njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. sep. 2019

Marina Abramović oduševljena performansom Beograđana koji godinama nepomično gledaju Vesića

BEOGRAD, 20. septembar 2019, (Njuz) – Poznata konceptualna umetnica Marina Abramović javno je izrazila svoje oduševljenje performansom koji, u svom gradu, već nekoliko godina izvode Beograđani koji svakodnevno gledaju Gorana Vesića bez ikakve vidljive reakcije.

– Došla sam u Beograd kako bih predstavila svoj rad i da bih učila od njegovih stanovnika koji učestvuju u ovom zadivljujućem umetničkom delu – priča Marina Abramović. – Sam koncept perfomansa je izuzetno slojevit, intrigantan i uzbudljiv na više nivoa. Naizgled surovo brutalan, on u sebi krije prefinjen umetnički izraz čija dubina i snaga izazivaju pravu lavinu emocija. On provocira, tera na razmišljanje, otvara pitanja metafizike, izdržljivosti ljudskog tela i, pre svega, njegovog duha i, na krajnje neobičan način, kritikuje savremeno potrošačko društvo, odbacuje materijalno i udobnost savremenog sveta. Beograđani svakodnevno dokazuju da poseduju istančan umetnički senzibilitet kakav gotovo da ne postoji u današnjem svetu – zaključila je čuvena umetnica i dodala da se ona nikada ne bi usudila na ovakav podvig.

Beograđani koji učestvuju u ovom perfomansu priznaju da učešće u njemu zahteva velika odricanja, ali i tvrde da velika umetnička dela ne mogu nastati bez velike lične žrtve.

– Prvih nekoliko godina je bilo zaista teško, ali kako vreme odmiče sam čin stvaranja počinje da vas inspriše. Duboko u neistraženim predelima svog duha, pronalazite snagu za koju niste ni verovali da je imate i nošeni nadahnućem nastavljate da stvarate. Gledanje Vesića možda izgleda kao mučenje, ali posle nekog vremena shvatite da je on svaki dan drugačiji. Uvek vas iznenadi nekom svojom izjavom, postupkom, novom rekonstrukcijom ili havarijom. On tako ovom performansu svakodnevno daje novu dimenziju što ga čini tako uzbudljivim i inspirativnim – ispričao nam je Janko Radišić, umetnik koga smo zatekli kako pokušava da prepliva Ulicu 27. marta.

Nenad Milosavljević

 1. Rajko 29 kaže:

  KARANJE GOVNARA

 2. Vlada kaže:

  Samo nam ona fali.

  1. Svasta kaže:

   Jel si ti svestan sta citas i na kom si sajtu?!

 3. voya montoya kaže:

  …A cak 30 klesara,danonocno klese silikon sa granitnih kocki…!! Inspiracija je cudo, a Goran Vesic life-coach za cutljive gradjane Beograda…

 4. vlajko kaže:

  Preslaganje kocki je vrhunski performans..

 5. Wtf kaže:

  Ovo vam je jedan od boljih tekstova do sada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *