njuz-autor

AUTOR: urednistvo

19. mar. 2012

Kinez priznao da mu je lakše da jede viljuškom

Kinez priznao da mu sa viljuške neuporedivo ređe spada hrana

NOVI SAD, 19. mart 2012, (Njuz) – Li Vu Čang, tridesetogodišnji naturalizovani kinez iz Novog Sada, iako je isprva tvrdio kako su “štapići najsavršeniji alat za konzumiranje hrane”, priznao je da mu je “realno, mnogo zgodnije da jede viljuškom.”

Li, koji je inače kuvar u jednom od najpopularnijih kineskih restorana u Novom Sadu, naveo je sve pozitivne strane štapića, da bi na kraju ipak dodao:

– Ali da se ne lažemo, viljuška ipak ima onu kao malu lopaticu dole, i ne spada mi hrana tako često sa nje kao sa štapića. Ko god da je smislio viljušku, svaka mu čast.

– Štapići su patentirani u drevnoj Kini za vreme dinastije Šeng i predstavljaju jedan od prvih znakova civilizovanog ručavanja koji su zamenili do tada tradicionalno hranjenje rukama – izjavio je Li – Prema osnovama Konfučionizma, oni simbolišu smirenost i pacifizam, jer dok naučiš da ih koristiš stvarno treba strpljenja. Viljuška, s druge strane, simbolizuje lako stavljanje hrane u usta, što je, da budem iskren, mnogo bolje – dodao je Li.

Li Vu Čang je u daljem razgovoru zaključio kako mu je i pored kulturološke zaleđine ipak teško da se odrekne štapića, osim kad ga baš ne iznerviraju, kada “samo uzme viljušku i pojede to što ima, bez umaranja prstiju”, a zbog samog oblika viljuške, može da uzima i veće zalogaje, “što je super kad čovek nema vremena da se bakće glupim štapićima”.

Li je rekao da mu je ovo posle rakije i sarme, treća omiljena stvar u Srbiji. On je dodao da bi još od standardnih srpskih običaja želeo da proba da pola radnog vremena ispija kafu, troši novac koji nema i psuje vlast.

Goran Mirković

Viktor Marković

 1. Морген Мало kaže:

  Заправо, изјава је у оригиналу звучала (transcript to Serbian Latin – thanks to translate.google.com): “Mnogo mi je lakše da koristim već izmišljen alat za konzumaciju hrane, nego da ga osmišljavam tokom priprema za zalogaj.”

 2. trabant kaže:

  Ma kakva viljuška,za nas je lopata,ti samo zineš a drugi ti utovara hranu lopatom…metoda je jako efikasna u toku slava,svadbi,ispratnica i ostalih pirova.
  P.S. Jel zna taj ”žutać” priču za Riđobradog i viljušku,kada je dolazio u posetu Nemanjićima,obavezno da mu se ispriča ;)

 3. landarina kaže:

  ma poslednja rečenica je killer, bravo majstori!

 4. snezana kaže:

  vaistinu bolja je viljuska

  1. celtic kaže:

   Ne zavlačite više čovjeka, objasnite mu svetu tajnu kašike ;-)

   1. Glisa kaže:

    cak noris pobedio zid u stonom tenisu xDDD

 5. Vladimir kaže:

  Mora se priznati da malo kaska za nama i ako je iz razvijenije zemlje!Ja na primer vec trosim pare koje nemam ni ja a ni drugi!U stvari siguran sam da nesto trosim ali vise nisam siguran dali su to pare!

  1. celtic kaže:

   Piše se ‘iako’, a ne ‘i ako’. I stavljaj zareze, pa ću te pustiti da preživiš :-)

 6. Ђеки kaže:

  Е пазите ово: ја сам сад у Москви и ишао сам управо да узмем неку регистрацију, коју сваки странац мора да има овде у пасошу. Испред мене ред од једно десет метара Кинеза. Кад мени нека девојка -“Е, то је ред за Кинезе, а некинези (читај “бели људи”) улазе преко реда…” Руси су закон! Гледам оне Кинезе иза мене и мислим се “This is so wrong…”

  1. Viktor kaže:

   Ta podela nije samo u Rusiji, jedan ortak stranac koji se prijavljivao u Srbiji video fascikle u opštini sa nalepnicama “Kinezi” i “ne Kinezi”

  2. Maja kaže:

   A bas me zanima, a je l’ ulaze i crnci preko reda? I oni su “nekinezi”

 7. Aleksandar kaže:

  Да, стварно не знам зашто Срби имају обичај да псују власт, када су нам обезбедили да постанемо кандидат за статус кандидата статуса кандидата за улазак у ЕУ, а да не спомињем акције од 1000Е и социјално благостање. Стварно смо незахвални.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *