Ni 25 godina kasnije niko nema odgovor na pitanje što je Boban započeo rat
njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

13. maj. 2015

Istoričarima i dan danas nejasni motivi Zvonimira Bobana da započne krvavi rat na prostoru bivše Jugoslavije

SREMSKA KAMENICA, 13. maj 2015, (Njuz) – Na današnji dan pre 25 godina Zvonimir Boban je, iz samo njemu poznatih razloga, započeo krvavi rat na prostoru bivše Jugoslavije koji je odneo više od sto hiljada života. Stručnjaci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i istoričari već godinama pokušavaju da reše misteriju koja je gotovo svim građanima bivših republika na umu: Zašto je Zvonimir Boban udario policajca kada je znao do čega će to dovesti – do nemira na stadionu, dvanaest povređenih članova obezbeđenja, šesnaest kopči na grudima policajca kojeg je udario, kao i nekoliko stotina hiljada mrtvih i ranjenih, izbeglica i žrtvi na svim stranama.

Istoričari sa Instituta za rat i fudbal u Sremskoj Kamenici se slažu da je Boban svesno započeo krvoproliće koje će potrajati narednih pet godina, iako neki misle da bi objektivno trebalo računati i celu deceniju.

– Kada uzmemo u obzir šta je sve uradio i da su zbog njega toliki ljudi poginuli, ne možemo a da se ne zapitamo kakva ga je muka naterala da tako nešto uradi. Možda ga je ostavila devojka ili je imao jako loš dan. U svakom slučaju, on još uvek odbija da kaže zašto je uradio to što je nepobitno uradio, to jest gurnuo sve te ljude u smrt, patnje i razaranja – kaže za Njuz dr Ratimir Šekularac, istoriograf.

Neka od tumačenja istoričara prethodnih godina u obzir uzimaju i to da je Boban samo nekoliko sati pre nego što će svojenožno započeti bratoubilački sukob pojeo nešto loše i da je zbog toga bio nervozan tog dana.

Zvonimir Boban nije hteo da odgovara na naša pitanja i time podgrejao sumnje da je građanski rat započeo u znak protesta što mu je kasnila plata tri nedelje.

Viktor Marković

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Iako se nije vama odazvao, pristao je da svedoci u Hagu u korist Gotovine, pa sad, pored toga sto znamo ko je kriv za taj rat, znamo I ko nije !

  1. zoran kaže:

   Браво Милане, са гране јабуко!

 2. zoran kaže:

  Као разлог помиње се Бобанова фрустрација (још из детињства) због оног “мир” у имену, сматрао је да му је име некако женскасто, желео је да буде ЗВОНКО, да звучи као грубијан и даса – додао је РАТИМИР и изненада се обруши на новинара ЊУЗ.нет-а ударцем ногом у груди и бесом у гласу – И ЈА САМ ОДУВЕК ЖЕЛЕО ДА БУДЕМ РАТКО, да звучим као стрип јунак, а не РАТИМИР, као наслов каквог петпарачког романа…

 3. Александар Хејтер kaže:

  До мојега, а ја сам увек веровао да су рат почеле оне словеначке пичкице које су убијале опкољене војнике ЈНА. Али будимо искрени, Словенци су културан народ, они никад не би убијали голобраде клинце, за све је крив Боки. Боки јуначе, груни онај ваш јуначки позив ”За дом спремни”, па нек иде живот.

 4. Алокин kaže:

  Што не знају историчари,
  могли би знати повесничари.

  Какве везе све то има с готовином,
  рећи ће нам финансиски стручњаци…

  Хм

 5. Pera kaže:

  Vecina tekstova vam je odlicna.

  Ali poneki tekstovi su vise nego odlicni, kao na primer ovaj jer u isto vreme kritikuje stvarnost na vise nivoa.

  (Ko je rekao Gavrilo Princip).

 6. Mrgud kaže:

  pa svima je jasno da je to uradio jer dinamo nije hteo da ga pusti u inostranstvo… zato je i smislio taj pakleni plan milicioner;neredi;rat;transfer u inostranstvo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *