Država će imati precizniji uvid koliko građani godišnje troše na podmićivanje
njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

05. sep. 2018

LEPA VEST: Građani koji do kraja godine plate mito DINA karticom dobijaju popust od 10 odsto

CELA SRBIJA, 5. septembar 2018, (Njuz) – Svi građani koji do kraja 2018. godine nekome plate mito imaće 10 odsto popusta ukoliko podmićivanje izvrše DINA karticom, saopštili su iz Vlade Srbije.

Država je odlučila da na ovaj način stimuliše upotrebu nacionalne platne kartice, koju građani od 17. avgusta moraju da poseduju.

– Građani moraju da imaju DINA karticu, ali ne moraju da je koriste. Mi želimo da ih motivišemo da je koriste u svim mogućim prilikama, pa i kada nekoga podmićuju. Na taj način će Narodna banka Srbije imati bolji uvid u to koliko građani godišnje izdvajaju na podmićivanje, a samo podmićivanje će sve više postajati  kešles – naveo je za Njuz izvor iz Narodne banke Srbije.

U toj instituciji smatraju da će ova akcija uticati na to da svi koji primaju mito nabave POS terminale, te da će se tako transakcije obavljati znatno brže i transparentnije nego do sada.

– Sa druge strane, građanima znači svaka ušteda. Nije isto da li doktoru date 1.000 ili 900 evra. Za tih 100 evra razlike možete da podmitite saobraćajca bar pet puta – navode u NBS-u.

Kako saznajemo, pored popusta, korisnici DINA kartice će uskoro moći da učestvuju i u akciji koja će podrazumevati na svako deseto podmićivanje veće od 100 evra jedanaesto dobije gratis, ali za sada još nije poznat tačan datum  početka akcije.

Nenad Milosavljević

  1. milan (nisam odavde) kaže:

    Ove države ni do sada nije bilo bez podmićivanja, ovo je samo novi doprinos premijerkinom snu o digitalizaciji!

  2. Minhen kaže:

    E tako se radi u Evropi ali stvarno. Tamo je sve u belim rukavicama pa i mito.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *