nazad na vrh

Ljubitelji malina blokirali puteve zbog visoke cene malina

Srbija, 20. Jul (Njuz) – Žitelji više gradova u Srbiji blokirali su danas nekoliko glavnih saobraćajanica i pijaca nezadovoljni visokom cenom malina ove godine. Kupci tvrde da su cene tog bobičastog voća ove sezone nerealno visoke i da nemaju interesa da ih kupuju.

– Kilogram malina na pijacama ovih dana dostiže i do 500 dinara, a mi mislimo da je realna cena negde između 300 i 350 dinara po kilu. Tražimo da prestavnici Ministarstva poljoprivrede dođu ovde i budu medijatori pregovora između proizvođača i nas kupaca dok se problem ne reši – rekao nam je Milovan Aleksić (42), iz Beograda, koji je sa komšijama blokirao Vidikovačku pijacu.

Kupci najavljuju da će blokirati sve važne saobraćajnice i pijace dok se ne postigne dogovor, jer, kako kažu, drugog izbora nemaju.

– Pogledajte moju platnu listu, primam bednih 35.000 dinara već pet godina. Kolika je tada bila cena malina, a kolika danas, pitam ja vas! I kome odlazi razlika u ceni! Uveren sam da su proizvođači malina zajedno sa vlasnicima hladnjača i nakupcima napravili kartel i da se monopolski ponašaju – nezadovoljan je Žarko Milić (49) iz Nove Varoši.

Žarko je samo jedan od nezadovoljnih kupaca koji je jutros zajedno sa svojim sugrađanima blokirao magistralni put Nova Varoš – Prijepolje zahtevajući realnu cenu ovogodišnjeg roda malina. Na ulice su izveli i svoju decu, koja kažu da ove godine nisu probala voće.

– Mama je jutros htela da nam kupi jednu čašu malina, ali kada je čula koliko košta odmah je odustala. Tako su nam prošle jagode i trešnje, ne dozvoljavamo da se isto desi i sa malinama – rekla nam je A.N (9) iz Ljiga, koja zajedno sa drugarima blokira Ibarsku magistralu.

Okupljeni uzvikuju “Lopovi, lopovi“, pokazuju svoje prazne novčanike i nose transparente na kojima piše “Hoćemo vitamine“.

S druge strane, proizvođači malina iz Ivanjice, Prijepolja, Nove Varoši i ostalih mesta tvrde da cenu malina na pijacama određuje tržište i kažu da ne vide nijedan razlog zašto bi se u to mešala država.

U blizini blokiranih saobraćajnica i gradskih pijaca primećene su jake snage Žandarmerije, ali za sada većih incidenata nije bilo.

Bojan Ljubenović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi: , ,
  1. Ja sam malinar i mogu samo da potvrdim da jedino trziste utvrdjuje cenu. Mi ne mozemo nista protiv trzista. Nekad je cena niska pa mi cutimo i cekamo bolja vremena.

  2. Što više budu gledali u svoje novčanike, gradjani će primetiti da su i sve druge cene previsoke. Shvatiće da je Srbija, jedino sa svojim cenama, lider u regionu!

  3. Drzava nije u stanju da obezbedi vitaminsku sigurnost gradjana, pa moramo da pasemo travu…!! Dokle bre, drugovi hladnjacari…??!! Jel treba da cekamo drugi talas ubiranja -crvenog zlata ,i da skapamo do berbe crnog zlata-kupine…
    Zna li neko , zasto pandure zovu -plave sljive (etno podatak )…Valjda ih ima kao u najrodnijoj godini…??

  4. Šta ste sad počeli vi da objavljujete ozbiljne vesti?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix