zemlji i svetu, borba za ostanak Kosova u Srbiji, zatim borba za priznavanje nezavisnoti Kosova, ubrzavanje evrointegracija, osuda kineske politike prema Hong Kongu, razvijanje dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom su samo neke od ideja za koje studenti moraju da se bore. Protest mora u isto vreme biti potpuno apolitičan, a njegovi zahtevi politički. Na ovaj način, studenti će ispuniti svoju misiju i zadovoljiti sve naše ambicije – objasnio je profesor Rajić.

Građani koji su kritikovali studente jer se bore samo za njima bitne stvari, spremni su da im oproste početničke grešku i podrže ih ukoliko promene listu prioriteta.

– Priznajem da sam u startu oštro reagovala na studentski protest i njegove prvobitne ciljeve. Oni moraju biti svesni da su akademski građani, buduća intelektualna elita ovog društva i da nemaju prava da se bave samo svojim životima. Jednu šansu su već propustili 2012, a to što su bili maloletni i nisu mogli da glasaju nije nikakvo opravdanje – poručila je na Tviteru Kristina Kovač koja trenutno živi u Švedskoj i nastavila -Uostalom, uvek mogu da uče od nas i demonstracija koje smo organizovali devedestih. Iako sumnjam da će uspeti da budu toliko sjajni, pametni i lepi kao što smo mi, spremna sam da im pružim šansu da se na ulici izbore za moje ciljeve – zaključila je poznata muzičarka.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Onaj koji kupi 2 miliona za po 100€, lako će izaći na kraj sa studentima, koji ništa ne traže sem da ih ostavi u domovima da polažu ispite. Svi ostali će da se slikaju (iz drona sa devet kilometara)!

  2. Svi smo mi pomalo-studenti…Ali , odgledacemo i ovu reprizu , jer je to programska sema ,virusa SARS-CoV 2

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix