njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

13. jan. 2016

Kladioničari dobijaju status profesije

BEOGRAD, 13. januar 2016, (Njuz) – Ljubitelji klađenja ubuduće će biti smatrani profesionalnim kladioničarima, a klađenje će biti upisano u zvaničan registar profesija, stoji u novom zakonu koji će uskoro biti usvojen.

To bi, kako očekuju u Vladi Srbije, drastično trebalo da pospeši rast bruto društvenog proizvoda (BDP) jer je u pitanju jedna od najzdravijih privrednih grana u zemlji.

Prema odredbama zakona, klađenje će biti smatrano stručnom spremom IV stepena, a kladioničari će moći da steknu i zvanje mastera ukoliko kladionicu budu pohađali četiri godine u kontinuitetu, svakog dana kada su kladionice otvorene.

– Cilj nam je da kladioničare uvedemo u legalne tokove i da oni za svoju delatnost počnu da plaćaju porez i druge pripadajuće obaveze. To se naročito odnosi na zdrastveno osiguranje. Znamo, naime, da je u pitanju jedno vrlo stresno zanimanje i da svaka utakmica nosi velike zdravstvene rizike tokom svih 90 minuta, a bogme i tokom produžetaka i penala. Osim toga, i radno okruženje je izuzetno nezdravo jer je poznato da su kladioničari večito okruženi dimom, alkoholom i drugim nervoznim kladioničarima – ocenio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Resorni ministar je takođe najavio i da će devojke koje rade u kladionicama uskoro dobiti status službenog lica i da će moći da da se napadnim posetiocima suprotstave upotrebom električnih tizera i uskraćivanjem novih lista sa kvotama.

Nenad Milosavljević

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Osnovni cilj ove mere je da se zaposlenost u Srbiji poveca. Zato Vladi predlazem da razmotri registrovanje i drugih popularnih zanimanja: ,,kibiceri iz basta kafica”, ,,sverceri u javnom saobracaju”, ,,veciti studenti”, kao i mnoga druga zanimanja koja, narocito mladi upraznjavaju vec godinama!

 2. Ja sam kaže:

  Ne razumem zasto uporedjujete kladionicare sa pacijentima pojedinih bolnica, zaposlene devojke u njima sa medicinskim osobljem, a vlasnike kladionica sa direktorima bolnica i ministrom zdravlja? Ono jes da ima i slicnosti; i jedni i drugi barataju nekim listama (cekanja) i listicima. Das pare za listic a ne znas da li ce operacija uspeti- rizik uvek postoji da ces bankrotirati odnosno zivot izgubiti. A po nekada i beba moze da nestane ili se porodica rasturi.

 3. patrijota bez iskustva kaže:

  Drug Vulin je jako dobro uočio kakav je ekonomski, a bogami i kulturni potencijal kladionica u našem narodu. One ne samo da se otvaraju jednako brzo kao apoteke i pekare, a grade kao crkve, nego mogu biti naš recept za dugoročno zapošljavanje mladih ali i socijalno zbrinjavanje depriviranih slojeva, koji če, razvojem našeg kladiioničarstva videti svoju jasnu preduzetničku perspektivu jer nema dobitka bez rizika. Divno je to primetila Desanka M. ‘seća je lepa dok se čeka’. A zar nije lepše provoditi vreme u lepo ugrejanim kladionicma i plaćati porez, umesto da čekaju socijalnu pomoć ili čiste sneg, a on baš i ne pada često. Dakle, aktivna socijalna politika, nikakko pasivna.

 4. Рубљов kaže:

  Изашле су и квоте за кровне синдикалне организације да ће баш једна од њих имати највећи број чланова :
  МОЗЗАРТ СПОРТ – 1,45
  БРАЗИЛ – 2,10
  МЕРИДИЈАН БЕТ – 1,95
  АТЛАНТИК – 3,25
  ЧАЈКОВСКИ – 7,00
  ТАШ – 3,30
  ФЈОДОР МИХАИЛОВИЧ – 35,00

 5. Свака част Вучићу kaže:

  Очекује се оснивање ККС (Коморе кладионичара Србије).

 6. voya montoya kaže:

  Hoćemo li imati i beneficirani radni staž,te da li će se uvažavati stranačka opredeljenja.Priznati nivo stručne spreme,IV ti,neodgovara našoj elokvenciji,jer mi smo bliži školama nego Ministarstva,cca. 150 meteri…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *