njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

13. nov. 2014

Jorgovanka Tabaković: Malo sam se zbunila, je l’ ono beše dobro ili loše kad evro pređe 120 dinara?

jorgovanka tabakovicDragi prijatelji,

Malo mi je neprijatno što na samom početku moram ovo da priznam, ali malo sam se zbunila, pa me zanima da li je ono beše dobro ili loše kada vrednost dinara u odnosu na evro probije neku granicu, u ovom slučaju granicu od 120 dinara?

Da, znam da bi trebalo da znam i u principu i znam, stvarno, ali sad u trenutku ne umem da dam pravi odgovor. Sigurno se svima od vas nekad desilo da vam je nešto na vrhu jezika, nešto što ste milion puta znali, ali jednostavno se blokirate.

Ono što me teši, makar dok se ne setim odgovora, jeste da postoji čak 50 odsto šanse da je ovo nešto jako dobro. Jer, lepo je kad zemlja jača a dinar koji je sve moćniji i koji je 120, umesto, recimo, 118, zvuči prilično dobro. Opet, ako se gleda iz drugog ugla i ako povećanje vrednosti dinara u odnosu na evro znači nešto loše, onda bi ovo moglo da bude nešto što jako ne valja, ali nećemo sad o toj mogućnosti.

Ipak, u krajnjem slučaju, čak i ako se ispostavi da je možda ovo loše po srpsku ekonomiju, ponavljam, ne kažem da je loše, jer još uvek nisam sigurna da li je to loše ili ne, ali recimo hipotetički ako bi se uzelo kao da je nešto loše, makar je lakše računati vrednost u evrima kada se deli sa 120, nego nekim nezahvalnim brojem za deljenje, poput 117, 118, ili ne daj bože 119.

Toliko za sada, javljam čim saznam da li je ovo dobra ili loša vest.

Srdačno,

J.T.

 1. darinka kovacevic kaže:

  Evo, citam i ne verujem… Kod nas je, u stvari, deflacija i to treba da je jako opasno. Ako ne verujete, proverite sami, ili ako nisam dobro razumela, ispravite me:
  13.11.2014 12:25 Beograd
  NBS smanjila kamatnu stopu na 8 odsto

  Narodna banke Srbije smanjila je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na 8,0 odsto, saopšteno je iz centralne banke.
  NBS smanjila kamatnu stopu na 0,8 odsto
  Pri ove donošenju odluke, Izvršni odbor NBS je imao u vidu da se međugodišnja inflacija od marta kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti i u narednom periodu, budući da će većina faktora i dalje delovati dezinflatorno, navodi se u saopštenju.

  Ovakvom kretanju inflacije, kako se objašnjava, doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu.

  Faktori sa trajnim uticajem, poput agregatne tražnje će, prema oceni Izvršnog odbora NBS, u narednom periodu imati dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija.

  Izvršni odbor očekuje da će započeto sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi umanjiti negativan uticaj spoljnih faktora, koji proističe iz neizvesnosti u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija.

  Očekivano sklapanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom predstavljaće dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike, smatra Izvršni odbor NBS.

  Na sednici je usvojen i novembarski Izveštaj o inflaciji, u kojem su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike, a koji će biti predstavljen javnosti 19. novembra.
  *Izvor: RTC/Tanjug

  Kao sto vidite, izvor nije Njuz i vest o dramaticnom sunovratu dinara je, u stvari, dobra, jer ce doprineti ostvarenu “cilja”, zato sto se “međugodišnja inflacija od marta kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja”

  Hoce li neko da me probudi?

  1. arko kaže:

   ZVRRRRRRRRRRRRRRRRR !!!!!!!

 2. MRVOjed kaže:

  JT:
  Evo setila sam se resenja: sprovela sam anketu medju mojih 2500 zaposlenih i cim prebrojimo glasove obavesticu vas.

  1. Narkoman kaže:

   ТИШИНА ТАМО!

  2. scoby kaže:

   Pozdrav Sari Pelin srbskog bankarstva. Sad samo neka podigne inverzni repo, i sve ce biti ok. Povratak Frankenstajna iz Haga izazvao je brojne kurcsluse kod unapredjenih seseljoida.

 3. nadžak efendija kaže:

  Je li to ona promenila periku ili dioptriju?

  1. Monika kaže:

   Samo decka.

 4. aleksandar kaže:

  tetka Jorgovanka,

  mani ti to, umes li ti ispeci dobre ustipke?

 5. Ja sam kaže:

  Ma zaokruzuj to, cvete moj, na 200, pa lepo odes na visegodisdnji odmor,jer i onako ne zavisi nista od tebe.
  Izgleda da je i u tebi Seselj probudio Alchajmera.

 6. Polovni Buntovnik kaže:

  Sad je našla da se zbuni kad se onaj ludi vratio iz Haga…

 7. Monika kaže:

  Jorgovanka srce, opusti se s deckom! Jebo kurs.

 8. Teoretičar zavere kaže:

  Zašto ste se zbunili, tetka Jorgobanka, pardon, Jorgovanka? Pa sve ide kao što ste se dogovorili! A to je sistem što gore to bolje. Po tom vašem stranačkom sistemu ništa nije toliko loše da ne bi moglo biti još gore. Što znači da ćete za nekoliko meseci biti zbunjeni ne znajući da li je 150 dinara za jedan evro dobro lil loše.

 9. Moderna Pevacica kaže:

  jor-Govanka, pederu!!!

 10. Nadam se da ce biti sve dobro sa nasim kursom evra, mislim da nece doci do eskalacije, jer verujem u nasu vladu i njenu strucnost.

  1. Monika kaže:

   Svi nadamo u nasu dobru vladu. Sa takvim botovima, to mora na dobro izaci. Bravo Vladimire. Pismen si, odmeren a ni pamet nije daleko od tebe. Isti si kao nasi strucnjaci u vladi. Hvala vam sto postojite. Samo napred, tako se voli vlada.

   1. aleksandar kaže:

    To je Milford ;)

  2. dragana kaže:

   Koja i čija stručnost?Zar vam ovi nisu već poznati koliko su stručni da ne kažem nešto drugo!

  3. mixon kaže:

   što udariste na Vladimira, ne može čovek više ni sarkastične komentare da daje a da ga ne nalupaju

 11. himalajac kaže:

  nisam siguran oko toga kada predje, ali sam siguran da je dobro i da je krajnje vreme da vas neko proBIJE

 12. mirko kaže:

  Sto bi rekao Seneka: “Bolje 120 nego 119”

 13. Goran kaže:

  ma ne… to su njene mere da sebi smanji platu.

 14. miki kaže:

  vule bule je rekao da je to odraz munjevitog razvoja, dinar ne moze da prati njegove misli i akcije

 15. Blue Jasmine kaže:

  Draga, ukovrdzaj ponovo kosu. Dzabe si peglala!

 16. Blue Jasmine kaže:

  Zasto niste objavili moj komentar?

 17. diplomiraniportir kaže:

  Crna Jorgovanka, kakvo elementarno nepoznavanje materije. Jos od Slobinog vremena se zna da dinar slabi svaki put pred praznike i masovan dolazak sponzora iz dijaspore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *