nazad na vrh

LEPA VEST: Građani koji do kraja godine plate mito DINA karticom dobijaju popust od 10 odsto

NBS
Država će imati precizniji uvid koliko građani godišnje troše na podmićivanjeFOTO: NBS

CELA SRBIJA, 5. septembar 2018, (Njuz) – Svi građani koji do kraja 2018. godine nekome plate mito imaće 10 odsto popusta ukoliko podmićivanje izvrše DINA karticom, saopštili su iz Vlade Srbije.

Država je odlučila da na ovaj način stimuliše upotrebu nacionalne platne kartice, koju građani od 17. avgusta moraju da poseduju.

– Građani moraju da imaju DINA karticu, ali ne moraju da je koriste. Mi želimo da ih motivišemo da je koriste u svim mogućim prilikama, pa i kada nekoga podmićuju. Na taj način će Narodna banka Srbije imati bolji uvid u to koliko građani godišnje izdvajaju na podmićivanje, a samo podmićivanje će sve više postajati  kešles – naveo je za Njuz izvor iz Narodne banke Srbije.

U toj instituciji smatraju da će ova akcija uticati na to da svi koji primaju mito nabave POS terminale, te da će se tako transakcije obavljati znatno brže i transparentnije nego do sada.

– Sa druge strane, građanima znači svaka ušteda. Nije isto da li doktoru date 1.000 ili 900 evra. Za tih 100 evra razlike možete da podmitite saobraćajca bar pet puta – navode u NBS-u.

Kako saznajemo, pored popusta, korisnici DINA kartice će uskoro moći da učestvuju i u akciji koja će podrazumevati na svako deseto podmićivanje veće od 100 evra jedanaesto dobije gratis, ali za sada još nije poznat tačan datum  početka akcije.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Ove države ni do sada nije bilo bez podmićivanja, ovo je samo novi doprinos premijerkinom snu o digitalizaciji!

  2. E tako se radi u Evropi ali stvarno. Tamo je sve u belim rukavicama pa i mito.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix