nazad na vrh

Makedonija počela da gradi spomenik Aleksandru Severnomakedonskom

Balkon 3
Novi spomenik će pokazivati srednji prst u pravcu GrčkeFOTO: Balkon 3

SEVERNO SKOPLJE, 13. jun 2018, (Njuz) – Republika Severna Makedonija, ranije poznata kao Makedonija, počela je rano jutros sa rušenjem spomenika Aleksandru Makedonskom, na šta je obavezna po ugovoru koji je postigla sa Grčkom u vezi sa  promenom imena zemlje.

Uprkos uklanjanju ovog spomenika, iz makedonske vlade najavljuju da neće odustati od isticanja svoje istorije bez obzira na okolnosti.

– Umesto spomenika Aleksandru Makedonskom, počeli smo da gradimo još veći, lepši i monumentalniji, spomenik Aleksandru Severnomakedonskom. Mnogi će reći da nismo morali da rušimo ceo sppomenik već da bi bilo dovoljno da samo zamenimo pločicu sa imenom, ali nisu u pravu jer nije  reč o istom Aleksandru. Aleksandar Severnomakedonski je manje poznati makedonski vojskovođa…pardon, severnomakedonski, ali za nas verovatno i važniji od Aleksandra Makedonskog – naveo je u izjavi za Njuz ministar inostranih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Za sada se zvanično ne zna kakvo će biti idejno rešenje novog spomenika, ali nezvanično saznajemo da će spomenik izgledati gotovo isto kao prethodni, samo što će Aleksandar  Severnomakedonski ovogo puta u jednoj ruci držati mač, a drugom će pokazivati srednji prst prema Grčkoj.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. A ona pesma:

    Severnomakedonsko devojce…

  2. Predlažem da spomenik sadrži samo severni deo Aleksandra Makedonskog. Pošto je pomenuti antički vojskoviđa i političar uglavnom usmeravao svoja osvajanja južno od rodne Grčke, i pošto je tokom tih osvajanja uglavnom stremio napred i bio nagnut napred, jasno je da se na severu njegove figure kao najupečatljivija odlika izdvaja kraj njegovih leđa.
    Možda ovo i nije baš najbolje rešenje, ali je svakako bolje od Južnomakedonske varijante.

  3. A šta ćemo mi , nama je Makedonija južno ?

  4. Koliko tih Aleksandara uopste ima, jos severnije je Alesandar Starozemunski, pa Aleksandar Severnomarakanski, pa Aleksandar YuBiznisCentralni..

  5. Uza Srbija,danasnja uza Srbija mora uputiti protestnu notu zbog neimanja niceg srpskog u novom nazivu…!!! Tako je zamislio i veliki mislilac i lider regiona u raskurcavanju-svega postojeceg…

  6. Sta bi predsednik BJR Makedonijehteo da i dalje bude .Bolje je gledati u buducnost nego ziveti u mitovima kao i sami srbsto su u doba kosovskog boja zaglibljeni,a na desetine hiljada mladih obrazovanih ide u svet.Srbija ce,kao i Makedonija biti zemlja steraca i izumiruca nacija.Vjerujem da ce makefonci na referendumu izabrati prosperitet.Sretna im Republika Severna Makedonija.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix