njuz-autor

AUTOR: urednistvo

04. aug. 2010

Guverner: Pad standarda neće ugroziti ciljeve NBS

Nećemo podleći pritiscima da utičemo na stabilnost valute

BEOGRAD, 4. avgust (Njuz) – Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da građani nemaju šta da brinu za stabilnost i profitabilnost te institucije.

– Čemu sva ta frka oko kursa evra? Naš osnovni posao je da naši ciljevi budu ispunjeni. – izjavio je za Njuz.net prvi čovek centralne banke.

– Svako mora da snosi odgovornost za svoje postupke. Mi snosimo za svoje. Ne vidim zašto bi građanstvo očekivalo od nas da mi podnesemo nepovoljan izveštaj na kraju godine kako bi oni mogli da kupe sebi frižider i plaćaju ga u dinarima sledećih 5 godina. Pa valjda je važnija NBS od nekog tamo frižidera.

Poruka guvernera je da pošto banke ne smeju da daju kredite obračunate u evrima, ako već vlada ne obračunava cenu energenata koja je sastavni deo svih proizvoda na osnovu kursa stranih valuta kao ni cenu otkupa žitarica i robnih rezervi, ako se bilansi kompanija ne računaju u dinarima “zašto bi se i građani hvatali za glavu zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro?”

Novi guverner je preuzeo dužnost u periodu rekordno niskog kursa dinara ali stručnjaci u NBS ističu da to neće i ne može da utiče na stabilnost cena. – Molim vas, pa ko je ikad čuo da se cene formiraju na osnovu kursa neke tamo strane valute? Nećemo podleći pritiscima da utičemo na stabilnost valute. Mi na fakultetu nismo ni učili ni predavali o tome. Da, Samsung ili Sony će koštati više usled pada kursa ali zato imate Ei Televizore koji se prave domaćim znanjem, čipovima i katodnim cevima. I cene takvih proizvoda su one koje ćemo držati pod kontrolim – zaključio je guverner koji je na tu dužnost došao pravo sa mesta profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Više o politici NBS na http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=08&dd=04&nav_id=449641

Dejan Nikolić

  1. Petar Mitic kaže:

    “republička agencija za Razvoj agencija je dala predlog republičkoj agenciji za Osnivanje agencija da se osnuje republička agencija za uzajamnu Saradnju republičkih agencija, potpomognuta idejom republičke agencije za Organizaciju rada agencija, a kroz nadzor republicke agencije za Reformu rada agencija”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *