nazad na vrh

Kolekcionari poludeli za novčanicom od 2000 dinara kada je utvrđeno da se za nju mogu dobiti dve novčanice od 1000 dinara

Za novu novčanicu moguće je dobiti i čak četiri novčanice od 500 dinara

BEOGRAD, 28. decembar 2011, (Njuz) – Zbog svog neobičnog izgleda i izuzetne vrednosti nova novčanica od 2000 dinara postala je veoma tražena među domaćim i evropskim kolekcionarima. Numizmatičari su pregledali više od 1000 novčanica koje su korišćene u poslednjih 150 godina i ustanovili su da za samo za ovu novčanicu možete dobiti dve novčanice od 1000 dinara što je izazvalo pravu pomamu među kolekcionarima.

– Kombinacija je bezbroj – tvrdi Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva – za jednu novu novčanicu od 2000 dinara ne samo da možete dobiti dve od 1000 već i četiri od 500, deset od 200 i čak 20 od 100 dinara. Ako u kombinatoriku uključimo i kovanice doći ćemo do neverovatnog iznosa od 2.3 kg kovanica od 1 dinar za samo jednu novčanicu sa likom Milutina Milankovića.

– Ukoliko pustite mašti na volju tada možete videti da na primer jedna novčanica od 1000, jedna od 500, dve od 200 i jedna od 100 takođe po vrednosti odgovaraju našoj novoj novčanici od 2000 dinara zbog čega su kolekcionari prosto poludeli za njom. Ono što je posebno zanimljivo je da kolekcionari novčanice od 5000 dinara sada daju za jednu od 2000 i tri od 1000 dinara – dodaje Ilić.

– Ceo dan me zovu ljudi iz cele Srbije – nastavlja Ilić – svi žele da svoje mesečne kolekcije upotpune novom novčanicom. Verujte mi, situacija kod nas je takva da kada bih sada imao par hiljada ovih novčanica verujem da bih uspeo za čas da ih razdelim, skoro da nema ko je ne bi uzeo.

Inače, dodatni kuriozitet predstavlja činjenica da sličnu vrednost novoj novčanici ima i novčanica od 20 evra dok je novčanica od 20 dolara malo manje vredna.

Soko Sokolović

 1. samo jos da nas ubede da stedimo u toj novcanici i bice nam mala klinika laze lazarevica u beogradu

 2. nema ko ne bi je uzeo.

 3. mesecne kolekcije :)

 4. I bice ona samo za kolekcionare jer kad je pruzis kasirki npr u prodavnici..opet ce: E nemam sitno…zao mi je..

 5. Normalno da se za 2000 dinara dobijaju 2 novcanice od 1000 ili 4 od 500 ili 8 od 250 dinara itd kakvi su vam to tekstovi, imate li nesto pametnije da pisete? Svasta

  • Bravo Milforde! Podrzavam :D

  • E vala bas bravo Miforde, ako si im rekao! Podrzavam i ja :P

   • Hvala na podrsci gospodine Crnacki Majmune i gospodine Lazarvs. Drago mi je sto je mojih istomisljenika svakim danom sve vise. Srbija se budi!

    • Milforde, zaboravio si da navedeš da može da se dobije i 16 novčanica od po 125 dinara za tu 2-hiljadarku. Inače, podržavam!

     • Gospodine Slavisha kakve to psihoaktivne supstance konzumirate? Civilizaciji nije poznata novcanica u apoenu od 125 u bilo kojoj valuti. Tako nesto bilo bi moguce jedino u Springfildu pod uslovom da gospodin Homer Simpson postane guverner.

  • Mislim da oni pišu najpametnije stvari u Srbiji,treba samo znati čitati na pravi način…

 6. Kод Теразијске чесме се масовно окупљају колекционари и међусобно размењују новчанице…

 7. E super je ovaj Milford koji sad navodi i novcanicu od 250 dinara :))) ova od 2000 i nije neka senzacija :) Ja bih da vi ipak nama nesto vise napisete o tih 8 po 250 dinara :))))))))))))

 8. Hvala k…u na trolovanju.

 9. Pozivam kolekcionare koji pate što nemaju novčanicu od 2000 ali imaju onu od 5000 da je kod mene razmene za dve po 1000

 10. Bio je sporan pogled Milankovica na novcanici. Kazu eksperti da pogled ide ka svemiru, a ne ka grbu Srbije, sto cini coveka nepodobnim za lik na novcanici.
  Nije pomglo ni obrazlozenje guvernera, koji rece da i George Washington zvera negde na gomilu para, a ne na grb SAD.
  Nadam se da ce nova vlast u maju ispraviti to i povuci spornu novcanicu.
  I ja se slazem da glava mora da ima uperen pogled na grb, pa makar bila i teleca.

 11. Ma, da ja imam jednu takvu novčanicu, iz principa je ne bih zadržala. Odmah bih je zamenila za odgovarajuću količinu limun piva. :)

  • Како можеш то да пијеш…? Извини, о укусима не вреди расправљати, али шта је превише, превише је…

 12. Danas je objavljeno da će nova novčanica od 2000 dinara vredeti bar 1850 dinara,možda i celih 1886 kada se nađe u opticaju što je,priznaćete,za svaku pohvalu :)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix