njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. jul. 2020

Ljubitelji malina blokirali puteve zbog visoke cene malina

Srbija, 20. Jul (Njuz) – Žitelji više gradova u Srbiji blokirali su danas nekoliko glavnih saobraćajanica i pijaca nezadovoljni visokom cenom malina ove godine. Kupci tvrde da su cene tog bobičastog voća ove sezone nerealno visoke i da nemaju interesa da ih kupuju.

– Kilogram malina na pijacama ovih dana dostiže i do 500 dinara, a mi mislimo da je realna cena negde između 300 i 350 dinara po kilu. Tražimo da prestavnici Ministarstva poljoprivrede dođu ovde i budu medijatori pregovora između proizvođača i nas kupaca dok se problem ne reši – rekao nam je Milovan Aleksić (42), iz Beograda, koji je sa komšijama blokirao Vidikovačku pijacu.

Kupci najavljuju da će blokirati sve važne saobraćajnice i pijace dok se ne postigne dogovor, jer, kako kažu, drugog izbora nemaju.

– Pogledajte moju platnu listu, primam bednih 35.000 dinara već pet godina. Kolika je tada bila cena malina, a kolika danas, pitam ja vas! I kome odlazi razlika u ceni! Uveren sam da su proizvođači malina zajedno sa vlasnicima hladnjača i nakupcima napravili kartel i da se monopolski ponašaju – nezadovoljan je Žarko Milić (49) iz Nove Varoši.

Žarko je samo jedan od nezadovoljnih kupaca koji je jutros zajedno sa svojim sugrađanima blokirao magistralni put Nova Varoš – Prijepolje zahtevajući realnu cenu ovogodišnjeg roda malina. Na ulice su izveli i svoju decu, koja kažu da ove godine nisu probala voće.

– Mama je jutros htela da nam kupi jednu čašu malina, ali kada je čula koliko košta odmah je odustala. Tako su nam prošle jagode i trešnje, ne dozvoljavamo da se isto desi i sa malinama – rekla nam je A.N (9) iz Ljiga, koja zajedno sa drugarima blokira Ibarsku magistralu.

Okupljeni uzvikuju „Lopovi, lopovi“, pokazuju svoje prazne novčanike i nose transparente na kojima piše „Hoćemo vitamine“.

S druge strane, proizvođači malina iz Ivanjice, Prijepolja, Nove Varoši i ostalih mesta tvrde da cenu malina na pijacama određuje tržište i kažu da ne vide nijedan razlog zašto bi se u to mešala država.

U blizini blokiranih saobraćajnica i gradskih pijaca primećene su jake snage Žandarmerije, ali za sada većih incidenata nije bilo.

Bojan Ljubenović

 1. Pera kaže:

  Ja sam malinar i mogu samo da potvrdim da jedino trziste utvrdjuje cenu. Mi ne mozemo nista protiv trzista. Nekad je cena niska pa mi cutimo i cekamo bolja vremena.

  1. Gzikag kaže:

   Tako je!
   Ko je ikada video blokade puteva u Srbiji od strane proizvođača maline?

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Što više budu gledali u svoje novčanike, gradjani će primetiti da su i sve druge cene previsoke. Shvatiće da je Srbija, jedino sa svojim cenama, lider u regionu!

 3. voya montoya kaže:

  Drzava nije u stanju da obezbedi vitaminsku sigurnost gradjana, pa moramo da pasemo travu…!! Dokle bre, drugovi hladnjacari…??!! Jel treba da cekamo drugi talas ubiranja -crvenog zlata ,i da skapamo do berbe crnog zlata-kupine…
  Zna li neko , zasto pandure zovu -plave sljive (etno podatak )…Valjda ih ima kao u najrodnijoj godini…??

 4. Andrija Šrek kaže:

  Šta ste sad počeli vi da objavljujete ozbiljne vesti?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *