nazad na vrh

Gradska uprava: Građani dužni da iskopaju metro ispred svoje kuće

Građani sami tražili metro, pa moraju sami i da ga iskopaju

Beograd, 9. Novembar (Njuz) – Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici usvojili su odluku prema kojoj će svaki građanin Beograda biti dužan da iskopa metro ispred svoje kuće ili stambenog ulaza. Odluka stupa na snagu osam dana po objavljivanju u “Službenom listu“.

-Prve računice kažu da će cena 41 kilometara beogradskog metroa koštati oko 4,4 milijardi evra. Ruku na srce, mi taj novac nemamo, pa smo odlučili da svaki građanin Beograda ispred svoje kuće iskopa metro. Na kraju krajeva, građani su sami tražili podzemnu železnicu i ona se zbog njih i gradi. Meni ništa nije falilo da na posao idem službenim automobilom, ali gospoda hoće metro, pa neka ga iskopaju – kaže za Njuz Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić dodaje da bi prva linija trebalo da bude završena do 2028. godine, a da bi taj rok bio ispoštovan građani treba sa kopanjem metroa da počnu što pre.

– Lopate, ašove i pijuke u ruke pa na posao. Svaki metar iskopanog metroa danas, znači jedan manje za sutra. Mi smo do sada isplanirali tri linije beogradskog metroa, ali to nije konačan broj, jer je naša parola “Metro do svake kuće“. Dakle, kopajte metro, nikad se ne zna hoće li on proći baš ispod vašeg ulaza – kaže zamenik gradonačelnika.

Fizička lica biće dužna da iskopaju metro ispred svojih ulaza, dok će vlasnici privatnih prodavnice, butika, pekara, kladionica i banaka morati da iskopaju i metro stanice, jer je na tim lokacijama frekvencija građana veća. Obavezu kopanja metroa kontrolisaće Komunalna milicija, a protiv onih koji se o nju oglušuju biće podnete prekršajne prijave.

Kazne za nekopanje metroa za fizička lica kreću se od 30-50 hiljada, a za pravna lica od 300-500 hiljada dinara. Građani koji zbog zdravstvenih smetnji nisu u mogućnosti da kopaju metro treba da se jave prvom mesnom odboru neke političke stranke čiji će im aktivisti priskočiti u pomoć čim predizborna kampanja bude počela.

Bojan Ljubenović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix