nazad na vrh

ISTRAŽIVANJE: Činjenice drastično obaraju tiraž dnevnih novina

pixabay.com
Prvi put je empirijski dokazana uzročno posledična veza između upotrebe činjenica i tiraža dnevnih novinaFOTO: pixabay.com

NOVI SAD, 6. jun 2018, (Njuz) – Veliko istraživanje koje je sproveo Institut za održivi tiraž novina iz Sremske Kamenice pokazalo je da što je veća zastupljenost činjenica i tačnih podataka u dnevnim novinama to je njihov tiraž sve manji.

– Ovo je prvi put empirijski dokazana uzročno posledična veza između upotrebe činjenica i tiraža dnevnih novina – rekao je dr Dragan J. Vučićević, vođa ovog istraživanja.

Kako je Vučićević objasnio, nakon što je postavljena pretpostavka, pribeglo se realizaciji eksperimenta u realnim životnim uslovima.

– Za potrebe ovog eksperimenta, napravili smo nekoliki dnevnih novina koje su kontinuirano, u dužem vremenskom periodu i u različitim obimima objavljivale netačne, neproverene, pa čak i izmišljene informacije. Sve ovo smo pomno pratili, a podatke smo ubacivali u poseban softver koji ih je obrađivao. Nepobitno smo utvrdili da što je više netačnih i izmišljenih informacija, to je tiraž novina veći – objasnio je Vučićević.

On je dodao da isto važi i kad je reč o poseti portalima, ali da se podaci za sajtove još obrađuju te bi se ipak moralo sačekati sa donošenjem konačnog zaključka.

Vučićević je dodao i da ovaj eksperiment traje već nekih 15 godina, ali da je držan u tajnosti kako bi se dobili što verodostojniji podaci i dokazala polazna pretpostavka da su istina i činjenice opasne po budućnost medija i da direktno obaraju prodaju dnevnih novina, ali i čitanost njihovih elektronskih izdanja.

Bane Grković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Niko nije zainteresovan za stvarni život u Srbiji, nego se ljudi okreću čitanju knjiga sa bajkama koje nas odvode u idealne svetove sreće, ljubavi i bogatstva – sve ono što nam je ova masonska vlast ukinula kad nas je pretvorila u robove. Zato predlažem referendum za ukidanje štampanja i prodavanja dnevnih listova i uvođenje štampanja dnevih – bajki.

    • Nema potrebe za stampanjem dnevnih bajki. Ukljucis zamalo svaku televiziju i NJVAV ti isprica gomilu bajki u skoro svako doba. Ponekad iskljucis TV da se Predsednik malo odmori i idemo dalje.

  2. Taj Vucicevic ne treba da gubi pare i vreme da dokaze svoju tvrdnju. Ona je jasna. Vise puta ponovljena laz u medijima postaje istina. To se zna. A poznat je i vic o Lali: u nasoj kuci ja odlucujem o vaznim stvarima, a Sosa o nevaznim. A o tome sta je vazno a sta nevazno odlucuje Sosa. E, pa, mi imamo svoju Sosu koja odlucuje sta je istina a sta je laz. Sve u svemu cista sizofrenija.

  3. I Kinezi su poceli sa zidnim novinama…pa vidite dokle su dogurali…!!! U Srbiji,nakon pobede demokratije,sve je zuto u 50 nijansi ,zutog …Al vuce na braonsko…!!??

  4. Novine su kao veliki klavir na kojem vlada svira. Jozef G.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix