njuz-autor

AUTOR: urednistvo

09. apr. 2014

Istraživanje: Sve manja nezaposlenost u Srbiji zahvaljujući beloj kugi

srbija

Statistika koja pokazuje pozitivan trend u padu nezaposlenosti

Beograd, 9. April 2014, (Njuz) – Bela kuga u Srbiji glavni je “krivac” za smanjenje nezaposlenosti u zemlji, rezultati su najnovijeg istraživanja Instituta za posmatranje pojava iz Sremske Kamenice.

Istraživači ovog instituta su predstavili svoje rezultate na panelu na kome su zajedno sa predstavnicima Udruženja istoričara Srbije diskutovali o pozitivnom uticaju smanjenja broja stanovnika na stopu nezaposlenosti.

– Posle pažljivog pregleda podataka, došli smo do brojki koje pokazuju da se nezaposlenost u Srbiji smanjuje zahvaljujući pozitivnim efektima bele kuge, rekao je dr Nikola Čovanović, statističar i jedan od istraživača.

– Napomenuo bih da postoje i razne druge koristi od bele kuge. U pitanju je prosta matematika – na primer, Što više ljudi umre to više slobodnih radnih mesta. Bela kuga je majka zaposlenja. Pa samo koliko puta ste čuli: ‘Pa jedino da umre neko u toj firmi, pa da mene zaposle na njegovo mesto.’ Taj trend se upravo dešava, – napomenuo je dr Čovanović.

Posle njega, okupljenim novinarima se obratio i istoričar Jovan Deretić:

– Analizirajući cifre kroz istoriju, primećuje se da je ovaj trend na tržištu rada cikličan. Prvi veliki talas novih radnih mesta u Srbiji se desio posle Kosovskog boja 1389. godine, kada je Srbija u jednom danu izgubila veliki broj stanovnika. Možete li da zamislite koliko se samo pozicija oslobodilo? I to baš visokih pozicija. Taj trend se ponavljao i posle Prvog a bogami i posle Drugog svetskog rata. Mi od 1945. nismo imali ovakav skok, osim malih napora da bela kuga prevlada tokom devedesetih. Budimo realni, kada bi nas pogodio neki rat ili barem bombardovanje 2014. bi nadmašila 2013. godinu.

Govornici su se složili da je bela kuga nepravedno na lošem glasu.

– Ne treba zaboraviti i druge pozitivne aspekte uticaja bele kuge. Uticaj smanjenja broja Srba na stopu kriminala ili korupcije u Srbiji uopšte nije zanemarljiv. Takođe, manji broj rođenih u odnosu na broj umrlih znači i manje gužvi u prevozu i u redovima. Visok mortalitet je velika šansa Srbije i nadamo se da će ova vlada će učini sve da se taj trend nastavi. – zaključio je Deretić.

 

Marko Marjanović

 1. himalajac kaže:

  sto ne probaju sa pravom kugom, jos je efikasnija

  1. čukamenicaja kaže:

   A na šta tebi liči kad neko dobije više od 50% poslanika na izborima?

   1. celtic kaže:

    Svaka čast kugi, za samo par milenijuma je svojim predanim radom pokazala da je mama!!!!

   2. Sale kaže:

    Meni na zombi apokalipsu.

 2. Gagi kaže:

  Ovaj trend povoljno utiče na smanjenje cijene nekretnina jer je sve više praznih stanova…

  Nego Marko, pa kud Deretića..?!

 3. scoby kaže:

  Setite se samo koliko je bilo sprdnje na racun Brata Al Exandra, kada se pohvalio smanjenjem nezaposlenosti, u svojoj predizbornoj kampanji. Doduse nije pominjao belu kugu, i imao je u vidu samo svoje aparatcike, ali svejedno, bio je u pravu.

  1. aleksandar kaže:

   njemu mozes verovati koliko i satu koji
   ne radi (slucajno poredjenje) a ipak dva
   puta dnevno pokazuje tacno vreme

 4. domacinstvo kaže:

  Ako je tako, onda predlazem da budemo domacini treceg svetskog rata izmedju SAD i Rusije. Imamo sta da ponudimo : mesovitu konfiguraciju terena, umerenu klimu, gomilu budala da budu kamikaze i glineni golubovi i daleko smo i od SAD i od Rusije.

 5. Ime obavezno kaže:

  Nigde red, nema zakazivanja unapred… Milina. Mi smo jedan srecan narod!

  1. celtic kaže:

   Tačno, još samo da masovno i često umiru ovi što treba da umru, tu sreću mi nijedna lutrija ni bog ne bi platili. Ali, onda bi m2 stana u Bg koštao 1€, pa bi sve krenulo od nule ;-)

   1. све вас мрзим kaže:

    А који су ти што треба да умру?

    1. celtic kaže:

     Oni gore, licimuri i demoni.

 6. Tagore kaže:

  Uzeo sam kineskog stočara za savetnika, i moj novi savetnik, stočar jaka po zanimanju, mi daje dva uzvišna saveta i predlaže:
  – Ako tražite posao, severna Norveška će uskoro postati obećana zemlja: Prosečna plata (za sve buduće nezaposlenike iz cele Srbije) skoro 4.500 evra!
  – ”Brži ulazak”: Kanadi potrebni visoko kvalifikovani doseljenici i srpski stručnjaci! Prosečna plata za prosečnog Srbina vladajuće klase u severnoj Kanadi (severna Alberta) je ista kao i u Norveškoj, oko CA$6.000.

  Ah, čudni su putevi gospodnji…

 7. gradjanin kaže:

  Nezaposlenost u Srbiji se smanjuje jer se radno sposobni građani iz Srbije zapošljavaju u okolnim državama.

 8. pups kaže:

  Okolni gradjanine,
  Ako su tvoje okolne države Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Bošnja, ‘Rvatska, Bulgarija, Romanija i Hungarija, moji politički drugari i mi seljaci smo se obogatili na tvoje znanje ekonomske situacije VELIKOGRADJANA.

 9. Natasa kaže:

  Ovu statistiku kao da su vam Vecernje Novosti radile. Ko sta radi oni samo kukaju kako zene radjaju sa “cak” 27 godina (ccc, matore babe, sta su cekale do tad).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *