nazad na vrh

Krizni štab okrivio BIRN za skrivanje podataka o broju umrlih od korona virusa

Screenshot/BHRT
FOTO: Screenshot/BHRT

BEOGRAD, 23. jun 2020, (Njuz) – Krizni štab za borbu protiv korona virusa okrivio je istraživačku mrežu BIRN za skrivanje podataka o tačnom broju umrlih i obolelih od kovida-19 od građana Srbije.

Kako je zaključeno na današnjoj vanrednoj sednici Kriznog štaba, BIRN je ovim postupkom prekršio sva moralana i etička načela, a verovatno da ima i elemenata krivične odgovornosti.

– Ovo je nedopustivo i mi, članovi Kriznog štaba, ljudi od struke i nauke, jedva smo poverovali da je ovako nešto moguće. Skrivanjem i neobjavljivanjem ovih podataka pre održavanja nedeljnjih izbora, BIRN je direktno ugrozio živote građana i biće odgovoran za širenje virusa i dolaska drugog talasa epidemije – navedeno je u saopštenju Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Iz Kriznog štaba ističu i da je takozvan istraživčka mreža BIRN ovim postupkom uznemirila veliki broj građana i nesumnjivo nanela štetu demokratiji u Srbiji, a sve u korist aktuelnog režima.

– Od juče dobijamo pozive i pitanja građana da li je ovo moguće. Čak smo dobijali i predloge da mi, kao stručnjaci od integriteta i ugleda, budemo ti koji će građane da povedu u proteste jer im je dosta da ih neko laže, obmanjuje i da se neko igra njihovim životima – dodaje se u saopštenju.

Na kraju, Krizni štab je pozvao BIRN da ako ime i neka druga saznanja u vezi sa korona virusom, kao što su na primer da li je bilo malverzacija u nabavci medicinske opreme, to odmah objavi, a ne da za nečiji račun čeka određeni trenutak.

Bane Grković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. U vezi sa korona virusom u Srbiji ima puno ludih i puno zbunjenih, pa se stvarno više ne zna ko koga ……

  2. pa nije daleko od istine. mogla je ova grupa da objavi podatke pre izbora

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix