njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

22. jun. 2013

Ministarstvo kulture uputilo 0.62 odsto podrške protestu kulturnih radnika

Ministar kulture za sada obećava samo verbalnu podršku/FOTO: B92

BEOGRAD, 22. jun 2013, (Njuz) – Ministarstvo kulture odlučilo je da podrži protest „Stop uništavanju kulture“ koji se održava danas u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i u tu svrhu uputilo je 0.62 odsto verbalne podrške demonstantima.

– Ministarstvo je dužno da podrži ovakve proteste jer je situacija u kulturi prosto neizdrživa. Nažalost, ministarstvo nema mogućnosti da u većoj meri pomogne protest jer je u budžetu za ovu godinu planirano samo 0.62 pprocenta sredstava za kulturu – kaže ministar Bratislav Petković.

On je pozvao kulturne radnike da pokažu razumevanje za tešku situaciju u kojoj se društvo nalazi i obećao da će, čim to situacija dozvoli, obezbediti veću podršku svim institucijama kulture. Ministarstvo će podršku pružiti tako što će obezbediti da 0.62 odsto prisutnih na ovom protestu budu zaposleni u samom ministarstvu, a sam ministar će sa 0.62 procenta svojih izjava skrenuti pažnju na loše stanje u kulturi. Takođe, on je pozvao kulturne radnike da predlože svoje projekte kako bi ministarstvo moglo na pravi način da oceni kome je pomoć najpotrebnija.

– Bez dobrih projekata mi ne možemo znati da li treba više podržati zaposlene u bibliotekama, muzejima, glumce, slikare ili nekog drugog. Zaposleni u ministarstvu koji će biti na protestu samim tim ne mogu znati sa koliko aplauza treba da nagrade kog govornika. Tek kad analiziramo projekte dobićemo jasniju sliku i prema njoj planirati naše sledeće poteze – kaže Petković.

Ministar je obećao da se neće sve završiti na verbalnoj podršci i da će učiniti sve da kulturni radnici uživaju bolji status u društvu. Kako bi dokazao da misli ozbiljno, on je svima koji se okupe na protestu ponudio i popust od 0.62 odsto u svojoj poslastičarnici.

Bojan Savić

 1. Jan kaže:

  Nekad je bilo dozvoljeno 0,5 , onda su smanjili na 0,3 a iz naslova vidim da je ovih 0,62 više nego duplo od dozvoljenog .

 2. scoby kaže:

  Dobro su i prosli, ministarstvo kulture je moglo na demonstrante da posalje svoje kulturne komandose – vesnu rivas & gocu bozinovsku.

 3. celtic kaže:

  Jebi ga kad je pukla puška 1990-te, pukla je i kultura, svo svjetsko ljepilo je ne može zakrpiti.

 4. celtic kaže:

  zaboravih zarez iza ‘ga’, pa evo jedan gratis ,

 5. Vitez kaže:

  Nisam znao da se kultura kupuje parama. Znači ako nekome kažete dobar dan, trebalo bi to da naplatite. Polako shvatam neke stvari, u rijalitima dobro plaćaju za ne kulturu, mislim da im je ministar ne baš direktno ali ipak dao do znanja , snađite se,sve je na prodaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *