njuz-autor

AUTOR: urednistvo

21. feb. 2011

Kina zabranjuje reinkarnacije bez odobrenja vlasti

Ništa od reinkarnacije bez formulara R105/11-b

PEKING, 20. februar 2011, (Njuz, Huffington Post) – Kineska vlada je rano jutros najavila zabranu reinkarnacije budističkim monasima sa Tibeta ukoliko pre toga ne dobiju specijalno odobrenje države.

Prema saopštenju Državne uprave za religijska pitanja, ovaj zakon, koji će stupiti na snagu sledećeg meseca, striktno navodi procedure po kojima neko može da se reinkarnira i po njima predstavlja “važan iskorak u institucionalizaciji kontrolisanja reinkarnacije”.

Žju Gong Hao, državni sekretar za pitanja vere, naveo je da ovaj zakon nikako ne dokazuje da je Komunistička partija priznala istinitost budističke vere.

– Moramo da imamo procedure za kontrolisanje onoga što se dešava na našoj teritoriji, što Tibet svakako jeste, pa makar to nešto bilo i nepostojeće i nepriznato poput teorije o reinkarnaciji – izjavio je Gong Hao za američki Hafington Post. – Mi imamo vrlo striktnu kontrolu rađanja dece i zamislite šta bi tom programu uradilo nekontrolisano reinkarniranje svakog mrtvaca kome se to prohte. Izdavanjem dozvola i taj segment nekontrolisanog populisanja ćemo držati pod kontrolom – zaključio je Hao.

Američkog novinara je interesovalo da li će se zakon podjednako primenjivati na sve, uključujući i Dalaj lamu, na šta je Hao odgovorio da neće biti nikakvih izuzetaka.

– Nema povlašćenih i ako Dalaj lama planira da se reinkarnira, moraće da popuni sve formulare kao i ostali budistički monasi, pre nego što mu vlasti, eventualno, izdaju dozvolu – rekao je Hao.

Odlučnost kineske vlade da karmu uvede u birokratske tokove podržala je i indijska administracija koja je najavila da će pomno posmatrati efekte ove odluke.

Za razliku od njih, ova najava izazvala je oštro negodovanje širom planete, posebno među holivudskim zvezdama i bivšim misicama. Ričard Gir se među prvima obratio svojim fanovima, koje je, u znak protesta, pozvao na bojkot kineske hrane.

Dejan Nikolić

 1. cimet kaže:

  Mislim da za inkarnaciju u psa,macku i pirinac ne treba dozvola..Mozda sam pogresno o bavestena

 2. Jordan kaže:

  Interesantno.
  Jel bi mogao i ja da se reinkarniram, ako prihvatim budisticku veroispovest i uz pomoc svog (isto tako budistickog) veroucitelja, citko popunim formulare i uplatim odgovarajuce uplatnice?

 3. urednistvo kaže:

  Jordane, mislimo da je u pitanju samo odobrenje, a da li ste sposobni da se reinkarnirate to se administracije ne tice

 4. Jassy kaže:

  Podrska Kineskoj administraciji. Zamisli reinkarnira mi se Sloba ?! :S

 5. Jordan kaže:

  Da ne bi bilo nedoumica, Resenjem JP Gradska groblja, koje je uredno zavedeno i overeno, zatim Uverenjem mesne zajednice i potvrdnim odgovorom na zahtev od 14.01. tekuce godine Opstinskog odbora mladih Gorana, opstine Bor, organizam mi je potpuno spreman za vaskrs, (citaj: reinkarnaciju, prim. aut.). Iz navedenog se vidi da, sta je bilo do mene, ja sam uradio.
  Ostalo je da uplatim takse i popunim formular na koji cekam potvrdan odgovor, da probam i tu reinkarnaciju, pa nek ide zivot.

 6. Tagore kaže:

  Tibet je raj! 40% poštenih komunističkih Kineza rade dan i noć da bi hranili 60% tamo nekih lenjih buddhista iz humorističke propagande agenta CIA. To je taj dalai lama.
  Tibet je sloboda! Kupiš jak, muzeš jak, voziš jak, pa kud’ jak, tud’ i ti.
  Već 100 godina se reankarnišem, naučio sam i travu da pašem, dok za prvi let do Buddhe još čekam perja da mi narastu…

 7. Amigo kaže:

  da da, evo cak je i ovde objavljeno:

  http://www.index.hr/xmag/clanak/u-kini-donose-zakon-kojim-ce-zabranjivati-reinkarnaciju/539634.aspx

  HAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHHAHAAAHAH!!!

  kakvi CAREVI!!!!!!

 8. MJ kaže:

  http://www.mondo.rs/s198696/Ludi_svet/Zabranjena_reinkarnacija.html
  http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/8/84276/zabranjena-reinkarnacija.html

  Svi samo prepisuju jedni od drugih, a mi se pitamo kako smo 90-ih izgubili medijski rat. Pa tada nije postojao njuz.net :)

 9. Funny Guy kaže:

  Ma fora je da je ovo prava vest, Kinezi su ovaj put totalno odlepili:
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article2194682.ece

  Prosli njihov hit he bio 1989. Tad je Dalai Lama proglasio nekog klinca za reinkarnaciju Panchen Lame (mislim da je klinja imao 3 godine), a Kinezi strpaju u zatvor i klinca i njegovu porodicu i od tad se nije culo za njih. Svetska javnost je malo protestvovala, al’ niko ne sme nista da im kaze, pa se klinja, nesudjeni budisticki svestenik visokog ranga, danas smatra najmladjim politickim zatvorenikom u istoriji, naravno, ukoliko je jos ziv.

 10. Juče sam na “Radiju S” čuo vest o zabrani reinkarnacije. Mrtvi ‘ladni objaviše. :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *