nazad na vrh

Istraživanje: Dečaci koji se zovu Novak nemaju veće šanse da postanu uspešni teniseri

Mali Novak neće imati veću šansu da postane teniser, čak ni ako su mu braća Janko, Viktor ili Nenad

SREMSKA KAMENICA, 10. jun 2012 (Njuz) – Dečaci koji se zovu Novak imaju podjednake šanse da postanu uspešni teniseri, kao i oni koji se zovu bilo kako drugačije, saopštio je jutros Institut za sport i klađenje iz Sremske Kamenice.

Profesor Ivan Dimić, koji je predvodio ovu studiju, izjavio je za Njuz da je nekada veoma teško raditi istraživanje koje je suprotno opšte prihvaćenim verovanjem u narodu.

– Zbog specifične teme, tri puta smo ponavljali istraživanje i to svaki put na obimnijem uzorku od prethodnog, ali rezultati su uvek bili isti. Dečak koji se zove Novak ima jednake šanse da bude uspešan teniser kao i dečak koji se recimo zove Jovan ili Zoran – izjavio je profesor Dimić.

On je dodao da je u našem narodu oduvek postojalo verovanje da određene stvari mogu uticati na čovekovu sudbinu, a da je ime samo jedna od njih, zbog čega je Institut imao dilemu da li uopšte da iznese rezultate ovog istraživanja u javnost.

– Sve nas je zateklo i saznanje da Novak neće imati veće šanse da postane teniser čak ni ako mu se brat zove Janko, Viktor ili Nenad – rekao je Dimić i dodao da uprkos rezultatima ovog istraživanja, u Institutu veruju da će i dalje svaki drugi dečak u Srbiji dobijati ime Novak. Naučnici prognoziraju da bi ovaj trend bi mogao i da raste “osim ako Novak ne padne ispod trećeg mesta na ATP listi”.

Profesor Dimić nam se na kraju izvinio što ranije završava razgovor jer “mora da žuri da odvede malog Novaka na trening“.

Jasmina Gavrilov

  1. A ako se zove Roger?

  2. Slicno istrazivanje bi trebalo u Hrvatskoj da se vidi da li ce djeca koja se zovu Ivano imati vece sanse da postanu uspjesni rukometasi…

  3. Nemamo Rogera, jel može Brajan?

  4. Neverovatno! Baš mi je danas palo na pamet da li je ime Novak postalo popularno zbog Đokovića, odnosno da li su roditelji počeli da deci nadenjuju ime Novak – i sad naletim na ovaj tekst.

  5. A mali Tomislav neće, kad poraste, peći dobru rakiju. I neće svaki Ivica da se vozika u marici, sa koferčetom na prednjem sedištu. I samo da vam kažem, moj komšija Milorad ne ume da pliva.

  6. Dečaci koji se zovu Novak nemaju veće šanse da postanu uspešni teniseri

    Nemoguće, kod mene u familiji svi se zovemo Novak i svi smo dobri teniseri, dakle provjereno je potvrđena konekcija između imena i uspješnosti. Moja baka Novak će se naljutiti kad joj pročitam ovu vijest.

  7. Institut za Savremeni tenis i rudarstvo u poljoprivredi iz Backog Jarka je dosao do saznanja da decak ima izuzetno velike sanse da postane teniser ako ima dva ili tri imena npr Novak Rafael Rodzer Jovanovic. Isto je zakljuceno da redosled nije bitan, bitno je da su tu bar dva imena, pa moze i Rafael Rodzer Novak…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix