Prvi put je empirijski dokazana uzročno posledična veza između upotrebe činjenica i tiraža dnevnih novina
njuz-autor

AUTOR: Bane Grkovic

06. jun. 2018

ISTRAŽIVANJE: Činjenice drastično obaraju tiraž dnevnih novina

NOVI SAD, 6. jun 2018, (Njuz) – Veliko istraživanje koje je sproveo Institut za održivi tiraž novina iz Sremske Kamenice pokazalo je da što je veća zastupljenost činjenica i tačnih podataka u dnevnim novinama to je njihov tiraž sve manji.

– Ovo je prvi put empirijski dokazana uzročno posledična veza između upotrebe činjenica i tiraža dnevnih novina – rekao je dr Dragan J. Vučićević, vođa ovog istraživanja.

Kako je Vučićević objasnio, nakon što je postavljena pretpostavka, pribeglo se realizaciji eksperimenta u realnim životnim uslovima.

– Za potrebe ovog eksperimenta, napravili smo nekoliki dnevnih novina koje su kontinuirano, u dužem vremenskom periodu i u različitim obimima objavljivale netačne, neproverene, pa čak i izmišljene informacije. Sve ovo smo pomno pratili, a podatke smo ubacivali u poseban softver koji ih je obrađivao. Nepobitno smo utvrdili da što je više netačnih i izmišljenih informacija, to je tiraž novina veći – objasnio je Vučićević.

On je dodao da isto važi i kad je reč o poseti portalima, ali da se podaci za sajtove još obrađuju te bi se ipak moralo sačekati sa donošenjem konačnog zaključka.

Vučićević je dodao i da ovaj eksperiment traje već nekih 15 godina, ali da je držan u tajnosti kako bi se dobili što verodostojniji podaci i dokazala polazna pretpostavka da su istina i činjenice opasne po budućnost medija i da direktno obaraju prodaju dnevnih novina, ali i čitanost njihovih elektronskih izdanja.

Bane Grković

 1. svejk kaže:

  Niko nije zainteresovan za stvarni život u Srbiji, nego se ljudi okreću čitanju knjiga sa bajkama koje nas odvode u idealne svetove sreće, ljubavi i bogatstva – sve ono što nam je ova masonska vlast ukinula kad nas je pretvorila u robove. Zato predlažem referendum za ukidanje štampanja i prodavanja dnevnih listova i uvođenje štampanja dnevih – bajki.

  1. Unutrasnji kaže:

   Nema potrebe za stampanjem dnevnih bajki. Ukljucis zamalo svaku televiziju i NJVAV ti isprica gomilu bajki u skoro svako doba. Ponekad iskljucis TV da se Predsednik malo odmori i idemo dalje.

 2. Baba kaže:

  Taj Vucicevic ne treba da gubi pare i vreme da dokaze svoju tvrdnju. Ona je jasna. Vise puta ponovljena laz u medijima postaje istina. To se zna. A poznat je i vic o Lali: u nasoj kuci ja odlucujem o vaznim stvarima, a Sosa o nevaznim. A o tome sta je vazno a sta nevazno odlucuje Sosa. E, pa, mi imamo svoju Sosu koja odlucuje sta je istina a sta je laz. Sve u svemu cista sizofrenija.

 3. voya montoya kaže:

  I Kinezi su poceli sa zidnim novinama…pa vidite dokle su dogurali…!!! U Srbiji,nakon pobede demokratije,sve je zuto u 50 nijansi ,zutog …Al vuce na braonsko…!!??

 4. Raca kaže:

  Novine su kao veliki klavir na kojem vlada svira. Jozef G.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *