Na zidu će se naći svi najznačajniji događaji iz makedonske istorije, od paleolita do dananjih dana FOTO: Tanjug/N.Batev
njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

18. sep. 2015

Makedonija na granici diže antički zid zbog izbeglica

SKOPLJE, 18. septembar 2015, (Njuz) – Vlada Makedonije odlučila je da na granici sa Grčkom podigne visok zid u antičkom stilu kako bi onemogućila izbeglice da ulaze u zemlju.

Zid će biti izrađen od mermera, a u njega će biti ugrađeni jonski, dorski i korisntski tipovi stubova.

– Na zidu će biti izrezbareni razni prastari motivi, ali i prikazi makedonskih antičkih junaka poput Aleksandra Makedonskog, Aristotela ili Nikole Gurevskog. Razmišljamo da na zidovima ispišemo i najznačajnije trenutke iz istorije Makedonije od paleolita pa do danas – saopštila je Vlada Makedonije.

Prema navodima iz vlade, na svakom stubu biće figura nekog antičkog boga ili boginje, a na graničnim prelazima biće postavljene figure rimske zaštitnice putnika boginje Abeone.

– Granični prelazi biće preuređeni i izgledaće kao trijumfalne kapije, a graničari će dobiti nova radna odela koja će ličiti na antičke oklope, samo što će umesto mačeva i štitova službenici i dalje nositi pištolje. Cilj projekta je da se spreči nekontrolisan ulazak izbeglica u Makedoniju, ali i da im se istovremeno omogući zanimljv i ugodan boravak u podnožju zidina – navela je makedonska vlada.

Nenad Milosavljević

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Kao dobri susedi, i Makedonci i Madjari rade sve sto mogu da izbeglicama napune Srbiju. Bas me zanima kad bi se medjusobno granicili kako bi im zajednicka granica izgledala!?!?

 2. Рубљов kaže:

  Као највећа атракција, очима избегличке јавности биће изложен оригинални Гордијев чвор, онако како је изгледао пре него што је био завезан…

 3. Mnji kaže:

  Mozete vi to i bolje

 4. Баш Рђа kaže:

  Једино кип бокија 13 димензија колоса са Родоса може да их заустави, ако нису сав гипс потрошили у скопском лас-вегасу!

 5. Tuta Bugarin kaže:

  Девет лути рани, сите куршумлии,
  а десетта рана с’ нож е прободена.
  Јане, Јане ле бело грло,
  Јане, Јане ле кротко јагне.
  .
  (Због очувања античког језика бране Тетово и Куманово од албанските туристи.)

 6. Makedonec kaže:

  Мислам дека сте на погрешна насока (смер на српском?). Македонците НАПАЃАЛЕ ѕидови, немало потреба да градат. Од нас се плашеле, не сме правеле ѕидови да се браниме. Затоа и сега се плашат да се организираме и обединиме, па ја спонзорираат Грција и други – само да не малтретираат.

  Секојаш кога центарот на Балканот бил во Македонија, целиот Балкан просперирал. Кога центрите се во Атина , Букурешт, Софија и други помали градови – Балканот е на колена и луѓего живеат послабо од другите.

  1. vladika valjevSki kaže:

   Da li je ovo fotkica makedonske policije na paradi ponosa, ili?

 7. Novica Ilić kaže:

  Makedonci baš ne vole savremene Grke ali antičke Grke prosto obožavaju!

 8. Skopje pored Triumfalne kaže:

  Ne brinite susedi, necemo graditi zidove. I tako svi putevi vode u Beograd na vodi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *