nazad na vrh

Marina Abramović će sat vremena gledati u Srbiju

Abramovićeva priznaje da će joj gledanje u Srbiju predstavljati najveći izazov u karijeri

NJUJORK/BEOGRAD, 12. jun 2018, (Njuz) – Poznata umetnica srpskog porekla Marina Abramović pokušaće da izvede prilično neuobičajen i zahtevan performans, gledaće 60 minuta u Srbiju, prenose svetski mediji.

Ova svetski poznata umetnica, koja živi u Njujorku, kaže kako će joj gledanje u zemlju iz koje je odavno otišla biti najveći izazov u dosadašnjoj umetničkoj karijeri.

– Stajala sam u staklenoj kutiji bez vazduha, nabijala sebi noževe u prste, spaljivala kosu i nokte, ležala krvava i gola, gledala u ljude, gledala sat vremena u magarca, ali priznajem da imam pomalo strah od onoga što me čeka – sa zebnjom otkriva Abramovićeva.

– Treba čitavih 60 minuta da gledam u nezadovoljne građane, u dugačke redove kod doktora i u socijalnom, u Beograd na vodi, u razne paradokse poput onog da se ljudima izdaju papirne saobraćajne dozvole ili gradi nelegalni objekat na vrhu Kopaonika, a najteže će mi pasti da gledam u političare koji dominiraju vizuelnim objektom u koji gledam. Iskreno, plaši me pomisao da moram toliko dugo da gledam u ljude sa aferama koji postaju ministri, u političare koji plagiraju diplome, u premijere i predsednike koji narodu obećavaju sve i svašta. Telo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju može se oporaviti, ali ono koje je podvrgnuto psihičkom, jako teško. Plašim se da ću u jednom trenutku pući, najverovatnije kod vanrednih koferencija za medije – otkriva Marina – Ali umetnost je takva, zahteva od čoveka da otkrije granice do kojih može da istrpi najmračnije prizore i fenomene – dodaje ona.

– Ovaj performans predstavlja moju želju da se suočim sa svojom problematičnom prošlošću, kada sam živela u Srbiji. Stajati licem u lice sa svojim najvećim strahom izazov je koji treba da oslobodi čoveka, ali koji može i da ostavi teške psihološke posledice na njega – otkiva ova svetski poznata performans umetnica.

Ona kaže kako je otkazala sve aktivnosti koje je ranije planirala da odradi nakon gledanja u Srbiju jer će joj trebati dosta vremena da se oporavi. Kao terapiju za svoju dušu navodi kako će svakog dana gledati u magarca.

Miroslav Vujović

  1. Zagonetna Otadzbina..??.Gospodicna je verovatno konceptualni umetnik tipa Cumak,Zirinovski-kvas,Cepurin-diplomatije…Sva sreca da ce i u mene ,kao magarca pogledati,sto ce vrhovnu mulu naterati da njace,jer ipak nije magare-mule, no mazgov iz vremena Cumaka…Otadzbini ostaje da se rita…! U benzinskim isparenjima,kao devedestih godinama raspleta…Mislim da ce i ovog puta benzin,biti flasiran…??

  2. Bio jedan konceptualni umetnik,koji je vukao svinju ispred Predsednikove kancelarije,uoci 5.oktobra.!!..Vukao svinju-kao sto neko vuce Srbiju,a bila je vec mrcvarena… !! I svi zaboravili taj performans,cak i u listu Danas…Setimo se domacih…tendecija optimizma,bez pokrica…barem na predstojecim dogadjijama…fudbalskim…

  3. Sramota autore teksta! Zna se da smo sebi najveći neprijatelji. Sve što dobro imamo upropastićemo našom neizlečivom željom za blaćenjem, unižavanjem i uništenjem. Mesto da se barem potrudite da bilo šta razumete, tražite senzacije i nove mete za linč. Svaka vam čast svima.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix