njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

19. jan. 2014

Istraživanje: Građanima najdraže reforme koje ne utiču direktno na njih

Svi građani bi podržali reforme koje pogađaju njihovog šefa na poslu/FOTO: VisitSerbia

SREMSKA KAMENICA, 19. januar 2014, (Njuz) – Građani su uglavnom spremni da podrže reforme koje utiču na druge ljude, a ne na njih lično i što ih reforme više pogađaju, manje su spremni da ih podržavaju u razgovorima u kafani ili raspravama na Fejsbuku, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za proučavanje reformskih trendova u politici, ekonomiji i stavljanju zimnice iz Sremske Kamenice.

Oko 90 odsto građana smatra da su korenite ekonomske i političke reforme dobre za društvo, ali samo ako njihove posledice ne osećaju oni lično. Podršku reformama dalo bi čak 95 odsto ispitanika ukoliko bi njihovi negativni efekti pogodili prvog komšiju, dok bi reforme koje direktno utiču na njihovog nadređenog na poslu podržalo 100 odsto građana.

– Zanimljivo je da podrška značajno opada što su reforme ’bliže’ ispitanku. Ukoliko su, recimo, reformama zahvaćeni teča ili stric ispitanika, podržalo bi ih svega 70 odsto. Ukoliko njihove posledice osećaju baba ili deda, ta podržka pada na 50 odsto, a ako se negativno odražavaju na oca ili majku, onda bi ih podržalo 13 odsto. Uslučajevima kada reforme loše utiču na život samog ispitanika, niko ih ne bi podržao – rekao je Zvonimir Petrović iz Instituta.

Iz instituta poručuju da većina građana veruje da reforme takoše mogu biti dobre ako odmah lično njima donesu neku korist, ali da nikako nisu vredne podrške ukoliko im prvo umanje životni standard, pa potom na duži ili srednji rok donesu korist za celo društvo.

Nenad Milosavljević

 1. goksi kaže:

  Ministri se izvinjavaju gradjanima zbog reformi koje ih dirketno pogadjaju http://www.bizlife.rs/vesti/65693-kako-se-i-ministar-izvinio-gradjanima-zbog-jednog-teksta-u-novinama

 2. scoby kaže:

  Posto spadam u grupu licno pogodjenih tzv. reformama “ekonomskog genija” sa Jela, savetujem mu da dobro razmisli gde ce uloziti tih 2.000,00 RSD, koliko mi je opcigovao tzv. “porezom” na zarade vise od 60.000,00 RSD. Bojim se da tolike pare ne odu na tzv. “izbore”, u onaj dzak glasackih listica koji su PPV i grobar izvukli iz kontejnera za djubre, i ponosno pokazivali pred tv kamerama.

 3. ariela kaže:

  Oh evo resenja zagonetke zasto je Ceda otisao na vikend u Budimpestu u spa centar….pogodjen covek reformama on i najuza mu porodica pa da se malo povrati i dodje k sebi..za ostale reforme koje se ne ticu licno njega boli ga uvce..pametno…

  1. aleksandar kaže:

   Znaci ovaj vikend ni u gellert ni u szecenyi, malo mi je bljak da se nadjem sa cedom u istom bazenu. Hvala na upozorenju!

 4. gradjanin kaže:

  Reforme znače da će nam od ovog lošeg u budućnosti bude još gore.
  -Zašto?
  -Zato što su te reforme planovi političara kako da ostanu na vlasti što duže.
  -Zašto žele da ostanu i dalje na vlasti?
  -Jer je to njihova prilika da izmisle još hiljadu načina pljačkanja i otimanja od građana. Zato što nisu završili škole pa ne znaju da prvo treba nešto da daju, da bi mogli posle da uzmu, a ne da uzimaju a da ništa nisu dali.

 5. zexx kaže:

  Treba nama samo jedna reforma za spas.
  A,to je reforma o donosenju reformi.

 6. Miša kaže:

  Да ли реформе треба да погоде 95% сиромашног становништва Србије да би преосталих 5% могло још боље да живи?
  Чувена “Суперхик” метода :-D
  Када ће неко да реформише судство,полицију,да оживи привреду?
  Мегафренд другари :-D

  1. celtic kaže:

   Brani ćirilicu, piši smajli ovako :-Д

 7. Facko Acković kaže:

  a ako reforme pogadjaju tastu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *