nazad na vrh

Internet u Srbiji usporio hakerski napad

Virusi su onesposobljeni u Srbiji jer ih je ugušio internet

BEOGRAD, 29. mart 2013, (Njuz) – Najveći sajber napad u istoriji koji je počeo pre neki dan, a koji je za posledicu imao usporavanje interneta širom sveta, znatno je oslabio kada je stigao do Srbije, javljaju stručnjaci za internet širom sveta.

Eksperti za sajber bezbednost saopštili su da su detaljno pratili uticaj napada, za sada neidentifikovane grupe hakera, na servere širom sveta i da su prognoze o opstanku globalne mreže bile pesimističke, sve dok na red za napad nije došao internet u Srbiji, za koji se ispostavilo da je znatno usporio i otupeo sajber napad.

– Napad koji je svom silinom preko evropskih servera krenuo da se širi na jug i istok planete, naglo je usporio prilikom prolaska kroz Srbiju, što nas je prilično začudilo. Pretpostavljamo da su virusi bili podešeni za brz internet, jer je prilikom prolaska kroz Srbiju, samo zbog sporog interneta napad oslabio za neverovatnih 40 odsto. Ono što je još fascinantnije je da je u narednih nekoliko sati napad oslabio za dodatnih 30 odsto, a pretpostavljamo da se to desilo jer nije uspeo da se provuče kroz šumu nekvalitetnih kablova kao i veliki broj neprijavljenih IP adresa i nelegalnih priključaka na internet – saopštio je Stiv Kroker iz američke agencije ICANN koja se bavi dodelom IP adresa.

– Koliko sad možemo da primetimo, virusi su počeli lagano da izumiru u Srbiji, a njihova dalja sudbina nije nimalo svetla, jer ih tamošnji internet lagano davi, pa je naša prognoza da će ceo napad stati za maksimum 48 časova. Možemo da kažemo da je Srbija spasila globalni veb – zaključio je ovaj stručnjak za sajber bezbednost.

Svi veći internet provajderi u Srbiji istakli su da su polaskani činjenicom da su njihove instalacije najzaslužnije za spas svetskog interneta i da razmišljaju da polako sve ADSL priključke zamene Dial Up modemima jer su se oni pokazali kao najbolji za gušenje svih pretnji koje stižu preko interneta.

Miroslav Vujović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Hahaha, bravo, ja sam imao istu misao :D

 2. kroz crnogorski internet nije uspio niti jedan virus da prodje. potpuno smo zasticeni od takvih napada

 3. Planeta Srbija.. ni na nebu, ni za zemlji, ni na netu!

 4. СССС+С
  Само Срвија Сајбер Свет Спашава

 5. Те вирусе су још у Суботици камењем грешком побили.

 6. Ni virusi ne mogu da prežive srpsku realnost.

 7. a virusi su se tek sje8ali ako krenu auto putem…

 8. Dodatnih 30% je zbog toga sto je Stanija pokazala sise na “Farmi” pa je saobracaj dodatno zagusen od strane svih koji su isli na YouTube da samaraju majmuna.

 9. Prema mojim doušnicima virus je zadavljen na mostu na Adi.Uleteo u kolonu Predsednika pa ga skembali specijalci,oni sa simpatičnim beretkama koje nemaju onaj prcmoljak na vrhu.

 10. Srećom pa nije bilo kiše ovih dana, jer bi onda bandere bile zalivene što bi znatno povećalo brzinu dial-up korisnika i omogućilo da ovaj napad još sporije oslabi. Predlažem da nadležno telo u Srbiji što se interneta tiče bude Republički hidrometeorološki zavod.

 11. ICANN ne dodeljuje ip adrese vec samo domene :P

 12. Eee, Srbija je odlicna kakvih ima! Ovde u Omanu 2 MB downlad kosta 40 evra mesecno, i to jedva se dobije. Pa vi vidite… Sreca njihova nemaju njuz.net da ih zafrkava :)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix