nazad na vrh

Meteorologu falila samo kiša da pogodi prognozu

BEOGRAD, 16. april 2021, (Njuz) – Milan Petrović mladi meteorolog iz Beograda bio je nadomak cilja da pogodi kompletnu vremensku prognozu za juče, ali mu je za to zafalila jedna kiša tokom prepodneva. Uprkos promašaju, ovaj rezultat mu je doneo poštovanje kolega koji nisu imali ni toliko sreće.

– Uvek podrobno analiziram sve parametre pre nego što sastavim vremensku prognozu – priča Milan. – U moje kalkulacije ulaze atmosferski pritisak, vlažnost vazduha, kretanje i vrste oblaka, statistika iz prethodnih godina, a obavezno se konsultujem sa starijim kolegama kako bih izbegao moguća iznenađenja. Kao što vidite, sve to je ponekad nedovoljno. Evo, pogledajte – pokazuje on papir na kome je zapisao svoju prognozu i nastavlja – Pogodio sam prelaz temeprature iz minusa u plus, sneg u planinskim krajevima, sunčani period popodne, pa naglo zahlađenje, ali me je prodala ta jedna kiša koju sam očekivao ujutru. Da stvar bude gora, u nekim krajevima je pala popodne, ali tad je bilo kasno za mene – objašnjava ovaj mladić.

Milan priznaje da je donekle razočaran ovakvim ishodom, ali da ga on neće obeshrabriti da nastavi sa pokušajima da pogodi dobitnu kombinaciju.

– U trenutku kada shvatite koliko malo vam je falilo da sve pogodite, osetite se deprimirano, ali ja se uvek trudim se da razmišljam pozitivno. Možda ovaj put nisam uspeo, ali bogatiji sam za jedno iskustvo koje će mi sigurno značiti u budućnosti. Upornost će se, pre ili kasnije, isplatiti – uveren je on. – Već sam krenuo u pravljenje prognoze za sutra i nešto mi govori da ću ovaj put imati sreće – ne krije optimizam ovaj meteorolog.

Njegove iskusnije kolege priznaju da Milan ima sve uslove da postane vrhusnki meteorolog. Kažu da ima izuzetnu intuiciju, da je spreman da rizikuje i u prognozu stavi nešto što drugi izbegavaju, ali i da mu nedostaje iskustvo.

– Svaka mu čast za ovu prognozu, ali možda bi trebalo da igra malo sigurnije. Uvek može da proba da napravi neki sistem kojim će pokriti što više mogućnosti i tako sebe poštedeti velikih razočaranja – kratko je prokomentarisao jedan Milanov stariji kolega.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Klasika, taman se odlučim da platim neki internet sadržaj, i onda me “ubije” procedura… Evo sada ne radi logovanje ni preko Google-a ni preko Facebook-a, verovatno sam negde pogrešno uneo podatke ili šifru… Ljudi, imam Intesinu Visa karticu, elektronski plaćam sve živo, javite kako da direktno uplatim hiljadarku, da se ne zamlaćujem sa kojekakvim logovanjima…

  2. Tesko je biti posvecen naucnik, u doba meteo-aplikacija, kojima urbani zivalj veruje…!! Tako , cesto vidjamo pranje ulica po kisi, soljenje saobracajnica vec na 1 stepen C, i prazne ulice, vec na udarima vetra od 3 m/s…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix