Freepik / WangXina
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

02. feb. 2024

Građevinski investitori se žale da vatrogasci suviše brzo reaguju na pozive građana

BEOGRAD, 2. februar 2024, (Njuz) – Udruženje beogradskih građevinskih investitora obratilo se danas Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije sa primedbom da u poslednje vreme vatrogasne ekipe prebrzo izlaze na teren i gase tek razbuktale požare. Građevinski investitori kažu da ne vide razlog za toliku žurbu i ističu da prebrz dolazak na mesto paljevine može imati negativne posledice po sve, a naročito po zdravlje vatrogasaca.

– Naša istraživanja su pokazala da vatra koja izbija u ekstra gradskoj zoni, na takozvanim ekskluzivnim lokacijama u sebi sadrži naročito štetne čestice, pa vatrogasci ne bi trebalo da reaguju baš na prve pozive uznemirenih građana, već da sačekaju i ostale reakcije i pažljivo pripreme svaku svoju intervenciju. Nema potrebe za žurbom, jer ko brza taj i greši. Uostalom, gde gori? – pitaju se beogradski građevinski investitori u svom pismu.

Iako se požari u centru grada uvek pojavljuju iz neutvrđenih razloga, praksa je pokazala da oni ne izazivaju veću štetu nego što je to uobičajeno i ne šire na okolne objekte, pa tim pre razloga za brzu intervenciju nema. Građevinski investitori zato vatrogascima poručuju:

– Momci, iskulirajte malo, zar zbog nekog magacina ili stare fabrike da prolazite kroz crvena svetla i rizikujete i svoje i tuđe živote? Mislite i o tome da je voda prirodni resurs kojeg na planeti Zemlji ima sve manje, pa je ne treba bez debelog razloga trošiti, a vi se ponekad baš razbacujete. Došlo je dotle da je prosipate čak i iz helikoptera što je stvarno preterivanje!

Građevinski investirori predlažu da vatrogasci ubuduće reaguju nakon petnaestak akademskih minuta od prve dojave o požaru, a da na lice mesta izlaze vozeći propisanom brzinom za kamione i bez sirena, kako ne bi bespotrebno uznemiravali građane.

Bojan Ljubenović

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *