nazad na vrh

Izložba manikiranih noktiju otvorena u Galeriji savremene umetnosti

Interesovanje premašilo sva očekivanja, budući akademci grebu i rukama i nogama da se upišu

BEOGRAD, 9. april (Njuz) – U Galeriji savremene umetnosti u Beogradu danas je otvorena izložba manikiranih noktiju, rad grupe studentkinja sa Katedre za manikir Fakulteta primenjenih umetnosti. Postavku čini stotinak veštačkih i prirodnih noktiju premazanih voskom i ukrašenih cirkonima na najrazličitije načine.

– Ovo je nov umetnički pravac, nastao u poslednjih nekoliko godina, ali koji se neviđenom brzinom širi u Srbiji i okolnim zemljama. Zato smo na našem fakultetu odlučili da otvorimo Katedru za manikir i mladim ljudima pružimo priliku da usavrše svoj talenat. Interesovanje je premašilo sva naša očekivanja, budući akademci grebu i rukama i nogama da se upišu – kaže Zoran Bulajić, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti.

Jedna od mladih umetnica čiji je rad izložen danas je i Anđela Gagić (20), koja kaže da je presrećna zbog svoje prve izložbe.

– Ja sam do juče bila manikir naivac, nokte sam radila samo sebi i svojim drugaricama. Svoje radove izlagala sam uglavnom na Fejsbuku, ali kada sam počela da dobijam sve više komentara tipa “ekstra!!!“, “prelepo!!“ i “hoću i ja ovakve!“, shvatila sam da imam talenta i za nešto više. Sada sam redovna na predavanjima i verujem da ću fakultet uspeti da završim u roku i steknem zvanje akademskog manikira – kaže Anđela.

Njena koleginica Teodora Rakić (19), kaže da joj nije važna titula već znanje koje će na fakultetu da dobije.

– Diploma je lepa stvar, ali zanat je zanat. Ja već nekoliko godina radim u kozmetičkom salonu svoje majke i odlično mi ide. Ne znam šta bih ovde mogla novo da naučim, ali dok mušterije ne trpe, dolaziću. I onako sam fakultet u upisala na mamin nagovor, žena je utripovala da će moja diploma na zidu da poboljša porodični biznis – priča Teodora.

Jedna od posetiteljki izložbe Mia Kukić (22) iz Mirjeva kaže da je oduševljena postavkom.

– Kad ovo vidim žao mi je što imam samo deset prstiju, to jest noktiju! Radovi su stvarno ekstra, prelepo zaista! Žao mi je što izložba nije prodajnog karaktera jer bih kupila par noktiju kakve sam oduvek želela. Sređeni nokti ogledalo su svake moderne devojke, a specifični ukrasi i boje deo su mog personalitija – objašnjava Mia.

Nezvanično saznajemo da će na Fakultetu primenjenih umetnosti uskoro biti otvorena i Katedra za ukrašavanje mobilnih telefona jer već postoji veliko interesovanje.

Bojan Ljubenović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Na izložbi manikiranih noktiju posebnu pažnju su privukli nokti poslanika SNS-a koji su bili ofarbani svim bojama.

 2. Дивно, величанствено, какав дух, какви артифицијелни акти, сведочанство епохе…
  Знате ли, можда, када ће изложба педикир уметности, са монументалним делима као : ” Циркон у зеници курјег ока “, ” Чукаљ као Атос новог миленијума “, ” Гљивични ојед између палца и кажипрста – симбол лицемерја времена “, ” Струготина са пете као место рађања Феникса “, ” Црно испод ноктију – талог моје душе “, ” Голицљиви леви табан – ехо романтизма “, ” Ножни прсти као ксилофон – овај каже – ‘ајде, ‘ајде, овај пита – куда, куда… постмодерна на врхунцу “…
  Унапред захвалан на одговору слободни уметник – Зоран нисам шабан ја сам раван табан…

 3. Гегамо гегамо…

 4. Komentarisuci otvaranje ove izlozbe, prilikom dnevnog gostovanja na TV stanici, veliki premier je izjavio. ,,Ponovo dokazujemo da smo na pravom putu, ova elitna skola ce direktno fabrikovati kadrove za sve potrebne napredne funkcije za koje se ukaze potreba. Nas danonocni rad i napor daju rezultate i Srbija nece biti samo
  bogata, nego i lepo ukrasena zemlja”.

 5. A kada će naše vrle ministarke izložiti svoje papke!? Vrlo su ženstvene, pa rek'o da ih slikaju, ali pre zasedanja skupštinskoga, jer kasnije im oteknu nogice!

 6. “Vidim” ga se koristi vosak, pa k'o velim da izlože i onog stršljena iz kuliuture”

 7. More što lakiraju nokte,nego lakiraju sve čega se dovate…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix