njuz-autor

AUTOR: urednistvo

10. jan. 2011

Istraživanje pokazalo da svi pušači umiru

Umesto "Pušenje ubija" upozorenje će glasiti "Svi pušači umiru"

BEOGRAD, 10. januar 2011, (Njuz) – Svi pušači umiru, kratak je zaključak desetogodišnjeg istraživanja koje je dr Miloš Aleksandrović iz Instituta za mentalno zdravlje, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, sproveo na hiljadu pušača uzrasta od 20. do 81. godine.

– Svesni smo da ovo zvuči pomalo zastrašujuće i sami smo imali dilemu da li da javnosti iznesemo rezultat u nekoj zavijenoj formi, ali dužnost lekara je da bude iskren. Nakon desetogodišnjeg istraživanja, čiji završetak, nažalost, neki od učesnika nisu dočekali, zaključili smo da svi pušači umiru. Čak i oni koji su još uvek živi imaju veću verovatnoću da će umreti sada, nego što je bio slučaj na početku eksperimenta. Kad smo već kod verovatnoće, rezultati su pokazali da pušač od 70 godina ima za čak 889 odsto veću šansu da će umreti pre nego pušač od 35. Ipak, to ne treba da bude prevelika uteha za pušača od 35 godina, jer on ima za 112 odsto veću šansu da će umreti pre dvadesetogodišnjeg kolege – rekao je dr Aleksandrović.

Nakon iznošenja ovih uznemirujućih nalaza Udruženje duvanskih indsustrija Srbije (UDIS) uputilo je oštru kritiku i najavilo tužbu protiv dr Aleksandrovića. Prema njihovim rečima, u pitanju je samo jedna od mnogih teorija, koja nikako ne sme da se prihvati kao bilo kakva vrsta dokaza. UDIS se posebno buni zbog najava dr Aleksandrovića da će od Ministarstva zdravlja tražiti da obaveže sve duvanske kompanije u Srbiji da na paklicama, umesto dosadašnjih „banalnih upozorenja“, napišu „Svi pušači umiru“.

Građani Srbije ne obaziru se previše na ovo saopštenje. Stratedžik marketing je sproveo anketu na 500 ispitanika, koja je pokazala 77 odsto Srba veruje da iza ovog stoji antipušački lobi, koji je, nakon zabrane pušenja u kafićima koje se u nekima i primenjuje, svakim danom sve jači. Skoro polovina ispitanika, odnosno 43 odsto, smatra da iza ovog saopštenja stoji Vlada Srbije, koja želi da skrene pažnju građana sa poskupljenja cigareta plasiranjem priče kako one „inače nisu zdrave“, dok 6 odsto veruje da sigurno postoji neka veza između ove informacije i vakcinacije protiv novog H1N1 gripa.

Dr Aleksandrović je najavio da nema nameru da stane na ovom istraživanju, jer postoje indicije i da svi alkoholičari umiru, možda i narkomani, čime će se baviti narednih godina i što bi moglo da baci potpuno novo svetlo na bolesti zavisnosti.

Marko Dražić

NIŠ,VRANJE,SENTA (Njuz) – Vodeće kompanije duvanske industrije u Srbiji saopštile su da će se odreći polovine profita ostvarenog u Srbiji u 2010. godini i da će ta sredstva nameniti borbi protiv raka. U zajedničkom saopštenju kompanija “Japan tobako internešenal”, ”Filip Moris” i “Britiš Ameriken tobako” navodi se da će početkom 2011. godine investirati 3,7 milijardi dinara u izgradnju novog Instituta za onkologiju sa najsavremenijom opremom za dijagnostiku i lečenje najopakije bolesti današnjice.

– Državi u kojoj svaki treći odrasli muškarac i svaka četvrta odrasla žena puši više od 21 cigarete dnevno, a mladi prvi cigaretu zapale i stiču naviku pušenja u sve ranijem uzrastu maligna oboljenja su među najzastupljenijim.

U memorandumu koji je potpisan ove nedelje predviđena je izgradnja još dva ovakva instituta tokom naredne tri godine, ali i niz preventivnih mera koje će omogućiti smanjenje broja pušača i regrutovanje novih iz mlađe populacije.

Takođe, te kompanije su se memorandumom obavezale da će prestati da koriste prikriveni marketing u medijima, posebno kroz saopštenja o društveno odgovornim akcijama istih.

Aleksandar Ivanišević

 1. Ujko Ratko kaže:

  Ne znam,meni izgleda kao da se do ovog zakljucka prebrzo doslo!!! Mozda da produze ,bar za jos 5 god.,to ispitivanje!!!!!!!!!!!

  1. Warda kaže:

   da!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Redje kaže:

  u jbt ja mislio da ce 20godisnji pusac umreti pre 70-godisnjeg

 3. Jovan S.S kaže:

  Ako se produži,kraće nam čekanje..

 4. Jovan S.S kaže:

  Očekujem podršku ‘pušeljubnika’ da se raspiše tender za moćne koji bi proizvodili nevidljive cigare,bez potrebe za skrivačem dima,pa svuda se dimi.Do tad,skrivajmo se da nas neuhvate,tresnuće nas infrakt od kazne te nas ubiti pre no poušimo.

  1. Jovan S.S kaže:

   Ipravka na koentar.Svi pušači ne umiru od Jovan S.S. Već infrakta od kazne,pre no popušimp.

 5. Kuga kaže:

  i svi nepushachi umiru, takodje… kakva glupost od ‘nauchne analize'….

 6. Marko kaže:

  Zivot je ne izleciva smrtonosna bolest. Zivot prouzrokuje ratove, glad, zedj, katastrofe, ubistva, silovanja, zagadjenje, zagrevanje, hladjenje i unistavanje planete. Poslednji put kad sam gledao nisam video da neko od nas nosi “zivot je stetan po okolinu” etiketu na sebi…

 7. Ruzica kaže:

  Meni se cini da svaki zivi organizam umire. Prirodnom ili nasilnom smrcu…

 8. zubic vila kaže:

  Prestati s pušenjem za neke je ludost, za druge nedosanjani san, a treći se čudom čude kako netko može biti tako neodgovoran prema svome tijelu.

 9. Eva Montezuma kaže:

  Ovaj genije je dosao do revolucionarnog zakljucka… :P

 10. Jan kaže:

  Možda je trebalo malo pomeriti granicu u kojoj svi pušači umiru : od 10-110.godina .

 11. melek kaže:

  blago meni ja ne pusim ja necu umreti .. jupiiii

 12. Aleš Jamšek kaže:

  Ma,jednom čemo svi završiti ovaj život,tako pušači, kao oni što ne puše.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *