njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

19. sep. 2018

Minihidrocentrale će za hiljadu godina vratiti čak 70% energije potrošene na njihovu izgradnju

BEOGRAD, 19. septembar 2018, (Njuz) – Minihidrocentrale koje se grade na vodotokovima širom Srbije postaće gotovo isplative već u roku od 1000 godina, kažu stručnjaci koji očekuju da će one u tom periodu proizvesti čak 70 posto energije potrošene na njihovu izgradnju.

– Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je naša budućnost – kaže Milan Guberević iz Ministarstva energetike – Država je to prepoznala na vreme i podržala izgradnju minihidrocentrala na srpskim rekama. Svesni smo da deo javnosti ima sumnje vezane za isplativost ovakvih pogona, ali razloga za brigu zaista nema. Svi naši proračuni, iskustvo drugih zemalja pokazuju da će ove elektrane već za hiljadu godina vratiti 70 odsto energije koju potrošimo tokom izgradnje. Ako uzmemo u obzir da je ovako dobijena energija četiri puta skuplja od obične jasno je da će ona biti vrlo isplativa – poručuje on.

Građani koji već duže vreme protestuju zbog izgradnje minihidrocentrala i uništavanja rečnih tokova sa odobravanjem prihvataju ovo objašnjenje nadležnih institucija.

– Bio sam revoltiran uništavanjem prirode u zaštićenim područjima, čest učesnik protestnih skupova protiv izgradnje minihidrocentrala, ali je objašnjenje ministarstva razvejalo sve nedoumice – priča Nedeljko Urošević, planinar i čest gost Stare planine – Svako ko ima malo razuma mora se zapitati otkud investitorima pravo da menjaju rečne tokove, sprovode ih u cevi i tako direktno ugrožavaju opstanak živog sveta u njima. Pažljivo sam proučio objašnjenje ministarstva i shvatio da je moj revolt bio samo plod nerazumevanja. Uostalom šta je bolje, da potomcima ostavimo čistu energiju ili netaknutu prirodu – zapitao se on i dodao – Bilo mi je odmah nelogično što ćemo ovako dobijenu struju plaćati toliko skuplje. Ispada da sami plaćamo degradaciju naše životne okoline, a siguran sam da nikome u vlasti tako glupa i bezobzirna ideja ne bi pala na pamet – zaključio je Urošević.

Bojan Savić

  1. Bane A kaže:

    Ovo je moglo da ide u “nije Njuz”.

  2. peric kaže:

    Vracaju pare za godinu i po, po ceni od 22ec po kilovatu. Samo sto se izgradnja istih dobija kao posebna nagrada za zasluge narodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *