nazad na vrh

Guverner Šoškić poručio da nema razloga za paniku jer slabljenje dinara neće ugroziti evro

Guverner u redakciji Njuza // FOTO: Ekonom:east

BEOGRAD, 3. mart 2011, (Njuz) – Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Njuz da nema razloga ”za bilo kakvu vrstu panike ili psihoze” jer slabljenje dinara neće ugroziti evro. On je rekao da slabljenje domaće valute i nije toliko važno jer sve dok su devizne rezerve građana na zadovoljavajućem nivou one su dovoljne da obezbede njihovu finansijsku stabilnost.

– Pad vrednosti dinara ne može da negativno da utiče na evro jer, ako gledamo sa stanovišta reciprociteta, ni svojevremeni rast vrednosti dinara nije imao nikakvog pozitivnog uticaja na njega. Uostalom ko danas bilo šta računa ili štedi u dinarima? Evro se odavno odomaćio u Srbiji i to je dobro jer, primera radi, koliko je stabilan dovoljno pokazuje i to što prošlogodišnje slabljenje valuta kao što su poljski zlot, turska lira i mađarska forinta nije umanjilo njegovu vrednost – naveo je Šoškić.

-Okolnosti u kojima se trenutno nalazimo su na neki način učvrstile veru naših građana u evro i normalno je da se oni sada interesuju za njega više nego za dinar i da se plaše moguće inflacije. Ipak, ja verujem da nema razloga za zabrinutost u bilo kom smislu, jer se cene u evrima sigurno neće menjati – rekao je Šoškić.

-Mi smo, za svaki slučaj, preduzeli neke korake u cilju obezbeđivanja stabilnosti evra pa smo intervenisali i preko stranih banaka u januaru izneli iz Srbije više od pola milijarde evra kako bismo ih sačuvali od eventualnih fluktuacija na tržištu. Kada procenimo da je pravi trenutak, ta devizna sredstva će preko menjačnica ponovo biti dostupna građanima po vrlo pristupačnom prodajnom kursu – istakao je guverner.

Soko Sokolović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. evro pada sigurno za jen funtu i svajcarac dosao je crni dan. jrdino bosanska marka i dinar izdrzavaju seku.

 2. Pametno čovek rezonuje nema šta, treba evro izneti iz zemlje da ga dinar ne povuče sa sobom.

 3. ih sto ne padne na trista dinara za evro, pa da najzad kupim nova kola(punta) za svoje pare ( 2000 evra)

 4. Šoškićeva izlaganja su jednaka značaju štrajka zaposlenih u TV Avala. A imaju snagu jednaku snazi srpske protestne note, znači nikakvu.
  Bio bi moralni čin da čovek da ostavku i na taj način doprinese štednji države. Kojćenamkur guverner?

 5. rezervne devize

 6. Nekad sam dolazio na ovaj sajt da se nasmejem.

  Vise mi nije smesno.

  Sada mi dodje da placem

 7. A gde mu je maica “volim devedesete”?

 8. Bitno da je nama evro ok, za dinar nas briga

 9. Dinar slabi,ne izmisljajte. To je isto kad mi ne veruju da moje koke nose kockasta jaja.

 10. ma ne slabi cini ti se. jaci je nego ikad kao kitic mile cokis ga u prezime

 11. neslabi dinar nego gubi tlo pod nogama . uskoro ce biti jeftiniji od tapeta za lepljenje na zid . mada ako nam krene privreda ojacace on .

 12. Вероватно најелоквентније написан чланак икада. Одајем признање редакцији за разговор са гостом који своју стручност износи са тако великим ауторитетом.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix