nazad na vrh

Grčki carinici oduzeli srpskom turisti orkestar na granici

VALJEVO/PARALIJA, 2. avgust 2018, (Njuz) – Grčki carinici su rano jutros prilikom rutinske kontrole kod jednog turiste iz Srbije pronašli i zaplenili orkestar koji nije prijavljen.

Grci su pooštrili kriterijume za proveru turista iz Srbije nakon što se u javnosti pojavio snimak na kojem je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma organizovao svirku orkestra i kolo usred mora u Paraliji.

Tako je prva žrtva novih pravila postao Zoran Dačković iz Valjeva koji je želeo da se, poput Palme, malo proveseli dok je na moru.

– Nisam imao pojma da je zabranjeno uneti orkestar u Grčku. Detaljno sam se informisao šta sve Grci oduzimaju na granici. Znam da ne smemo da unosimo sveže meso, mleko i mlečne proizvode, ali za orkestre ništa nije pisalo. Vrlo sam razočaran njihovom odlukom i ovo će mi sigurno delimično upropastiti odmor – navodi Dačković.

On se takođe pita kako je Palma uneo orkestar u Grčku.

– Da li to znači da za grčke carinike postoje turisti višeg i nižeg reda? Da li to znači da se nekim Srbima gleda kroz prste, a na nekima se pravila primenjuju rigorozno? – naveo je Dačković.

U grčkoj carinskoj službi ostali smo bez odgovora na pitanja kada je doneto pravilo o zabrani unosa srpskih orkestara u tu zemlju, da li se to odnosi samo na kafanske ili i trubačke orkestre, kao i da li i koliko zabrana zavisi od broja članova orkestra.

U međuvremenu, sa makedonsko-grčke granice preko društvenih mreža stižu informacije da su na carinskim punktovima već postavljene slike precrtanih orkestara uz poruku “Trubači shall not pass!”

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Problem oko orkestara će biti brzo rešen, čim se Grčka i Srbija dogovore oko imena orkestara!

  2. Dragan Marković Palma ili ti Fester Addams… neotesana seljačina koja nas bruka gde stigne. Srpsko kolo zna se gde se igra, a ne ovako. Bahata prostačino, nauči ko su i kada su živeli Betoven i Mocart!!!

  3. Ma sve bi bilo uredu da su svitali na suvom, ali kad sam shvatio da muzičari koriste elektricnu violinu i razglas, znao sam da će biti problema, nisu ispoštovali osnovne bezbednosne norme koje jedan orkestar u plićaku treba da ispuni, pa nije ovo bazen u jagodini, ovo je more ljudi velika provodljivost, mogao je neko da strada

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix