njuz-autor

AUTOR: urednistvo

17. jun. 2022

Hakerima koji su upali u Katastar rečeno da dođu za šest meseci

BEOGRAD, 16. jun 2022, (Njuz) – Nepoznata hakerska grupa koja je juče pokušala upad u bazu podataka Republičkog geodetskog zavoda danas je izdala saopštenje da je njena aktivnost samo delimilčno uspela. Kako navode, oni su uspeli da uđu u informacioni sistem katastra, ali ih je tamo sačekala krajnje neobična situacija.

– Upadom u katastar želeli smo da ubrzamo izdavanje određenih građevinskih dozvola i dođemo do podataka o imovinsko-pravnim odnosima na nepokretnostima koje su nas zanimale, ali smo zatekli takvu zbrku da čak ni naši najveštiji stručnjaci nisu uspeli da se snađu. U pomoć smo pozvali i kolege koji su uspešno probijali sajtove Pentagona ili ruskih bezbednosnih službi, ali su i oni bili nemoćni. Kažu da ovakav sistem rada još nisu videli. Na kraju nam se na ekranima samo pojavila informacija da budemo strpljivi i da dođemo za šest meseci, kada bi naši zahtevi trebalo da budu rešeni, ali da prethodno pozovemo broj telefona koji nam je ostavljen da ne bismo upadali bez razloga – piše u saopštenju ove hakerske grupe.

Anonimni hakeri ističu da su već jutros zvali taj broj, ali da im se na pozive niko nije javio. Zato sada mole sve koji imaju neku vezu u katastru da im pomogne, a zauzvrat nude bogatu novčanu nagradu, jer su u međuvremenu bez problema upali u sistem Američkih federalnih rezervi i pojedinih švajcarskih banaka.

Nenad Milosavljević

  1. gordan kaže:

    Vi ovo ozbiljno? Što se tiče rada, to nije novost kao i da se pozove broj telefona ali poređenje sa sistemom federalnih rezervi je bas neprimereno. Amatere sa našim profesionalcima, SRAMOTA.

  2. PovremeniČitalac kaže:

    Nije baaaš za šalu, ali šta je tu je – cena digitalizacij je ionako visoka (hardver, softver, licence – Windows, Oracle, it itd…) ali pravi profit je onaj od održavanja softvera i druge opreme, što je sve iz uvoza. A onda “gazde” dođu po svoje – preko stranih-njihovih hakera i “domaćih” slugu, mangupa iz naših redova. Šta to beše “dizaster rikaveri” ?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *