njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. maj. 2012

Istraživanje: Izlazak na glasanje povećava broj koraka u čovekovom životu

Prosečan glasač prilikom izlaska na izbore načini 63 koraka

SREMSKA KAMENICA, 6. maj 2012. (Njuz) – Izlazak na biralište može povećati ukupan broj koraka koje glasač načini tokom celog svog života, navodi se u istraživanju koje je ovih dana sprovedeno na Institutu za političku kineziologiju u Sremskoj Kamenici.

Snežana Karabatić koja je vodila istraživanje kaže kako se ovim rezultatima opovrgava mišljenje da glasanje ne može ništa da promeni, jer je dokazano da je upravo lokomotorni sistem taj koji trpi najveće promene prilikom obavljanja ove radnje, a da je ta promena najizraženija u broju koraka koje osoba načini od kuće do biračkog mesta.

– Broj koraka koji punoletna osoba ostvari odlaskom do birališta može da varira zavisno od udaljenosti glasačkog mesta od kuće. Kako se ta udaljenost kreće od pet metara pa sve do jednog kilometra, a prosečan ljudski korak iznosi 63 centimetra, dobija se računica da prosečan birač načini između osam i 1590 koraka, samo u jednom pravcu, što čini ogromnu razliku u rezultatima glasanja – objašnjava Karabatićeva i dodaje kako rezultati istraživanja nedvosmisleno pokazuju da bi “prilikom glasanja broj koraka bio veći nego da je osoba ostala kod kuće, čime bi taj broj ostao na istom nivou kao i pre izbora.

Suprotno broju koraka, utvrđeno je da korišćenje ruku prilikom glasanja nema većeg uticaja na rezultate, pa tako, bilo da glasate levom ili desnom rukom, noge bi u tom slučaju ostale mirne, što upućuje na to da bi rezultati glasanja ostali irelevantni – zaključak je ovog istraživanja.

Miroslav Vujović

 1. mirko kaže:

  koliko sam razumeo taj izlazak nam je jos jedna promasena investicija u zivotu . samo se zamaramo a nista necemo dobiti kao i prosli put . prosli put su delili po 1000 evra , a ja se ponado da nam je skocio standard i da je iskorenjen kriminal , mita , korupcija pa da cemo dobiti po 5000. ne dinara

 2. MojeIme kaže:

  Aaaa… kakvi ste ludaci! Svaka cast! :)))))

 3. HAŠEK kaže:

  VIDIMO IZ PRILOŽENOG DA SE ČAK NI NE SPOMINJE KORIŠTENJE MOZGA, ŠTO JE VEOMA DOBRO, POGOTOVO ZA NAŠU NACIJU, JER BI TO IZAZVALO OGROMNE PROMENE I OPŠTU KATASTROFU!

  1. mirko kaže:

   netreba koristiti mozak dok god imamo bele bubrege . oni su vazniji

 4. Nebojsa kaže:

  Ma kakvo crno pešačenje, kad počinje prenos?

  1. celtic kaže:

   Prenose oni nas svaki dan iz… u …..!

 5. govornik kaže:

  Pešačenje je zdravo – tako kažu lekari, ali odlazak na izbore?

 6. Jelena kaže:

  Ali Institut za političku kineziologiju!!! Pun pogodak. Odavno nije bio bolji članak. Danas smo slavili, sad otišli gosti, oprah sudove i sedoh da vas prelistam, i iščezao mi je umor, vi ste šampioni!

  1. celtic kaže:

   Srećna slava, i da vas umor brzo prođe, lady!

 7. celtic kaže:

  Kao fizioterapeut, oduševljen sam novim institutom u Kamenici. Kad se ja budem kandidovao, slogan će biti: ‘Hodajte, Audi je prevaziđen!’

 8. Arsa kaže:

  Велика је штета по Србију што ниједан председнички кандидат није потекао из Сремске каменице. Замислите образовање које стиче неко ко може да бира међу толиким институтима у свом родном граду. Са таквим човеком на челу наше државе, Европска унија би хтела да уђе у Србију, притом испуњавајући све наше услове и шаком и шајкачом…

 9. Katarina kaže:

  Haha VRH!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *