Ovakva pomoć potrebna je sve većem broju ljudi u ovom novom tranzicionom društvu Srbije
njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

20. apr. 2017

Lekari se plaše da će ih u bliskoj budućnosti SMS-ovi potpuno zameniti

SRBIJA, 20.april 2017,(Njuz) – Veliki broj srpskih lekara strahuje da bi kroz koju godinu SMS poruke mogle u potpunosti da ih zamene, saznaje Njuz. Lekari navode da je spisak bolesti koje je u Srbiji moguće izlečiti telefonskim porukama zabrinjavajuće dugačak i da, ako se taj trend u medicini nastavi, više neće biti potrebe za lekarskom profesijom.

Zoran Mitrović, lekar specijalista iz Beograda, kaže da ozbiljno razmišlja o prekvalifikaciji jer profesija lekara polako postaje zanat koji izumire.

-Pre nekoliko dana sam na jednom seminaru razgovarao sa kolegama i zaključili smo da se niko od nas ne seća kada je posledni put izlečio pacijenta sa ozbiljnijim zdravstvenim problemom. Svi, uslovno rečeno, teži slučajevi leče se preko SMS-ova, dok su lekari tu samo da prepoznaju ozbiljnost situacije i da pacijenta blagovremeno upute na odgovarajući SMS tretman. Plašim se da je pitanje dana kada će lekari postati nepotrebni i zbog toga sada, posle 25 godina radnog staža, razmišljam o prekvalifikaciji i promeni posla – rekao je doktor Mitrović.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, u izjavi za Njuz kaže da lekari moraju da rade na sebi kako bi bili konkurentni SMS porukama.

-Svedoci smo da lečenje SMS-ovima napreduje strahovitom brzinom i da se svakog dana proširuje spisak bolesti koje se mogu izlečiti na taj način. Do pre par godina ovaj vid lečenja se praktično nije ni koristio, međutim mi smo verovali da budućnost srpske medicine leži u njemu i pokazalo se da smo u pravu. Danas možemo ponosno da istakneno da smo lideri, ne samo u regionu, već i u Evropi, kada je lečenje SMS-ovima u pitanju – rekao je Lončar.

-Shvatam strah lekara, koji je donekle i opravdan, ali država ne može da staje na put napretku nauke i da koči lečenje SMS-ovima zbog njih. Oni ne smeju da sede skrštenih ruku, već moraju da rade na sebi i da se neprestano usavršavaju, ukoliko ne žele da ostanu bez posla zbog poruka – objasnio je ministar.

On je napomenuo da je Vlada odlučila da, u skladu sa potrebama i zahtevima tržišta, od sledeće godine na Medicinskom fakultetu sa radom počne katedra za lečenje SMS porukama.

Soko Sokolović

 1. Ja sam kaže:

  A macura nada?
  I ona ce nestati?
  Nemoguce!
  Pa ko ce da leci pink i hepi Srbe? Ko ce da im kaze sta da obuku, jedu, piju, kome da se dive…?

 2. voya montoya kaže:

  Ko je prelezao zute,pa docekao recidiv-mutant tih bolesti,stekao je vec prirodan imunitet..!!!.A sada i lecenje SNS medicinskim osobljem…

 3. milan (nisam odavde) kaže:

  Pa pošto će svi srpski lekari biti van zemlje Srbima će zaista jedino ostati da se leče SMS porukama iz inostranstva!

  1. Sremac kaže:

   A jel moram da savladam i viber u tom slucaju.

   1. milan (nisam odavde) kaže:

    Pa samo ako hoćeš jeftinije!

 4. Malo mnogo kaže:

  Šta ce nama lekari, kad danas postoje lekovi za sve boljke,reklamiraju se na televiziji i rešavaju sve i estetske i zdravstvene probleme od opadanja kose do hemoroida,a ima i oni koje piješ da se ne razboliš.Naši hirurzi prodaju kozmetičke preparate a jedan anesteziolog čitavu paletu proizvoda za vene i zglobove.Kod lekara idu samo hipohondri, ili iz navike ili što za novi način lečenja nemaju para.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *