njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. sep. 2012

Jorgovanka Tabaković traži da joj se plata veže za evro

Guvernerka se plaši da bi u suprotnom mogla da joj opadne kupovna moć

BEOGRAD, 12. septembar 2012, (Njuz) – Guvernerka narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković iznela je na sednici veća Narodne Banke svoj zahtev da joj plata “obavezno bude vezana za neku stabilnu valutu, evo recimo evro”, saznaje Njuz.

Gospođa Tabaković, koja svoju platu zbog zakonske obaveze prima u dinarima, kaže da je ovaj zahtev uputila nakon što je u izveštaju ekonomskog portala Blumberg pročitala da je dinar četvrta najgora valuta na svetu.

– Ne znam da li ste svesni šta to znači za mene lično? Ako dinar nastavi da slabi, čak i situaciji da mi dinarska plata ne bude smanjena, moja kupovna moć neće biti kao u ovom trenutku. To je nečuveno – kaže guvernerka Narodne banke – Da dinar nije toliko loš to i ne bi bilo toliko zabrinjavajuće, ali ovako može da se desi da mi već sutra plata bude potpuno obezvređena. Preporučila bih i svim građanima da, ako su u mogućnosti, vežu svoju platu za neku stabilnu valutu, što dinar svakako nije – smatra Tabakovićka i napominje da bi, da je imala sve ove podatke, dvaput razmislila pre nego što je prihvatila novi posao koji ima „striktno dinarsku platu“.

Guvernerka je dodala da Blumbergov izveštaj ipak ima i svetlu stranu, posebno ako se fokusiramo na činjenicu da postoje „čitave tri valute koje su manje stabilne od dinara“ i da građani uvek mogu da se uteše saznanjem da im plata nije vezana za neku od njih.

Viktor Marković

 1. nesportski tip kaže:

  Ja se slazem. Jer ako dinar pocne naglo da slabi, moze se desiti da usled stresa i opadanja kupovne moci i Jorgovanka pocne naglo da slabi. A svima nama je u interesu da imamo stabilnu guvernerku.

 2. Tetka kaže:

  Благо нама – не мањка вам инспирације! Још да добијате плату по тексту, односно, по коментарима, свиђању и дељењу текстова – имали бисте већу плату него гувернерка…за коју год валуту да се веже…

 3. mirena kaže:

  Ja bih da se vežem samo za platu. Valuta je nebitna.

 4. Kirby-Kg kaže:

  Svi su isti samo nas magarce vežu gde stignu.Sramota.Koja grozota i licemerstvo.Pa nije ceo narod nepismen da ga nepismeni sa kojekakvim diplomamae.

 5. ariela kaže:

  ako radi u interesu gradjana nek trazi onda za sav radni narod to isto…

 6. Samospizd kaže:

  Zakasnila je sa idejom… pa doktori su već odavno vezali svoje bonuse za stranu valutu, prije uz dojč marku, a poslije i uz euro.

  Pa čak i uz viski, da bude sigurnije… čak i da euro padne, viski će zadržat cijenu.

  1. Mirka kaže:

   Moj doktor je vezao primanja za Jack Daniel's

 7. snezana kaže:

  A kako je delovala benigno. U prvi mah rekao bi covek, postena, samo zalutala u naprednjake. A sta bi sa interesom naroda? Za sta mi da se vezemo pored ovakve vlasti? Za ciglu pa preko mosta.

 8. živadinka kaže:

  Jadnica, da je znala bar dan ranije, ne bi smanjila sebi platu sa šesto pedeset na bednih petsto pedeset hiljada dinara. Ovako teško da će moći sad da prehrani svoju porodicu. Pa ipak je ona majka troje dece.

 9. Tagore kaže:

  ”U registru Agencije (za borbu protiv korupcije) se navodi da Jorgovanka Tabaković ima automobil “opel astra” 2006. godište, kao i da nema štednju ni u domaćim ni u stranim bankama. Prethodno je kao poslanik Narodne skupštine, Tabakovićeva navela da poseduje dve trećine četvorosobnog stana od 145 kvadrtata, dok se u imovinskoj karti na poziciji guvernera, ta nepokretnost ne navodi.”

  Pa ova jadna ”guvernatorka” čuva porast dinara u slamarici!

  Ona je u zakonskom roku od mesec dana po stupanju na dužnost, Agenciju obavestila o promenama u svojoj imovinskoj karti.
  ”Platu guvernera smanjiću za 25 odsto, jer smatram da nije u redu da imam veću platu od viceguvernera koji rade koliko i ja”, rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare u petak i dodala da je već dogovoreno da se raspon plata u NBS smanji.
  (Njen novi mesečni prihod na toj poziciji je 551.047 dinara, što je gotovo 100.000 dinara manje od 658.167 dinara koliko je iznosila poslednja plata koju je prijavio bivši guverner Dejan Šoškić.)

 10. himalajac kaže:

  resenje je u vezivanju dinara za evro, kao sto je SPS to uradio devedesetin, a samo za potrebe clanova vlade.
  recimo 1 euro = 6 dinara , kao u vrebe slobe, globe i zlobe….

  1. Mirka kaže:

   Ma dinar treba vezati za jednu od slabijih valuta (ganski cedi, indijski rupi i ugandski šiling) kako bi makar u nekoj kategoriji dospeli u top 3. Nema medalje za cetvrto mesto, a nepamtim kad smo poslednji put bili najbolji u necemu

 11. Mirka kaže:

  Sad ce stranka da je ‘zbaci’ sa polozaja! Zar nije mogla da trazi rublju nego bas evro? Sva sreca da smo promenili zakon o NBS, pa mozemo lako da svrnemo sve izdajnike

 12. ben10 kaže:

  Jadni mi, odoše i Naprednjaci u strane plaćenike i domaće izdajnike

 13. Teron kaže:

  Zamislite kako je lako bilo manipulisati narodom u 90im kada danas Njuz nenamerno uspeva da prevari ljude 21. veka sa internetom u kuci.

 14. celtic kaže:

  Konačno je priznala – želi da bude vezana uz nešto tvrdo!

 15. Biljana kaže:

  Njena sreća je u tome, što je plata mnogo uži pojam od pojma primanja !

 16. slobodni strelac kaže:

  Jožgovanka voli pare, da nije normalno.

 17. biba struja kaže:

  Treba ih vezati za struju, redno :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *