nazad na vrh

“Maketa Beograda na vodi” stavljena pod zaštitu Uneska

Unesko prepoznao da maketa najbolje oslikava stanje u Srbiji početkom 21.veka

PARIZ, 30. mart 2016, (Njuz) – “Maketa Beograda na vodi” stavljena je na listu svetske baštine pod zaštitom Uneska, odlučeno je sinoć na vanrednom zasedanju Generalne konferencije ove organizacije u Parizu.

Predlog Srbije da “Maketa Beograda na vodi” bude stavljena na listu svetske baštine, na kojoj se već nalazi više od 1.000 kulturnih, prirodnih i kombinovanih dobara, podržalo je 138 članica, dok su četiri bile protiv: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija.

Stavljanjem na listu, Unesko obaveštava međunarodnu zajednicu o faktorima koji ugrožavaju objekte globalne kulturne baštine i podstiče na akcije čiji je cilj da se ugrožavanje spreči. Takođe, uspostavlja se monitoring, zajedno sa zemljom na čijoj teritoriji se objekat nalazi i odobravaju sredstva da se objekat zaštiti, a ugrožavanje umanji ili spreči.

U obrazloženju ove svetske organizacije navodi se da “Maketa Beograda na vodi” svojom arhitekturom, vizijom i funkcijom pruža bogatu sliku zbivanja u Srbiji u drugoj deceniji 21. veka.

– Karakteriše je praćenje naprednih tokova današnje Srbije – ističe se u zaključku Uneska.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je ovoliki broj zemalja prepoznao značaj “Makete Beograda na vodi” za svetsku baštinu.

– Sada je i svet rekao šta misli o “Maketi Beorgada na vodi” i ona više ne zavisi od dnevne politke, pojedinaca ili inetresa određenih centara moći u Srbiji – rekao je Vučić.

Premijer nije žele da komentariše to što su pojedine zemlje glasala protiv predloga Srbije. On je samo kratko rekao da su se te zemlje prilikom glasanja vodile dnevno-političkim, a ne vizionarskim interesima i pitanjem šta ostavljamo našoj deci.

Bane Grković