njuz-autor

AUTOR: urednistvo

01. nov. 2011

Grčka na proslavu otpisa polovine duga potrošila 17 milijardi evra

Grci pokazali da i sa skromnijim budžetom mogu da naprave veličanstveno slavlje

ATINA, 1. novembar 2011, (Njuz) – Grčka vlada organizovala je na glavnom atinskom trgu proslavu zbog otpisa polovine državnog duga, a na manifestaciju je potrošeno svega 17 milijardi evra, objavile su grčke novinske agencije.

Grčka posle otpisa više od 100 milijardi evra duga može da odahne, ocenjuju agencije, a Vlada je odlučila da svoje građane nagradi skromnom žurkom u centru Atine.

„Grci su otpis duga proslavili na dostojanstven način, tako što su od Evropske centralne banke uzeli zajam pod vrlo povoljnim uslovima i organizovali feštu. Koliko je pred Grčkom novi period najbolje govori i podatak da je za prvobitnu proslavu planirano da se potroši 20 milijardi, ali je na kraju ipak odlučeno da se prištedi novac i potroši svega 17 milijardi evra. Jelo se na tone girosa, pili su se potoci „metakse“, a danas je Atina mirna, jer su građani dobili tri slobodna dana kako bi se odmorili od slavlja. Ovo je novi početak za Grke, a o tome svedoči i činjenica da je vlada odlučila da da bonus od 500 evra svakom radniku koji se na poslu pojavi pre isteka pomenutog trodnevnog odmora“, pišu atinski mediji.

Mere štednje koje bi Grčku trebalo da izvuku iz finansijskih problema biće započete već od petka, kada se građani budu vratili na posao, iako su mnoge firme najavile da će tri neradna dana spojiti sa vikendom. Bonusi za pranje ruku u grčkim firmama biće „skresani“ sa 400 na 200 evra, znanje engleskog jezika će se umesto 350 plaćati 250 evra, a redovni dolasci na posao ubuduće neće biti plaćani dnevno, već mesečno na kumulativnom nivou, uz smanjenje od 26 odsto. Tako ni najredovniji radnik neće moći da dobije više od 600 evra mesečno bonusa na redovnu platu, što je, kako je rečeno na nedavnoj sednici parlamenta, cifra koja „nije zadovoljavajuća, ali je prihvatljiva“ u uslovima krize.

Pored proslave, na koju je utrošen veoma skroman budžet, vlada Grčke namerava da nekoliko hiljada svojih građana pošalje i na edukativne kurseve u Portugal i Irsku, gde će oni u okviru programa „Kriza i kako je izbeći“ na primeru te dve zemlje učiti kako ne treba trošiti državni novac i koristiti međunarodne kredite. Vlada Grčke će na ovaj program potrošiti oko 950 miliona evra, a zajam će dobiti od Evropske investicione banke.

Nenad Milosavljavić

Miroslav Vujović

REKLAMA: Iznervirajte komšiluk i proslavite naručivanje knjige “Ovo nam možda nije trebalo”!

 1. Pera kaže:

  Moj respect, majstori.

 2. marek kaže:

  jednom se živi

 3. Golub kaže:

  Cccccccc…. eto ti sad…. ne razmišljaju ni malo!

  Brukaju se sa tim otpisom duga umesto da su došli kod nas i, uredno, podigli kredit za refinansiranje, a sve to ekstra-super-mega povoljnim uslovima.
  Nismo mi MMF ili tamo neki – ovde banke brinu o svojim klijentima…. sa sve smeškom br. 16, a ne nekim socijalnim i izveštačenim, nego, bre, kez od uva do uva!!!

 4. Jessy kaže:

  Slatko ste me nasmejali :)))

 5. Kad je bal nek se jebe i princeza…

 6. Tagore kaže:

  Srbija | sreda 5.10.2011 | 11:25 Izvor: Tanjug
  Lisabon — Premijer Srbije Mirko Cvetković je pozvao portugalske privrednike da trguju sa Srbijom i ulažu u našu zemlju.
  Cvetković je, predstavljajući poslovnu klimu u Srbiji u portugalskom Ministarstvu spoljnih poslova, kao prednosti Srbije (nad Grcima) istakao njenu “makroekonomsku stabilnost”, sa jasnim opredeljenjem ka EU, “obučenu i jeftinu radnu snagu”, “povoljan poreski režim”, podsticaje za investitore, solidnu infrastrukturu.

  Portugalski investitori, u saradnji sa Grcima, su zadnjih 19 godina toliko unapredili njihovu zemlju da stanovnici Iberskog poluostrva vrište od sreće i ne mogu da se saberu.

 7. Tetka kaže:

  Грци бар знају на шта њихова влада троши паре…

  1. Alex kaže:

   …i koliko!

 8. Lilian kaže:

  Ja zivim u Grckoj i nisam videla nikoga da slavi…Ko ovo pise???????

  1. mirko kaže:

   isti oni koji su pisali da je srpski turista u egiptu skocio ajkuli na glavu i ubio je a preneli svi svetski mediji

   1. snajka kaže:

    i posle toga postao predsednik Tunisa

  2. Tagore kaže:

   Da razbrstimo grčko slavlje snaji @Lilian koja uživa u Grčkoj.
   Aldi, supermarket chains (made in Germany) je otvorio prodavnice u nižoj listi zemalja:
   Australia, Austria (branded as Hofer), Australia, Belgium, Denmark, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Luxembourg, Netherlands, Poland, Portugal, Slovenia (branded as Hofer), Spain, Switzerland, UK & USA.
   Ne volim ja nemački ALDI, ali ovaj svakog četvrtka izbaci (lansira) novi proizvod na tržištu, tako da se brendovan komp garantovan 3 godina od neke vrednosti od 1000-1200€ po celoj Evropi nađe za samo 400€.

   Ova cena Švajcarcu čini 5%, Nemcu 10%, Grku 80-90% i zaposlenim Portugalcima i Španjolcima samo 95% od mesečne plate.
   Grčka, Portugal i Španija imaju državnu taksu od 25% “value added tax (VAT)”, 25% nezaposlenih i 50% nezaposlenosti kod mladih od 25-45 godina starosti.
   Cene u Nemačkoj, Grčkoj, Portugaliji i Španiji su iste, mada su nemački proizvodi kvalitetniji i bolji. 60% nemačkog izvoza se nađe u EU, dok Grci izvoze sarmu od vinovog lista i preslanu Fetu koju u EU niko ne jede.

   Kaži Angela ”dva i dva” – grčkom slavlju kraja nema!

  3. Nik CG kaže:

   Ja sam bio na prolsavi . Nisam mogao vjerovati svojim ocima, al eto nisam stanovnik EU pa mi je lakse palo, nisu potrosili moje pare… Gospodjo u kojoj Grckoj vi zivite????

  4. himalajac kaže:

   Lilian, u tom selu gde ti zivis nije bilo proslave, ali u gradovima jeste

 9. himalajac kaže:

  etzi kaknune lefteri antri!
  ta lefta ine skata, o zoi mas ine enas
  gamisu putaniki europa!
  pame oli mazi!
  yamas!

 10. policoa kaže:

  ma, vi sve to izmišljate!!!
  Nema više kredita.
  sve su potrošili prošle godine

 11. ivka kaže:

  Autor ovog članka se tako prosrao da to nije istina, svašta..

  1. KingKong kaže:

   Bravo, “Carice”!

 12. Miki kaže:

  U Domanovićevoj Stradiji godišnji budžet zemlje je 80 miliona, od čega je 5 miliona predviđeno za propagiranje štednje u narodu.

 13. Lilian kaže:

  Nisam znala ovaj sait,super ste !!!!! Naravno da smo slavili :))
  35 negativnih je malo,dja te jos a ja odoh da ubijem druga koji mi je ovo stavio na zid znajuci da cu se navuci …… :DD

  1. Tagore kaže:

   (Feuilles de vignes farcies) – ”tsatsiki”, dolmas, ouzo, raki & syrtaki ?

 14. lampi kaže:

  Hehe DOKON UM JE DJAVOLOVO IGRALISTE.:) Znaci nije ni smijesno. Aj ti cova u kafanu pa glupaj luposti.:)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *