Abramovićeva priznaje da će joj gledanje u Srbiju predstavljati najveći izazov u karijeri
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

12. jun. 2018

Marina Abramović će sat vremena gledati u Srbiju

NJUJORK/BEOGRAD, 12. jun 2018, (Njuz) – Poznata umetnica srpskog porekla Marina Abramović pokušaće da izvede prilično neuobičajen i zahtevan performans, gledaće 60 minuta u Srbiju, prenose svetski mediji.

Ova svetski poznata umetnica, koja živi u Njujorku, kaže kako će joj gledanje u zemlju iz koje je odavno otišla biti najveći izazov u dosadašnjoj umetničkoj karijeri.

– Stajala sam u staklenoj kutiji bez vazduha, nabijala sebi noževe u prste, spaljivala kosu i nokte, ležala krvava i gola, gledala u ljude, gledala sat vremena u magarca, ali priznajem da imam pomalo strah od onoga što me čeka – sa zebnjom otkriva Abramovićeva.

– Treba čitavih 60 minuta da gledam u nezadovoljne građane, u dugačke redove kod doktora i u socijalnom, u Beograd na vodi, u razne paradokse poput onog da se ljudima izdaju papirne saobraćajne dozvole ili gradi nelegalni objekat na vrhu Kopaonika, a najteže će mi pasti da gledam u političare koji dominiraju vizuelnim objektom u koji gledam. Iskreno, plaši me pomisao da moram toliko dugo da gledam u ljude sa aferama koji postaju ministri, u političare koji plagiraju diplome, u premijere i predsednike koji narodu obećavaju sve i svašta. Telo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju može se oporaviti, ali ono koje je podvrgnuto psihičkom, jako teško. Plašim se da ću u jednom trenutku pući, najverovatnije kod vanrednih koferencija za medije – otkriva Marina – Ali umetnost je takva, zahteva od čoveka da otkrije granice do kojih može da istrpi najmračnije prizore i fenomene – dodaje ona.

– Ovaj performans predstavlja moju želju da se suočim sa svojom problematičnom prošlošću, kada sam živela u Srbiji. Stajati licem u lice sa svojim najvećim strahom izazov je koji treba da oslobodi čoveka, ali koji može i da ostavi teške psihološke posledice na njega – otkiva ova svetski poznata performans umetnica.

Ona kaže kako je otkazala sve aktivnosti koje je ranije planirala da odradi nakon gledanja u Srbiju jer će joj trebati dosta vremena da se oporavi. Kao terapiju za svoju dušu navodi kako će svakog dana gledati u magarca.

Miroslav Vujović

  1. voya montoya kaže:

    Zagonetna Otadzbina..??.Gospodicna je verovatno konceptualni umetnik tipa Cumak,Zirinovski-kvas,Cepurin-diplomatije…Sva sreca da ce i u mene ,kao magarca pogledati,sto ce vrhovnu mulu naterati da njace,jer ipak nije magare-mule, no mazgov iz vremena Cumaka…Otadzbini ostaje da se rita…! U benzinskim isparenjima,kao devedestih godinama raspleta…Mislim da ce i ovog puta benzin,biti flasiran…??

  2. voya montoya kaže:

    Bio jedan konceptualni umetnik,koji je vukao svinju ispred Predsednikove kancelarije,uoci 5.oktobra.!!..Vukao svinju-kao sto neko vuce Srbiju,a bila je vec mrcvarena… !! I svi zaboravili taj performans,cak i u listu Danas…Setimo se domacih…tendecija optimizma,bez pokrica…barem na predstojecim dogadjijama…fudbalskim…

  3. Jovana kaže:

    Sramota autore teksta! Zna se da smo sebi najveći neprijatelji. Sve što dobro imamo upropastićemo našom neizlečivom željom za blaćenjem, unižavanjem i uništenjem. Mesto da se barem potrudite da bilo šta razumete, tražite senzacije i nove mete za linč. Svaka vam čast svima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *