njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

30. aug. 2013

Izjednačen status jaslica i vrtića

...

BEOGRAD, 30. avgust 2013, (Njuz) – Status polaznika jaslica i vrtića juče je, odlukom Skupštine Srbije, konačno izjednačen. Na taj način, pružena je mogućnost svima koji su išli u jaslice da od matičnih ustanova zatraže da im priznaju zvanje polaznika vrtića.

Bebe koje završe jaslice imaće isti status kao i klinci koji su završili vrtić, što će u mnogome imati posledice na njihovo dalji život, obrazovanje i karijeru, smatraju stručnjaci.

-U suštini, ako je neka beba išla u jaslice tri godine, ona je sigurno na istom nivou znanja kao i neko ko je bejbisitovan kod kuće a posle krenuo u vrtić. Uslov za izjednačavanje je to da se nakon završenih jaslica savlada korišćenje WC-a, kao i nekih osnovnih reči i izraza poput “gaga”, “dada,”, “av-av” ili “mau-mau”, kaže Ratko Božović, sociolog.

Kako Njuz saznaje, svaka predškolska ustanova će zasebno odlučivati o izjednačavanju zvanja, a pre godinu dana su propisani i kriterijumi pod kojima je moguće da neko ko je u roku završio jaslice stekne status klinca ili klinceze.

Ipak, prema mišljenju nekih stručnjaka, nemoguće je izjednačiti zvanja bebaca koji su u jaslicama bili manje od dve godine i koji na kraju nisu bili u obavezi da pokažu zrelost na klinačkom nivou. Svi koji su završili jaslice pod ovim uslovima, kako bi stekli uslov za izjednačavanje sa polaznicima vrtića, najverovatnije će morati da pokažu da su savladali puzanje i prešli na nesigurno samostalno hodanje. Onima koji su u jaslice išli dve godine, ali su savladali nejasno izgovaranje nekih reči, biće nešto olakšano dobijanje novog zvanja.

Odlukom skupštine će najviše biti oštećeni polaznici jaslica koji će, po novim programima, za sticanje zvanja polaznika vrtića morati da dokažu da znaju da traže da idu u WC umesto da nose pelene.

Viktor Marković

INSPIRACIJA: Diplomirani i masteri izjednačeni

 1. Jelena kaže:

  Ako je ovo parodija na izjednačavanje starih diploma sa zvanjem mastera, zaista nije smešno…

  1. Dejan kaže:

   Ovo je parodija na izjednacavanje strukovnih i akademskih studija u smislu dobijanja licenci. Bila je polemika o ovome u skupstini, kada se vodila rasprava o zakonu o Katastru.

  2. DrS kaže:

   A i inspiracija je baš “sveža”. Godinu, godinu i po dana…

 2. Aleksa kaže:

  Baby – MEGATREND

 3. Ralex kaže:

  Nije mi samo jasno kako ce teci proces nostrifikacije diplome iz jaslica…

 4. Mirko Pejic kaže:

  Ja bih ipak sacekao zvanicno misljenje novog ministra prosvete. Ovakve ishitrene izjave Njuza samo skode novoj strategiji ministarstva. Licno smatram da bi trebalo da deca nakon zavrsenog programa u vrticu i polaganja vrtic mature mogu direktno da polazu diferencijalne ispite po bolonji na Megadetu. Ali ipak da sacekao.

 5. celtic kaže:

  Polovina odraslih treba položiti ove ispite, nejasan govor i puzanje, da bi se uopšte zaposlili i zadržali posao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *