njuz-autor

AUTOR: urednistvo

27. maj. 2011

Student pročitao celu vest pre nego što je poslao komentar

Čitanje celog članka može da ubije svu kreativnost prilikom slanja komentara

UŽICE, 27. maj 2011, (Njuz) – Strahinja Stamenković (31), student iz Užica, koji je u poslednjih pet godina dnevno u proseku slao između 30 i 40 komentara vesti sa raznih sajtova, danas je po prvi put pročitao celu vest pre nego što ju je komentarisao.

– Do sada sam praktikovao da samo pročitam naslov, povremeno i prvu rečenicu. Ukoliko bi me naslov baš jako zainteresovao, pročitao bih i drugu rečenicu, a zatim bih poslao komentar – kaže Strahinja – Najčešće se dešavalo da samo pročitam naslov i da se odmah spustim na komentare, gde sam ulazio u rasprave sa brojnim neistomišljenicima – priznaje Strahinja, koji je rekao da se za ovaj eksperiment odlučio jer je prethodnih meseci sve češće nailazio na kritike kako su njegovi komentari u potpunoj suprotnosti sa sadržinom članka.

– Bio sam ubeđen da komentatori samo žele da me isprovociraju, ali sam danas ipak odlučio da pročitam celu vest. Čudan je osećaj, malo me čak i plaši, jer imam utisak da u mnogome ograničava kreativnost prilikom slanja komentara. Nakon prve, pročitao sam još nekoliko vesti, i shvatio da četiri od pet komentara koje bih poslao na osnovu naslova i prve rečenice, nisu na mestu ako se obrati pažnja na čitav članak – rekao je Strahinja i napomenuo da ovo verovatno neće ubuduće praktikovati, jer bi moglo da ubije svo uživanje u pljuvanju novinara i ostalih komentatora.

Marko Dražić

 1. Golub kaže:

  Ma, amater… nije pročitrao pravu knjigu “Kako napisati komentar do jaja?” i nije se obrtazovao za taj poziv…… mis'im, nije to tako lako kao što izgleda.

  1. Ljix kaže:

   ;)

   TEGUSIGALPA, 27. maj 2011, (Njuz) – Ovih dana se u glavnom gradu Hondurasa održava Kongres kritičara izvrnutih i šašavih vesti na internetu. Zvaničan slogan kongresa je “Sve je otišlo u Honduras”, a učesnici preko 150 zemalja sveta već uveliko raspravljaju o načinu pisanja komentara na šašavim vestima.
   Ministarstvo za informisanje Republike Srbije je na ovaj važan skup poslalo i našeg predstavnika. Reč je o Ljiljani Golubović, koja će svetskoj javnosti predstaviti svoju knjigu „Vodič za pisanje komentara do jaja“. Knjiga je podeljena u pet poglavlja, a svoju promociju kod nas će doživeti na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Naš izveštač sa ovog kongresa je na licu mesta napravio intervju sa autorkom knjige i ovde iznosimo zanimljive detalje tog razgovora.
   NOVINAR: Otkud ideja za ovu knjigu?
   AUTORKA: Na našim prostorima se ukazala potreba za ovakvim štivom, jer se još niko nije bavio ovom problematikom. Komentatori izvrnutih i šašavih vesti jednostavno nemaju odgovarajuću literaturu koja bi mogla da ih usmeri kako da napišu poželjan komentar. Lutaju od nemila do nedraga u potazi za uputstvom koje bi im olakšalo pisanje komentara koji će biti masovno lajkovani.
   NOVINAR: Poslednje poglavlje se razlikuje od prva četiri…
   AUTORKA: Da…U prva četiri poglavlja su dati brojni primeri tzv “sigurnih komentara”. Prvo poglavlje se zove “ha-ha komentar”, drugo “copy-paste komentar”, treće „kursadžije komentar“, a četvrto “smajlići komentar”. Peto poglavlje se bavi opširnim komentarima, gde je sažeto objašnjeno (na samo 320 stranica) sve u vezi sa tim. Na poslednje dve stranice je progovoreno nešto i o dvosmislenim komentarima, koji svakako nisu poželjni, jer je mala verovatnoća da će ih shvatiti veliki broj ljudi.
   NOVINAR: Kakava je budućnost ove knjige?
   AUTORKA: Očekujem da će je čitaoci dobro prihvati, jer je to praktična potreba savremenog komentatora. Na ovom Kongresu se već vode pregovori sa nekim stranim izdavačima o mogućem prevođenju knjige na nekoliko stranih jezika.
   NOVINAR: I za kraj nam kažite imena saradnika na ovoj knjizi…
   AUTORKA: Oni su navedeni u knjizi i svako koga to interesuje može da pročita njihove nikove kad kupi knjigu.

   1. Ђеки kaže:

    Ево, ја сам лупио лајк пре него што сам прочитао цео коментар… Ништа нисам бољи од оног студента…

    1. Ljix kaže:

     Hvala lepo…
     Biće i tvoj nik u dopunjenom izdanju :D

    2. Aleksandar kaže:

     Našem narodu je bitno da se diskutuje, a sad, da li znamo o čemu pričamo, nije uvek važno.
     Evo još jednog teksta koji govori o našoj “površnosti”.
     http://www.zadruznikonj.rs/?p=548

     1. Ђеки kaže:

      Проблем је што су људи колективно незадовољни, али већина нема менталне капацитете да схвати шта им се дешава и зашто им се то дешава, па онда своју негативну енергију изливају по свим могућим питањима која постоје… најчешће ненудећи сувисне одговоре.

      И један од добрих начина да поквариш себи дан јесте да читаш коментаре читалаца на “озбиљним” гласилима – на тај начин се накупиш фрустрација свих тих људи. Други одличан начин јесте да уђеш у аутобус без музике, и да онда слушаш разговоре и монологе путника…

   2. mile kaže:

    Ljiljana Golubović, ti li si? Sad postavi slikicu u kvadratić da te vidimo! :-)

    1. Ljix kaže:

     Ne, ja sam Goran Hadžić, ali sam se maskirala u tu Ljiljanu Golubović..

     Inače Golub mi je jatak i preuzela sam prezime po njemu da zametnem trag Ivici Dačiću.
     Molim te nemoj da nas izdaš… Sličicu ću postaviti kad je Golub bude fotošopirao, a do tada evo ti ovu 8)

     1. mile kaže:

      :* :-) vazi

     2. Tetka kaže:

      Ljix, ne brini, Dačić ne može sada da se bavi tobom ;)
      http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10150249382216282&set=pu.21135606281&type=1&theater

   3. Ljix kaže:

    Novinar je izostavio da obavesti čitaoce ove vesti, da će neki čitaoci kojima je jednostavno neophodna ova knjiga, dobiti po jedan besplatan primerak.

 2. noisy43 kaže:

  budala, ko još čita cijeluvijest?! ccc

 3. mirena kaže:

  Nije ni čudo što je sa 31 još uvek student, kad uredno sprema sve ispite, od početka do kraja, sa sve full literaturom. ;)

 4. Petar kaže:

  garant vam je smesan ovaj tekst o studentu koji je procit….
  :)

 5. Imenu kaže:

  Naslove me odvede na komentare.

  Puštam ljude, da svu tu PAMET i HUMOR, svare pre mene.
  Ko će još da čita šta je pisac hteo da kaže.
  Upecam se na neki komentar.

  Like i neLike je dobra stvar jer iskazuje
  VIŠIJEVSKI ODNOS REDAKCIJE.

  ŠŠŠŠŠAAAAAALLLLLIIIIIMMMMM SEEEEEE!!!

  Vi ste neOdoljivi!

 6. zajebzesci kaže:

  dok ja to procitan to vise nije novost…..naravno da citam samo naslove….

 7. Koji propalitet kaže:

  31 godina, a još uvek student? Apelujem na njegovu eutanaziju.

  1. kikiriki kaže:

   prelepo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *