Freepik
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

31. mar. 2023

INFLACIJA HARA: Podmićivanje duplo skuplje nego pre godinu dana!

SRBIJA, 31. mart 2023, (Njuz) – Inflacija u Srbiji ne posustaje, pa je opšti rast cena zahvatio i tržište podmićivanja i koruptivnih radnji, pokazuju najnovija istraživanja.

Studija koju je uradio Institut za proučavanje mita, korupcije i fado muzike iz Sremske Kamenice pokazala je da građani u čak 70 odsto slučajeva za koruptivne radnje izdvajaju skoro dvostruko više novca nego prošle godine u istom periodu.

– U 69,75 odsto podmićivanja morate da izdvojite duplo više sredstava, pa tako danas više jedan viski i bombonjera nisu dovoljni, već se očekuje i gotovina u istom iznosu. U preostalih 30 odsto slučajeva imamo varijacije, od toga da morate da date 30 do 40 odsto više novca za, na primer, ubacivanje na listu čekanja u bolnici ili policajcu koji vas je zaustavio jer ste vozili bez pojasa, pa sve do neverovatnih 300 odsto povećanja kada su u pitanju građevinske dozvole – naveo je Zvonko Petrović iz Instituta.

Prema njegovim rečima, ukoliko se inflatorni pritisak nastavi i cene nastave da divljaju, to bi moglo da ugrozi ne samo kompletnu srpsku privredu već i funkcionisanje kompletnog društva.

– Imajući u vidu značaj korupcije za funkcionsanje gotovo svih segmenata našeg društva, postoji realna opasnost od totalnog kolapsa ukoliko građani dođu u situaciju da ne mogu da korumpiraju ili budu korumpirani. Podmićivanje je praktično lubrikant koji omogućava da ceo mehanizam, takav kakav je, i dalje radi, stoga je nužno da država pravovremeno interveniše kako do pomenutog kolapsa ne bi došlo. Naš institut zato preporučuje državi da razmotri da pomogne građanima tako što će u narednom periodu subvencionisati podmićivanje kako bismo prebrodili krizu – naveli su iz Instituta za proučavanje mita, korupcije i fado muzike.

Nenad Milosavljević

Da li nam nadležni govore istinu o inflaciji u 2023. godini, pročitajte ovde.

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *