Unesko prepoznao da maketa najbolje oslikava stanje u Srbiji početkom 21.veka
njuz-autor

AUTOR: Bane Grkovic

30. mar. 2016

“Maketa Beograda na vodi” stavljena pod zaštitu Uneska

PARIZ, 30. mart 2016, (Njuz) – “Maketa Beograda na vodi” stavljena je na listu svetske baštine pod zaštitom Uneska, odlučeno je sinoć na vanrednom zasedanju Generalne konferencije ove organizacije u Parizu.

Predlog Srbije da “Maketa Beograda na vodi” bude stavljena na listu svetske baštine, na kojoj se već nalazi više od 1.000 kulturnih, prirodnih i kombinovanih dobara, podržalo je 138 članica, dok su četiri bile protiv: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija.

Stavljanjem na listu, Unesko obaveštava međunarodnu zajednicu o faktorima koji ugrožavaju objekte globalne kulturne baštine i podstiče na akcije čiji je cilj da se ugrožavanje spreči. Takođe, uspostavlja se monitoring, zajedno sa zemljom na čijoj teritoriji se objekat nalazi i odobravaju sredstva da se objekat zaštiti, a ugrožavanje umanji ili spreči.

U obrazloženju ove svetske organizacije navodi se da “Maketa Beograda na vodi” svojom arhitekturom, vizijom i funkcijom pruža bogatu sliku zbivanja u Srbiji u drugoj deceniji 21. veka.

– Karakteriše je praćenje naprednih tokova današnje Srbije – ističe se u zaključku Uneska.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je ovoliki broj zemalja prepoznao značaj “Makete Beograda na vodi” za svetsku baštinu.

– Sada je i svet rekao šta misli o “Maketi Beorgada na vodi” i ona više ne zavisi od dnevne politke, pojedinaca ili inetresa određenih centara moći u Srbiji – rekao je Vučić.

Premijer nije žele da komentariše to što su pojedine zemlje glasala protiv predloga Srbije. On je samo kratko rekao da su se te zemlje prilikom glasanja vodile dnevno-političkim, a ne vizionarskim interesima i pitanjem šta ostavljamo našoj deci.

Bane Grković

 1. Рубљов kaže:

  Премијер, први пут у историји Србије, окренут визионарски интересима, а не интересима дневно – политичким, са осмехом је најавио да ће се на листи УНЕСКО, за две, највише четири године, наћи и наша деца, а заједно са децом и оно што тој деци и остављамо : Подводни манастир ” Ваљевска Грачаница ” – јединствен пример чудесне архитектуре и непоновљивог звука звона који се много брже и боље простире кроз воду него кроз ваздух, мала сирена ће прихватити православље и у овом манастиру ће се венчати са принцом Вучићем, Деспотов град и Реплика Теразија…

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Konacno su napredne vlasti dobile pravi razlog da nikad ne predju stanje makete na ovom projektu, jer je sad pod zastitom UNESCa, pa se nesme menjati. A ne ko sve ostalo cega su se latili u Srbiji – i sto vise niko ne moze prepoznati!

 3. Strani Placenik kaže:

  Brinem se da li je Premijer uspeo da u maketu BG-a na vodi ugradi i maketu superbrzog voza ,
  sto je dobio od kineskih prijatelja. Da bi bila kompletirana celina BGa na vodi.

 4. Strani Placenik kaže:

  Prosto me je sramota kako nam dobro ide.
  Pa vec za godinu dve BG na vodi ce biti uvrscen u jos jedno svetsko cudo.
  Znamo da se nas Premijer nece zadovoljiti samo listom UNESKA.

 5. scoby kaže:

  Trebalo bi pod zastitu UNESCA staviti i “novi” put Zaklopaca-Vrcin, kojim je nadavno Gradska Vlast proterala novu liniju trocifrenog seljobusa. Put je klasicno Potemkinovo Selo, asvaltiran je samo na deonicama koje prolaze pored kuca, ostatak je stari makadam. Prava slika SNS shizofrenije…

 6. šumar kaže:

  Sta cemo da radimo kad izradimo makete za sve sto bi trebalo da ima u drzavi? Jel’ ce onda da ima i maketa zvezda granda? Jel’ tada krece i stvarno gradnja?

 7. himalajac kaže:

  Unesco je zaboravio da kaze da ce maketa Beograd na vodi biti cuvana pored makete Amman na vodi. Amman na vodi je identican projekat, od istog izvodjaca (samo se sada drugacije zove), koji je, nazalost, potpuno propao, pa je ostala samo maketa

 8. sremac kaže:

  Ovo znaci da nijedan pas nece smeti da zapisava maketu kao sto ovaj pas to radi http://www.upslike.net/imgdb/pas+baner+V-3fc99f.jpg

 9. Motomanijak kaže:

  Nacionalna geografija snima specijal sa senzacionalnim otkrićem: u maketi Beograd on H2O pronađeno je maketa veeelikog pecaroškog mesta za izlov najvećih somova na svetu. Kvaka je u tome što su somovi pravi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *